Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem przedstawić nową dioramę , trochę w konwencji "co by było gdyby". Model firmy Dragon w skali 1/72,figurki cywili firmy Preiser. Budynki wykonane z gipsu modelarskiego.

IMG_0005.jpg

IMG_0007_2.jpg

IMG_0009.jpg

IMG_0011-1.jpg

IMG_0014-1.jpg

IMG_0015-1.jpg

IMG_0016.jpg

IMG_0036.jpg

IMG_0045.jpg

Napisano

Moim zdaniem to mistrzostwo w tej skali. Dużo detali i dobrze rozmieszczone poszczególne elementy dioramy. Odnośnie samego pojazdu, to brakuje mi mocniejszego washa na nim.

Napisano

Wszystko ładnie pięknie, zwłaszcza bydynki z gipsu wychodza Ci super, ale:

Figurki Presiera nie pasuja do tych z zestawu.

I generalnie zamieniłbym E 100 na np spalona-zniszczona Pantere lub cos podobnego.

Niemniej jednak poziom wykonania bardzo wysoki i milo sie oglada.

Pozdrawiam.

Napisano

Za bardzo brudny nie mógł być z racji nowości na froncie. A figurki Preisera są fajnie wykonane , szczególnie materiał który daje się doskonale kryć farbą i faktycznie odstają od tych z zestawu,ale niestety nie miałem innych

Napisano

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Wszystko ok, tylko model za czysty i jakoś właśnie nie zbyt pasuje - choć sam w sobie ładny

Napisano

Nie no, wiadomo w "what if"-ach można sobie pofantazjować, ale... na prawde, ta jego czystość aż razi, ma rysy i różne takie lecz on sprawia wrażenie prawie wypucowanego od gąsek w góre, a wokoło pełno gruzu, może popraw WASH, przybrudź wydechy i machnij foty na nowo.

Napisano

No chyba że jest to jego pierwsze zadanie bojowe po wyjeżdzie z fabryki, a z tą czystością i pucowaniem to bym nie przesadzał , trochę kurzu ma na sobie.

Napisano

Co mi się podoba: ano figurki Preisera ich wykonanie, budynki, które są rewelacyjne, generalnie klimat dioramki, model sam w sobie też ale...

... nie do końca przekonuje mnie kamuflaż. Wg mnie na takim etapie wojny to ten ruchomy bunkier powinien być raczej w kolorze minii (tym bardziej, że niemal prosto z linii zjechał) z jakimiś zielonymi kanciakami. To by dodało dramatyzmu i chyba bardziej pasowałby kolorystycznie do ceglano-betonowo-tynkowego otoczenia.

Napisano

Być może masz rację ale co do kolorystyki to oparłem się na malowaniu czołgu Tiger II,który walczył w Berlinie w ostatnich dniach wojny w okolicach Potsdamer Platz.

TURKS20TIGERII20100.jpg

Napisano

No moja uwaga o kolorach była raczej z tych "kwestia gustu"

Ja w moim Kugelblitzu, jeżeli wygram walkę z fatalnie zwichrowanym kadłubem, będę tworzył kombinację minia plus ciemna zieleń. Podoba mi się ta kombinacja i wg mnie bardziej pasuje do terenów zabudowanych.

Napisano

Z tego co mi wiadomo to Niemcy nie używali minii jako farby kamuflażowej. Nawet gdzieś na forum , bodajże Armoramy był na ten temat artykuł

Napisano (edytowane)

Wiem, wiem. Mnie chodzi o wykonanie takiego pojazdu, który w związku z pośpiechem wyjechał z fabryki nie malowany podkładem, a właśnie tylko psiknięty tu i tam dla zachowania pozorów normalnego kamuflażu. Chciałbym aby to była taka sytuacja typu: koniec wojny, każdy wóz jak najszybciej na front, szkoda czasu, a poza tym i tak nie mamy juz farby podkładowej na stanie...

Myślę, że w projektach "what if" taki obraz sytuacji mógłby być jak najbardziej na miejscu. Szczególnie, jeżeli mówimy o okresie kwiecień maj 1945

Edytowane przez Gość
Napisano

Podoba mi się. Bardzo ładnie wyszły Ci budynki, podstawka i figurki. Na pojeździe przydałby się mocny wash, a i minia zamiast piaskowego wyglądałaby ciekawiej.

Napisano

Spróbuję dać większe ślady zużycia;patrząc teraz na załogę coraz mniej mi się podoba.Zrobię ją też z Preisera,dzięki za wszystkie rady.Człowiek uczy się całe życie.

Napisano

Świetnie wszystko wygląda. Naprawdę super! A czołgi typu E-100 i Maus walczyły bo ja słyszałem, że to tylko mit??

Napisano

E-100 doczekał się jedynie podwozia, które bodajże Brytyjczycy zdobyli i później zezłomowali.

Odnośnie Mausa, to kiedyś czytałem, że walczył bodajże na lotnisku w okolicach Berlina. Rosjanie w swoim muzeum na Kubince mają Mausa złożonego z dwóch czołgów.

Napisano

Gdyby nie napis 1:72 powiedziałbym że to jest "trzy-piątka".

Model BDB

Napisano
Odnośnie Mausa, to kiedyś czytałem, że walczył bodajże na lotnisku w okolicach Berlina.

Mało prawdopodobne...

Napisano

Myślę, że te informacje można włożyć między bajki i baśnie. Gdyby którejkolwiek ze stron przyszło walczyc z Mausem i zostałby on pokonany/zdobyty propaganda odtrąbiłaby ten fakt we wszystkich możliwych mediach, a obecnie internet byłby pełny od zdjęć tommys/GI's/tawariszów pozujących przy wraku lub zdobytej Myszy.