Skocz do zawartości

E-100 . "Ostatnia nadzieja"

adam juszczak

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to mistrzostwo w tej skali. Dużo detali i dobrze rozmieszczone poszczególne elementy dioramy. Odnośnie samego pojazdu, to brakuje mi mocniejszego washa na nim.

Wszystko ładnie pięknie, zwłaszcza bydynki z gipsu wychodza Ci super, ale:

Figurki Presiera nie pasuja do tych z zestawu.

I generalnie zamieniłbym E 100 na np spalona-zniszczona Pantere lub cos podobnego.

Niemniej jednak poziom wykonania bardzo wysoki i milo sie oglada.

Pozdrawiam.

Za bardzo brudny nie mógł być z racji nowości na froncie. A figurki Preisera są fajnie wykonane , szczególnie materiał który daje się doskonale kryć farbą i faktycznie odstają od tych z zestawu,ale niestety nie miałem innych

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Wszystko ok, tylko model za czysty i jakoś właśnie nie zbyt pasuje - choć sam w sobie ładny

Nie no, wiadomo w "what if"-ach można sobie pofantazjować, ale... na prawde, ta jego czystość aż razi, ma rysy i różne takie lecz on sprawia wrażenie prawie wypucowanego od gąsek w góre, a wokoło pełno gruzu, może popraw WASH, przybrudź wydechy i machnij foty na nowo.

Co mi się podoba: ano figurki Preisera ich wykonanie, budynki, które są rewelacyjne, generalnie klimat dioramki, model sam w sobie też ale...

... nie do końca przekonuje mnie kamuflaż. Wg mnie na takim etapie wojny to ten ruchomy bunkier powinien być raczej w kolorze minii (tym bardziej, że niemal prosto z linii zjechał) z jakimiś zielonymi kanciakami. To by dodało dramatyzmu i chyba bardziej pasowałby kolorystycznie do ceglano-betonowo-tynkowego otoczenia.

No moja uwaga o kolorach była raczej z tych "kwestia gustu"

Ja w moim Kugelblitzu, jeżeli wygram walkę z fatalnie zwichrowanym kadłubem, będę tworzył kombinację minia plus ciemna zieleń. Podoba mi się ta kombinacja i wg mnie bardziej pasuje do terenów zabudowanych.

Wiem, wiem. Mnie chodzi o wykonanie takiego pojazdu, który w związku z pośpiechem wyjechał z fabryki nie malowany podkładem, a właśnie tylko psiknięty tu i tam dla zachowania pozorów normalnego kamuflażu. Chciałbym aby to była taka sytuacja typu: koniec wojny, każdy wóz jak najszybciej na front, szkoda czasu, a poza tym i tak nie mamy juz farby podkładowej na stanie...

Myślę, że w projektach "what if" taki obraz sytuacji mógłby być jak najbardziej na miejscu. Szczególnie, jeżeli mówimy o okresie kwiecień maj 1945

Edytowane przez Gość

Chyba juz jestes przekonany, ze model troche za "czysty".

Nowy bo nowy ale, mogl przejechac przez jakas sciane, lub moglo cos wybuchnac obok. Chcesz to cos z tym zrobisz, a jak nie to bedzie tak jak jest.

To moj E 100 i tez niby nowy.

http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/galerie%20modeli/e%20100/galeria%20e%20100.html

Pozdraiam.

E-100 doczekał się jedynie podwozia, które bodajże Brytyjczycy zdobyli i później zezłomowali.

Odnośnie Mausa, to kiedyś czytałem, że walczył bodajże na lotnisku w okolicach Berlina. Rosjanie w swoim muzeum na Kubince mają Mausa złożonego z dwóch czołgów.

Myślę, że te informacje można włożyć między bajki i baśnie. Gdyby którejkolwiek ze stron przyszło walczyc z Mausem i zostałby on pokonany/zdobyty propaganda odtrąbiłaby ten fakt we wszystkich możliwych mediach, a obecnie internet byłby pełny od zdjęć tommys/GI's/tawariszów pozujących przy wraku lub zdobytej Myszy.