PKD4GA Napisano 11 Grudnia 2006 Share Napisano 11 Grudnia 2006 Ta antena, co wyglada jak trzepaczka do jajek (sorry za okreslenie, nie stawiajcie mnie na szafot, ja sie na tym nie znam), to na zdjeciu w poscie Jedrka wyglada hmm... delikatniej. - o widzisz dzieki, dzieki i dzieki Jutro, jak znajde chwilke czasu, bede sie piescil z tymi elementami. Ta "trzepaczka" generalnie ma zle proporcje i rura tez wyglada na tak o mniejszym przekroju... Tak Photoshop to genialne narzedzie i wszystko. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Moze macie jakas fotke lub dokladny schemacik zlozonej owiewki mostka czy jak to sie nazywa ? Hmmm.... ciezko ale mam z innego okretu. Generalnie sa prawie identyczne. Jak widac z fotki boki skladaja sie do srodka i potem albo kurna opuszczaja to jakos automatycznie albo zostaje kipnieta do tylu czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2006 plan z góry sugeruje jedynie złożenie owiewki do poziomu trzeci element od rufy ma troszkę bardziej skomplikowany i nieregularny kształt, są na nim jakieś wypustki (niesymetryczne), na serii zdjęć tego samego okrętu, za każdym razem wgląda inaczej... zwróć uwagę (tak obrazowo) na liczbę i rozmieszczenie "kostek" z boku kadłuba na przejściu kiosku w kadłub (przez te wredne małe otworki zrezygnowałem z poprawienia modelu w tym miejscu ) pozdrawiam, Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 17 Grudnia 2006 Share Napisano 17 Grudnia 2006 Okonek & Jędrek - tak jak pisaliscie - "zloze owiewke" do poziomu i tyle. zwróć uwagę (tak obrazowo) na liczbę i rozmieszczenie "kostek" z boku kadłuba na przejściu kiosku w kadłub - nalozone dwa schematy z Apalkowa. Czerwony to 705, a czarny 705K. Sa roznice w ilosci dziurek (705 ma ich 10 szt. gdy 705K 8szt.) i ich rozmieszczeniu wzgledem innych elementow okretu. Ja rysuje 705K na podstawie Aplakowa wlasnie - choc pewnie sa tez inne plany z jeszcze innymi roznicami. Dodam ze wszystkie/prawie wszystkie p.971/Akuly w tej ksiazce roznia sie miedzy soba iloscia i rozmieszczeniem otworow. Tu powstaje problem z "modelami stoczniowymi". Modele 1:200 i 1:400 znacznie sie roznia i nie jest to sprawa trudnosci oddania szczegolu w skali. Na fotkach ponizej widac ze przod kiosku na jednym modelu ma jakby oplywke sonaru, a na innym tego brakuje (?) Ten bez oplywki to 705 (10 szt. dziurek - czyli mozna przyjac ze 705K powinien miec ten element), ale u Apalkowa przednie czesci kioskow wygladja tak samo. Mozna tez rozroznic na fotkach modeli i okretow roznice w malowaniu elementow itd.itp. Postanowilem ze bede sie opieral na Apalkowie (z malymi zmianami) - ostatecznie to bedzie tylko grafika, a nie blueprint trzeci element od rufy ma troszkę bardziej skomplikowany i nieregularny kształt, są na nim jakieś wypustki (niesymetryczne), na serii zdjęć tego samego okrętu, za każdym razem wgląda inaczej... - no jest tu kolejny problem. U Apalkowa wyglada to na planie tak - Poczatkowo byl tak rozrysowany, ale nie znalazlem fotki z tak wygladajacym elementem. Wszedzie wyglada jak pudelko ("budka legowa ) z antenami na jednej ze scianek bocznych. Poniewaz (wedlug mnie) jest to antena radaru to latwo domyslic sie czemu wyglada to za kazdym razem inaczej - obraca sie wokol osi. Nie mam fotek dobrej jakosci tego elementu - wiec na grafice - anteny sa po "drugiej stronie". Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2006 PKD4GA Sa roznice w ilosci dziurek (705 ma ich 10 szt. gdy 705K 8szt.) i ich rozmieszczeniu wzgledem innych elementow okretu. co racja to racja, korciło mnie by przysiąść nad fotkami i poszukać więcej różnic Wszedzie wyglada jak pudelko ("budka legowa ) z antenami na jednej ze scianek bocznych. Poniewaz (wedlug mnie) jest to antena radaru to latwo domyslic sie czemu wyglada to za kazdym razem inaczej - obraca sie wokol osi. obrót widać na sekwencji fotek tego samego okrętu, z początku myślałem, że podstawa "budki lęgowej" jest w kształce sześcianu, ale oglądając w powiększeniu fotki doszedłem do wniosku, że nawet jeśli jest to sześcian to niezbyt regularny, z różnych stron jego krawędź jest bardziej lub mniej oddalona od osi i wygląda na to, że góra dwie ściany "budki" są zabudowane wystającymi elementami Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Jędrek wygląda na to, że góra dwie ściany "budki" są zabudowane wystającymi elementami - mozesz Jedrek wstawic fotki o ktorych piszesz we wczesniejszym poscie ? Na fas.org znalazlem takie ujecie - nie widac wystajacych elementow na "tylnej" scianie "budki" ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2006 (edytowane) hmm.. wiele więcej to nie mam.. i jakość nie najlepsza na trzeciej pokazywanej już w większym kadrze widać troszkę nie tylko wystające "ramiona"... poniżej dwie pierwsze ciekawe troszkę weryfikują moje wyobrażenie o tym elemencie i Twoja fotka ciut lepszej jakości pozdrawiam, Jędrek Edit: dorzuciłem jedną fotkę Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Grudnia 2006 Share Napisano 26 Grudnia 2006 Taaaak mi rooob !!! - bede teraz musial wszystkie te fotki przetrawic/przemyslec itd. Dzieki Jędrek - duzy browar Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 Kiosk teraz wyglada tak: Calosc tak: Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 2 Stycznia 2007 Share Napisano 2 Stycznia 2007 No nic znikam. Jak cos to szukajcie mnie w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Stycznia 2007 Share Napisano 3 Stycznia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2007 dobra robota Paweł Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Lutego 2007 Autor Share Napisano 7 Lutego 2007 przeglądając książkę Admirałtejskije werfi 1926-1996 wydawnictwa Gangut natknąłem się na wzmianki o Alfie, a że dawno nic się w temacie nie działo postanowiłem go troszkę uzupełnić wpierw o plan projektu 705 (w końcu książka poświęcona jest m.in. okrętom jakie powstały w tej stoczni ) oraz dwie nieznane mi wcześniej fotki pozdrawiam, Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 27 Lutego 2007 Share Napisano 27 Lutego 2007 Dzieki Panowie - fajnie ze moja Alfa Wam sie podoba (troche spoznione - ale zawsze) Jędrek - a ten schemacik inny niz u Apalkowa - qrka Znalazlem na YouTube film z ktorego pochodza klatki wstawione przez Grzegorza: czesc 1 http://www.youtube.com/watch?v=G31Qc16r5yQ czesc 2 http://www.youtube.com/watch?v=5fn-02-2cJ0 Jakosc srednia ale warto obejrzec - mi sie podobal fragment o spawaniu kadluba Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Kwietnia 2007 Share Napisano 30 Kwietnia 2007 Bylo juz Jak cos to : http://www.mk-new.narod.ru/0114/ships/draw/pr705.rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 1 Maja 2007 Share Napisano 1 Maja 2007 Dzieki Okonku Podobny dal Jędrek troszke wyzej, ale bez rzutu na kiosk... Jedno co mnie zastanawia to ilosc otworow przelewowych pod kioskiem. Rzut aksonometryczny ma 10 szt., a boczne juz 11 szt... ech Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Maja 2007 Autor Share Napisano 1 Maja 2007 a ja ciągle sobie obiecuję, że kiedyś przysiądę i porównam 705 i 705K.. ale na razie to tylko życzenia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2007 dawno w temacie o Alfie nic się nie działo więc kilka fotek /z forum Balancera/ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Sierpnia 2007 Share Napisano 13 Sierpnia 2007 Jedrus - foty pierwsza klasa. Taka proza zycia, a nie jakies "wyrezyserowan pozy". Przekroj 705K Przekroj 705 i pare innych ilustracji. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2007 tej ostatniej ilustracji w kolorze jeszcze nie widziałem Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 Zoomek na czerpnie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2007 Zoomek na czerpnie a jest więcej "zoomków"? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 a jest więcej "zoomków"? No wlasnie nie. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2007 znalazłem źródełko w sąsiednim temacie, ciekawe co jeszcze jest w książce, z której pochodzi to i wcześniej wstawione zdjęcia (Russian Submarines: Guardians of the Motherland), próbka wygląda ciekawie, 25$ może się skusić Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Ostatnio w wątku warsztatowym wspominałem conieco o fantazjach n/t kokpitów liry i warszawianki Jedyna fotka kokpitu jaką do tej pory widziałem pochodzi ze specwypusku Tajfuna: . Jak widać tylko wiatrochron jest otwarty, (solidna konstrukcja, w sam raz na odtwarzanie w skali 1/350 albo 1/400 . Na szeregu fotografii z zewnątrz można zobaczyć otwartą również pokrywę za wiatrochronem (na dole fotki). Sposób jej otwerania to osobna historia - ale jest jeszcze pytanie - co jest pod ta pokrywą? Czy widzieliście jakieś inne fotografie na których byłoby widać wnętrze kokpitu - pod innymi kątami, z otwartą tą klapą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi