adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Chciałem przedstawić nową dioramę , trochę w konwencji "co by było gdyby". Model firmy Dragon w skali 1/72,figurki cywili firmy Preiser. Budynki wykonane z gipsu modelarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Moim zdaniem to mistrzostwo w tej skali. Dużo detali i dobrze rozmieszczone poszczególne elementy dioramy. Odnośnie samego pojazdu, to brakuje mi mocniejszego washa na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Właściwie to wszystko ok. Tylko ten czołg jakiś nie pasujący do dioramki. Za czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Wszystko ładnie pięknie, zwłaszcza bydynki z gipsu wychodza Ci super, ale: Figurki Presiera nie pasuja do tych z zestawu. I generalnie zamieniłbym E 100 na np spalona-zniszczona Pantere lub cos podobnego. Niemniej jednak poziom wykonania bardzo wysoki i milo sie oglada. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Za bardzo brudny nie mógł być z racji nowości na froncie. A figurki Preisera są fajnie wykonane , szczególnie materiał który daje się doskonale kryć farbą i faktycznie odstają od tych z zestawu,ale niestety nie miałem innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Zgadzam się z powyższymi opiniami. Wszystko ok, tylko model za czysty i jakoś właśnie nie zbyt pasuje - choć sam w sobie ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Nie pasuje ? Dlaczego,to taka sobie fantazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Nie no, wiadomo w "what if"-ach można sobie pofantazjować, ale... na prawde, ta jego czystość aż razi, ma rysy i różne takie lecz on sprawia wrażenie prawie wypucowanego od gąsek w góre, a wokoło pełno gruzu, może popraw WASH, przybrudź wydechy i machnij foty na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 No chyba że jest to jego pierwsze zadanie bojowe po wyjeżdzie z fabryki, a z tą czystością i pucowaniem to bym nie przesadzał , trochę kurzu ma na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Co mi się podoba: ano figurki Preisera ich wykonanie, budynki, które są rewelacyjne, generalnie klimat dioramki, model sam w sobie też ale... ... nie do końca przekonuje mnie kamuflaż. Wg mnie na takim etapie wojny to ten ruchomy bunkier powinien być raczej w kolorze minii (tym bardziej, że niemal prosto z linii zjechał) z jakimiś zielonymi kanciakami. To by dodało dramatyzmu i chyba bardziej pasowałby kolorystycznie do ceglano-betonowo-tynkowego otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Być może masz rację ale co do kolorystyki to oparłem się na malowaniu czołgu Tiger II,który walczył w Berlinie w ostatnich dniach wojny w okolicach Potsdamer Platz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 No moja uwaga o kolorach była raczej z tych "kwestia gustu" Ja w moim Kugelblitzu, jeżeli wygram walkę z fatalnie zwichrowanym kadłubem, będę tworzył kombinację minia plus ciemna zieleń. Podoba mi się ta kombinacja i wg mnie bardziej pasuje do terenów zabudowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Z tego co mi wiadomo to Niemcy nie używali minii jako farby kamuflażowej. Nawet gdzieś na forum , bodajże Armoramy był na ten temat artykuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 (edytowane) Wiem, wiem. Mnie chodzi o wykonanie takiego pojazdu, który w związku z pośpiechem wyjechał z fabryki nie malowany podkładem, a właśnie tylko psiknięty tu i tam dla zachowania pozorów normalnego kamuflażu. Chciałbym aby to była taka sytuacja typu: koniec wojny, każdy wóz jak najszybciej na front, szkoda czasu, a poza tym i tak nie mamy juz farby podkładowej na stanie... Myślę, że w projektach "what if" taki obraz sytuacji mógłby być jak najbardziej na miejscu. Szczególnie, jeżeli mówimy o okresie kwiecień maj 1945 Edytowane 3 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Fajna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Podoba mi się. Bardzo ładnie wyszły Ci budynki, podstawka i figurki. Na pojeździe przydałby się mocny wash, a i minia zamiast piaskowego wyglądałaby ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Chyba juz jestes przekonany, ze model troche za "czysty". Nowy bo nowy ale, mogl przejechac przez jakas sciane, lub moglo cos wybuchnac obok. Chcesz to cos z tym zrobisz, a jak nie to bedzie tak jak jest. To moj E 100 i tez niby nowy. http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/galerie%20modeli/e%20100/galeria%20e%20100.html Pozdraiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 Spróbuję dać większe ślady zużycia;patrząc teraz na załogę coraz mniej mi się podoba.Zrobię ją też z Preisera,dzięki za wszystkie rady.Człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Świetnie wszystko wygląda. Naprawdę super! A czołgi typu E-100 i Maus walczyły bo ja słyszałem, że to tylko mit?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 E-100 doczekał się jedynie podwozia, które bodajże Brytyjczycy zdobyli i później zezłomowali. Odnośnie Mausa, to kiedyś czytałem, że walczył bodajże na lotnisku w okolicach Berlina. Rosjanie w swoim muzeum na Kubince mają Mausa złożonego z dwóch czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 Gdzieś widziałem zdjęcia gąsienic do E-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Gdyby nie napis 1:72 powiedziałbym że to jest "trzy-piątka". Model BDB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Odnośnie Mausa, to kiedyś czytałem, że walczył bodajże na lotnisku w okolicach Berlina. Mało prawdopodobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 4 Maja 2009 Autor Share Napisano 4 Maja 2009 Były też informacje że walczł w okolicach Kummersdorfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 Myślę, że te informacje można włożyć między bajki i baśnie. Gdyby którejkolwiek ze stron przyszło walczyc z Mausem i zostałby on pokonany/zdobyty propaganda odtrąbiłaby ten fakt we wszystkich możliwych mediach, a obecnie internet byłby pełny od zdjęć tommys/GI's/tawariszów pozujących przy wraku lub zdobytej Myszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi