Seb Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Tak się dopiero teraz przyjrzałem tym gąską, to nie są Winterketten tylko Ostketten, Friulmodel odwrotnie nazwał te dwa różne typy gąsienic. Niestety te gąski nie bardzo pasują do Panz. III Ausf. N, weszły dopiero do służby w 44', widać to nawet po pełnych zębach gąsienic. Bardziej pasowałyby Winterketten - ATL19, oczywiście nazwane Ostketten Pzdr Ps. Właz dowódcy od wewnętrznej strony do przemalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2009 Autor Share Napisano 20 Maja 2009 Za późno niestety, gąski już zostaną te, kiedyś pytałem na forum i dostałem odpowiedź, że te mogą być. Seb a przypadkiem już nie były w '43 bo coś mi się wydaję, że były... muszę pogrzebać w monografii może coś znajdę na ten temat. Właz dowódcy od wewnętrznej strony do przemalowania. Na jaki kolor, bazowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Dumo Z tego co czytałem również moge potwierdzić że ostketten wprowadzono w 1944 r. a nie w 1943 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Za późno niestety, gąski już zostaną te, kiedyś pytałem na forum i dostałem odpowiedź, że te mogą być. Przepraszam, ale nie zauważyłem tego pytania. Na jaki kolor, bazowy?? Tak, poduszki na brąz. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Maja 2009 Autor Share Napisano 20 Maja 2009 Właz pomalowany, góra skończona. Gąski niestety pozostaną te, nie mam następnych 100zł na winterkretten'y. Update: Fotograf to ciężki kawałek chleba, kombinuję dalej z aparatem no i już powoli łapie o co w tym wszystkim chodzi. Jeszcze jedną lampę muszę skołować bo za mało światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Ogólnie rzecz biorą jeden z ostatnich apdejtów, gąski pomalowane, zwashowane, nałożony pigment w postaci błotka. Na model jeszcze gdzieniegdzie muszę nałożyć troszkę świeżej zmarzlinki, przybrudzić lufę i koniec. Wkurzają mnie te friule, na koniec poprzyklejam je do kół bo się cholernie motają. Trzeba się powoli zastanowić jaką winietkę zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 A nie masz czasem z lewej strony, o jedno ogniwko za dużo?? Pytam, bo prawa strona leży ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Wiesz co jest najlepsze też sobie łamię głowe nad tym, ogniw w jednej i drugiej gąsce jest tyle samo, sprawdziałem parę razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Figurki przyszły niespodziewanie szybko, zestaw MiniArt polecony przez kolegę Pattersona. Wszystko w porządku oprócz twarzy, dowódca ma wymienioną na żywiczną. Trójeczka jest ogólnie skończona teraz jeszcze dodam parę dodatków, bzdurek takich jak np. kanister z wodą. Zastanawiam się jak pomalować figurki czy dać im jakieś kamo czy zostawić całe w bieli, zaznaczam że to będzie scenka z Leningradu. Pomyśle jeszcze rozkminie. Podstawka "zabejcowana" humbrolem. Starałem się zrobić efekt starego drewna ale niestety tylko gdzie nie gdzie powstał taki efekt. Ogólnie to na tyle, pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 bzdurek takich jak np. kanister z wodą. zaznaczam że to będzie scenka z Leningradu. Zatem kanisterka z wodą na zewnątrz nie dawaj Fajnie się kukiełki komponują, osobiście dałbym większą podstawkę, ale to tylko kwestia gustu - po prostu nie lubię jak czołg tak wystaje. Niemniej kolorek Twojej podstawki jak najbardziej fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Dumo napisał: bzdurek takich jak np. kanister z wodą. Dumo napisał: zaznaczam że to będzie scenka z Leningradu. Zatem kanisterka z wodą na zewnątrz nie dawaj Mr. Green Heh nie ma to jak kontekst Kanistra nie będzie... osobiście dałbym większą podstawkę, ale to tylko kwestia gustu Podstawka miała być wstępnie do 7tp, ważne że się "trójeczka" mieści na niej. Update: Fotki mam nadzieję w lepszej jakości niż poprzednie, nadal kombinuję z aparatem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Winietka wykonana, a raczej podstawka, trochę ziemi kwiatowej (mocno rozdrobionej) pomieszanej z wikolem i sidoluxem. Śnieg to także wikol, sido no i oczywiście soda. Troszkę olejów, bez żadnych fajerwerków. Może ktoś wie co jest za TRYB AF w aparacie fotograficznym ???? Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 to skrót od autofokus, w google o tym sporo poczytasz ;) Pasta na czołgu fajowo Ci wyszła, a podstawce dałbym tymi olejami jeszcze w kość,a jak nie olejami...to chwastami, czy badylami ;) (oczywiście na skrajniach, tam gdzie widać będzie co) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 No i git - daj trochę badyli i mozesz popryskać z pędzla olejami to błoto i boki sniegu jak jedzie czolg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nareszcie wreszcie od roku czasu skończyłem jakiś model. Dzisiaj cały dzień spędziłem na lakierowaniu i nabłyszczaniu niektórych części i walory... Jeszcze muszę popracować nad winietką, tak jak mi proponujecie pobawię się troszkę z olejami. Figurki zostawiam na sam koniec, nie mam chęci ich malować, a jeszcze T-34 stoi przygotowane do malowania. Kombinowałem z aparatem a fotki nadal są rozmazane.... Do rzeczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Ale zwisy Takie duże były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Dumo, kawał świetnej roboty, mam tylko pytanko: co to za dziura na tylnym prawym błotniku (ostatnie zdjęcie) bo chyba nie po wypychaczu? ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Takie cuś ma być tak samo na lewym jest prostokąt. Ale zwisy Takie duże były? Mogły być, mało jest fotek "trójek" z winterketten'ami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Ta podstawka to zdecydowanie za mała,a tym bardziej owalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 A te gąsienice jakieś dziwne ? To napewno do trójki winterketten ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 A te gąsienice jakieś dziwne ? To napewno do trójki winterketten ? Tak od trójki, Niemcy w czasie II wś robili też nieco szersze gąsienice, co pozwalało przejechać np. po jakichś błotach. Zauważ ,że na rajdy terenowe np. "Paryż Dakar" załogi zakładają szerokie opony po to aby kierowcy sie nie zakopywali w piasku, a natomiast kolarze mają opony wązkie aby móc szybciej jechać. Wracając do gąsienic, mają one swoje wady jak i oczywiście zalety(jak wszystko ) Taka Trojka z normalnymi gąsienicami pojechałaby szybciej ale na większym błocie by poległa więc zakładano takie oto dodatkowe ogniwa i trójeczka mogła śmigać po błotkach PS przepraszam że sie troszkę rozpisałem, jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 author21 jeżeli byś przeczytał cały wątek z budowy to byś wiedział że te gąsienice to nie winterketten tylko ostenketten. Andrzej2 jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Lipca 2009 Autor Share Napisano 3 Lipca 2009 A te gąsienice jakieś dziwne ? To napewno do trójki winterketten ? Jak napisał Ritter to są ostketten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Dzięki, człowiek na forum się czegoś zawsze nauczy, nie wiedziałem że są jakieś ostketten, myslałem, ze to to samo co winter i innych nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 author21 pisząc tego posta przypomniałeś mi, że mam do pomalowania figurki, a "tetetka" kurzy sie już 3 tydzień w piwnicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi