Skocz do zawartości

A-7 Corsair II Hasegawa 1:48 - relacja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Chłopaki, Wy tak poważnie z tym ocenianiem kolorów na monitorze, czy sobie tylko jaja robicie?

Nie tylko na monitorze - mam tę farbę i wiem jak wygląda. Dla mnie jest za jasna. Może położona na ciemny podkład zbliżyłaby się do IG.

Z trzeciej strony wychodzi fajny model i wcale bym się tym nie przejmował.

Z kolei zastanawia mnie przejście kolorów biały-szary. Obejrzałem z 1000 zdjęć i nadal nie mam pewności. Ja bym chyba jednak zrobił delikatnie rozmyte.

Napisano (edytowane)

Modelik po zrobieniu washa , gotowy do klejenia kalek.

PICT1288.jpg

PICT1289.jpg

PICT1290.jpg

PICT1293.jpg

PICT1299.jpg

PICT1300.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

A ja mam pytanie, czy aby przypadkiem nie powinno być na odwrót - najpierw kalki, a dopiero potem wash... Przecież teraz, gdy nałożysz kalki, to przykryjesz nimi te ładnie zapuszczone linie podziału, a przecież samolot brudził się także na oznaczeniach. Teraz będzie to wyglądać tak, jakby samolot najpierw się ubrudził, a dopiero potem namalowali na nim oznaczenia...

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Na liniach przykrytych kalkami i tak wash sie nie trzyma i podczas scierania zmywa w calosci. W kazdym razie u mnie tak to jest niemal zawsze. Kiedys faktycznie robilem to w bardziej poprawnej kolejnosci ale raz uszkodzilem kalke podczas zmywania washa (rozmyla sie pod wplywem terpentyny mimo, ze byla polakierowana akrylowym lakierem). Dlatego biorac pod uwage przykre doswiadczenia i slaba widocznosc washa na kalkach odwrocilem kolejnosc.

Kolejne zdjecia. Wiekszosc kalek juz polozona.

PICT1303.jpg

PICT1305.jpg

PICT1306.jpg

PICT1308.jpg

PICT1309.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Czym i jak robiłeś te linie podziału ?Bardzo ładne, wygladaja jak na prawdziwym płatowcu ,a nie jak robione przez geodetę na planie.Wrażenie naprawde wspaniałe,

Napisano

>>Czym i jak robiłeś te linie podziału ?Bardzo ładne, wygladaja jak na prawdziwym płatowcu ,a nie jak robione przez geodetę na planie.Wrażenie naprawde wspaniałe,

Wash to farba olejna + benzyna do zapalniczki. Zapuszczalem same linie podzialu, potem zmywalem terpentyna , ale "punktowo" paleczka do uszu. Trwalo to dluzej ale mozna za to w jednym miejscu zmyc wash bardziej, a w innym mniej i uzyskac przez to dosc realistyczny efekt.

Biorac pod uwage sugestie kolegow, zrobilem wash "punktowy" na kalkach , zeby nie wygladaly na zbyt czyste. Wyszlo to tak:

PICT1311.jpg

Napisano (edytowane)

Model prawie na ukonczeniu, zostala do zrobienia tylko ruchoma czesc oslony kabiny. Niestety z powodu powaznych dolegliwosci kregoslupa nie moge sie za to zabrac :(

Przedstawiam jednak kilka zdjec aktualnego stanu modelu. Jak tylko poczuje sie lepiej , to skoncze kabinke i wystawie modelik w galerii.

PICT1376.jpg

PICT1379.jpg

PICT1380.jpg

jeszcze kilka fotek

PICT1452.jpg

PICT1455.jpg

PICT1458.jpg

PICT1462.jpg

PICT1472.jpg

PICT1404.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano
Model prawie na ukonczeniu, zostala do zrobienia tylko ruchoma czesc oslony kabiny. Niestety z powodu powaznych dolegliwosci kregoslupa nie moge sie za to zabrac :(

No to zdrowiej i szybko kończ, bo model jak dla mnie bomba!

Napisano

Modelik przepiękny!

Miałem kiedyś takiego SLUFa, ale już nie mam

Są tylko dwie rzeczy, które odrobinkę "wychodzą przed szereg":

1. wspomniany wcześniej biały prześwitujący spod kalki (gwiazda na kadłubie)

2. osłona działka - z racji wysokiej temperatury gazów prochowych (a w tej wersji SLUFa był to dający czadu M61 Vulcan) końcówka oprofilowania działka i blacha przed nią, w której wyprofilowany jest kanał na wylatujące pociski, były wykonane z innego materiału (chyba tytanu) i w związku z tym miały inny kolor niż reszta kadłuba (polerowana goła blacha). To jeszcze możesz poprawić

Pozdrawiam i zdrowiej szybko

bzzz-bzzz

Napisano (edytowane)

wielkamucha - o to chodzilo?

PICT1540.jpg

PS

Model skonczony. Niedlugo pelna galeria. Niestety z modelarstwem przerwa na dlugi okres, a moze nawet juz na zawsze :( A tu piekny S-3 Viking z wypasionymi dodatkami zywicznymi, blaszkami i super kalkami czekal :(.

Edytowane przez Gość
Napisano
wielkamucha - o to chodzilo?

Dokładnie.

Niestety z modelarstwem przerwa na dlugi okres, a moze nawet juz na zawsze

1. Nie desperuj.

2. Wypluj te słowa.

3. Jak zrobiłeś takie cacuszko, to po prostu nie wypada Ci tak pisać.

4. Po prostu - nie wolno Ci.

5. Może jednak z tym zdrowiem będzie lepiej.

Trzymam za Ciebie kciuki.

Napisano

Niestety to nie przesada. Trzy razy mi juz naprawiali kregoslup (sruby, blachy , prety itp) Szykuje sie czwarty, a to optymizmem nie napawa. Problem z siedzeniem. Wystarczy , ze w pracy ciagle przy biurku , a to b. zle dla kregoslupa. No ale zobaczymy. Ostatnio tez mial byc juz koniec a wyplodzilem ze 3 modele od tego czasu . Dlatego lotus98 nie dostaniesz mojego vikinga

Oto link do galerii modelu. Zapraszam wszystkich do komentowania.

http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=247267#247267

• 4 months later...
Napisano

Model kosmiczny Zakochałem się... jak i gdzie dostac taki fajny kokpit? Corsair II już pocztą idze do mnie, blaszki też... a żywicznych cześci nigdzie niema :(