Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Ponieważ relację prowadziłem w pojazdach, to tutaj umieszczam galerię, gdyż chodziło tu przede wszystkim o czołg. Nie jestem w pełni zadowolony ze zdjęć. Modelowanie modelowaniem, a fotografowanie to inna i do tego nie moja bajka...Złapałem już tylko resztkę światła dziennego. Akcja dioramki to oczywiście odzyskanie Śląska Zaolziańskiego w 1938 roku. Na dioramie znajduje się załoga, saper-grajek, dziewczyna z PWK, oficer piechoty oraz Polak zaolziański z wałówką. Kto śledził budowę czołgu, ten wie, jak długo trwała budowa i jak była skomplikowana. Niemniej coś z tego wyszło, ale przez długi czas 7TP nie ruszam Widok ogólny Polak zaolziański Czołg z prawej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tastas Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Warto bylo tyle czekac na 7TP wiem teraz na czym sie wzorowac robiac swojego (kiedys). Piekny model, piekna dioramka tylko dziewka niezbyt urodziwa z twarzy (ma takie meskie rysy twarzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Pawle - dobra rzecz, szacunek. Winszuję Panu Pułkownikowi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Hehe, stara bolączka. Niewielu twórców figurek potrafi wyrzeźbić kobiecą twarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 (edytowane) Widzę, że projek W'39 zmobilizował również Ciebie. Piękna dioramka. GRATULUJĘ Chełm zachowany w Forcie Czerniakowskim jest na 99% czarny (skóra malowana na czarno) Mało piasku i kurzu jest na gąskach. Edytowane 12 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 (skura malowana na czarno) Jezus Maria Jarekk... ;) literówki ok, ale takie byki To moja dziewczyna zauważyła nie ja, jak by co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Walczę na dwa fronty. Na jutro wykład w ppt na 40 slajdów lub super galerie na forum (stan zaawansowania ok. 20 %, do rana dużo czasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Na pewno bya malowana na czarno? Ja widze ciemną skórę. Fakt, przyciemnie hauby, ale mimo wszystko to nie czerń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aishu93 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Podoba mi się. Teraz trzeba będzie się mocno postarać by zrobić 7TP choć połowie tak fajnie jak Ty. Osobiście bym tylko inaczej figurkom oczy pomalowała, mniej białego, bo wyglądają jak z wytrzeszczem. Przed wojną były żołnierki? Ta "kobieta" z dioramy bardziej by mi pasowała w Ludowym Wojsku Polskim albo Armii Czerwonej (widziałam takie na zdjęciach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Żadna z figurek nie ma białego. Oczy są farbą ivory pociągnięte. Niestety jak zawsze wychodzą dziwnie, ale zapewniam Cię, że na żywo są o wiele epsze. Przed wojną nie było żołnierek, a było Wojskowe Przysposobienie Kobiet. Oddziały kobiece to w 1920 roku, pierwsze na świecie u nas były. A co do figurki to się nie pomyliłeś. Pochodzi ona z zestawu z Armią Czerwoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Moc hezká dioráma , takhle udělaný 7TP těžko někdo překoná. Widd umí Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Ta laska bez zęba na przedzie to POwiaczka, Widd Ci pewnie więcej o takich lachonach poopowiada. Moim zdaniem chełm miał prawo być czarny, pamiętajmy że ta skóra ma już ponad 70 lat. Moje opinacze w też były czarne ale z czasem się wytarły i lekko zbrązowiały. Skóra jest barwiona na czarno, więc kiedy się przetrze to wychodzi oryginalny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 No Widdzie tego mi trzeba było "kopa"... i do roboty choć ostatnie coraz więcej pracy obiecuję wziąć się do roboty ze swoim Tepekiem Piękna robota Szczere gratulacje zatem Zaolzie zdobyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Kupiłem wczoraj piękny, baaaardzo ciemny brąz Vallejo Przy następnej sesji modelarskiej podmaluje Czas na zakończenie projektu "Nasza jest noc" w wersji mini oraz rozpoczęcie projektu WRZESIEŃ Nie chce mi się skanować moich zdjęć, więc pokaże o co chodzi: Przysposobienie Wojskowe Kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Zapewniam Cię, że oryginał chociaż mocno wytarty wygląda na malowany na czarno. Swojego zdjęcia nie mogę obecnie znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Naprawdę ładna diormaka. Fajnie wyszło podłoże, w szczególności piasek. Pojazd i figurki także wykonane na dobrym poziomie. Dioramka ma swój klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Nie znalazłoby się jeszcze miejsce na dioramce na mały czeski schronik? Oryginał ok. 10 min. od Kudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Ładna rzecz, ale z tym "mały" to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 5 jego haubic trzymało w szachu sporą część Kotliny Kłodzkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2009 Share Napisano 12 Maja 2009 Czesi dali czadu z umocnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieszyniak Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Witam, jestem fanem polskiego dwudziestolecia i 2RP, dodatkowo pochodzę z Cieszyna co widać na niku ( hihihi ). Uwielbiam 7TP, 10TP i w fantazji 14TP oraz serię PZL. Dioramka super, rzeczywiście można by pojazd nieco przyprószyć. A propos czeskich umocnień to zasługują na podziw, lecz są to niezwykle ciężkie pieniądze wydane przez Czechosłowację, które nie spełniły oczekiwań ale nas cieszyniaków nie dziwi takie postępowanie czeskiej armady. Jak się ogarnę to umieszczę parę zdjątek z moich dioram. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Tak to jest. Czechosłowacja po I wojnie miała na swoim terytorium pgłówny przemysł aAustro-Węgier i do tego nie zniszczony w I wojnie, a więc były i pieniądze... Warto wspomnieć, że Czesi nadwyrężali budżet bardziej niż my potrzebami zbrojeniowymi, co zagrażało stabilności gospodarki. A my po zaborcach odziedziczyliśmy kupę sierot, parę twierdz, walące się koszary, różny rozstaw szyn i trzy systemy prawne... Myślę, że w tym kontekście i tak daliśmy czadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cieszyniak Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 widd - całkowicie się zgadzam z przedmówcą, bardzo poprawna, sprawiedliwa i konstruktywna analiza, dodatkowo należy wspomnieć iż czesi zaniedbali rozwój lotnictwa i byli nawet w tyle za RP, podejmując walkę w 1938 zachwialiby równowagę w Europie a może uratowaliby twarz i honor a może zyskaliby szacunek - poddaję pod rozwagę ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi