szkp Napisano 28 Października 2006 Share Napisano 28 Października 2006 Mam pewien problem: Jakie są metody, aby zrobić nity np. na pojeździe "AUSTIN PUTIŁOW" W skali 1:5 ze sklejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Października 2006 Share Napisano 28 Października 2006 A czemu chcesz robić nity ze sklejki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 28 Października 2006 Autor Share Napisano 28 Października 2006 Nie nity, tylko model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Października 2006 Share Napisano 28 Października 2006 To czemu nie piszesz tego, tylko każesz się domyślać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jassi Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 siemano nity można wykonać na wiele sposobów niektóre są świetne a inne głupie i brzydkie... Ja osobiście radze wykonywanie nitów starym bądź dla niektórych nowym sposobem, wygląda to tak... najpier trzeba dokłednie zaznaczyć na modelu miejsca w których znajdują się nity... następnie tak jak ja to robię, można np. wykałaczką lub szpilką nanosić nity. a mianowicie klej... na szpilkę lub co kolwiek takiego przekroju (lub zbliżonego) nanosimy klej, tak aby na krawędzi szpilki (ostrzu) nagromadziła się malutka kropla... (kjej musi mieć gęstą konsystencję, ale nie za gęstą, np. wicol) nanosimy klej na model po przez dotknięsie ostrzem szpilki w miejscu nitu... nagromadzony klej na szpilce powinien ładnie przejść ze szpilki na model. klej powinien wyglądać jak nit gdyż uformuje się w pólkole... wielkość nita zależy od przekroju narzędzia (w moim przypadku szpilki) a przede wszystkim ilości nagromadzonego kleju... miłej zabawy... radze najpierw przetestować i poćwiczyć tak długo aby nity były jednekowej wielkości oraz jakości... pordro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 5 Listopada 2006 Share Napisano 5 Listopada 2006 Może tą metodą viewtopic.php?t=1350 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egar Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Potrzbuję parę pomysłów na nity, skala raczej 1/35, bo coś moja kiepeła pusta. Za wszystkie z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 Rozciągnięta ramka, powklejana w dziury i oszlifowana na okrągło, jak dobrze poszukasz to na forum znajdziesz więcej pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egar Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Właśnie o to chodzi że spędziłem koło 40 godzin na przeszukiwaniu tematów ze słowem nity i nic nie było o ich samym wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 można kupić gotowe nity w określonych rozmiarach :P można ponawiercać dziurki i wkleić w nie takie małe śmieszne kuleczki do ozdabiania babskich pazurów - dostępne w rosmanach i wszelkich stoiskach z wyrobami lakieropodobnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Nity można robić też z kulek od łozysk lub ziarenek maku Można też wykonac prosty przyrzad ,a mianowicie, za pomoca zeszlifowanej igły krawieckiej na płasko wybija się z cienkiego polistyrenu połozonego na twardej gumie krążki ,potem po wydłubaniu ich z gumy nabija się je delikatnie na ostrą iglę i macza w tri, i klei we wlaściwe miejsce na polistyrenowy kadłub modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 W temacie viewtopic.php?t=11290&highlight=nity na stronie 10 w ostatnim poście kolega Jarek podaje swój sposób na zrobienie nitów... Widziałem te patyczki w jakimś modelarskim sklepie internetowym... Przez te 40 godzin chyba mało się starałeś :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekBin Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 jest coś co się nazywa The Nutter. Poszukaj dobrze a znajdziesz. Jeśli podam linka do sklepu wówczas moderator mnie zje. Nie jest tanie, ale fantastyczne. Wykraja nity oraz nakrętki 6-kątne różnych rozmiarów. Pozdrawiam Jurek Biń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Rzeczywiście fantastyczne, ale cena też z kosmosu-ponad 90 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekBin Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Zapytaj producenta dlaczego tyle kosztuje. Ja od siebie mogę tylko dodać, że jakość wyfrezowanych końcówek i sama oprawa mówią same za siebie. W ręku czujesz jakość, tak jak zresztą w przypadku innych produktów tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 Mam pytanko. Jak zrobić nity, śruby, itd? Proszę o dokładną poradę. Jestem początkujący, więc proszę o szczegóły. Pewnie już gdzieś to jest już na forum, więc przepraszam, że niepotrzebnie zaśmiecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Lutego 2010 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2010 Jak zrobić nity, śruby, itd?W jakiej skali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Lutego 2010 Share Napisano 2 Lutego 2010 w skali 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtuch007 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Możesz spróbować zrobić je z główek od szpilki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Możesz spróbować zrobić je z główek od szpilki W skali 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Na obrzeżach blaszek Eduarda są gotowce do wyciskania łbów śrub (na pewno przy blaszce BMP 2 bo mam go na rozkładzie) wraz z instrukcją jak to robić (na stronie Eduarda w pdf). Odnośnie nitów gdzieś widziałem na forum (opcja szukaj). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Pomysły ściągnięte ze stron modelarskich: Potrzebne materiały: 1. Plastikowe pręciki (ramki modelu) 2. Blaszka, powiedzmy cienka ale nie za bardzo, taka 0,5 mm bedzie ok, ale taka 1 mm też może się nadać ! 3. Wiertarka 4. Wiertło o średnicy, pożądanej średnicy nitów 5. Żródło ciepła, które spowoduje, że pręciki będą miękkie Teraz robimy tak: 1. Wiercimy w blaszcze kilka otworów, obok siebie najlepiej - możemy powiercić kilka różnej średnicy - będzie blaszka uniwersalna 2. Pręcik rozgrzewamy 3. Przykładamy pręcik do blaszki i naciskamy 4. Ponioważ pęcik jest miękki a w blaszce są otwory to powstają nam w wyniku naciskania piekne nity. 5. Po chwili jak plastik ostygnie obcinamy uzyskany ta metodą piękny, plastikowy, wystający, okrągły NIT !!!!!!!! No i tak wkółko, aż zrobimy sobie wszystkie nity potrzebne na model Druga metoda: Mozna również użyć pręcika plastikowego okrągłego, pocięty na odpowiednią wysokość, przyklejamy do modelu tak aby go upaprać całego klejem i rozpuścić troszeczkę - powinien przybrać okrągły kształt. Trzecia metoda Weź igłę w oprawce, przyłóż w miejscu gdzie ma być nit i delikatnie podgrzej ją grotem lutownicy transformatorowej. Ale delikatnie, z wyczuciem... Powstanie kraterek - o wypukłych brzegach. Dobierając średnicę igły i czas grzania można uzyskać ten kraterek róźnej wielkości. Dobrze jest sprawdzić najpierw na niepotrzebnym kawałku plastiku jak zachowuje się polistyren, z którego wykonano model, aby nie "przedobrzyć'. Różne rodzaje polistyrenu różnie reagują na temperaturę. Ale tego Tobie tłumaczyć nie trzeba... Wtedy wystarczy powstały kraterek wypełnić kropelką cyjanoakrylu... Przy tej metodzie jest pewność, że nit będzie w odpowiednim miejscu z dokładnością do średnicy czubka igły Czwarta metoda Weźmijcie substancję zwaną Micro Kristal Klear lub jeśli nie macie to tajemne składniki nazywane Wikol, Distal lub Poxipol. Umieszajcie w miarę potrzeby odpowiednią ilość. Ostrą hartowaną igłę zanurzcie w tej substancji i bez litości dziobajcie w naznaczone miejsce. Substancja owa zostanie na tym miejscu i przy pomocy tajemnej siły napięcia powierzchniowego, tudzież magnetyzmu zwierzęcego, utworzy maleńkie kulki, które na zawsze szpecić ową powierzchnę będą. Następnie obracając się na pięcie i spluwając przez lewe ramię odczekajcie na zaschnięcie owych. Jeśli efekt ów Wam nie odpowiada, zetrzyjcie przed zaschnięciem i popróbujcie jeszcze raz Piąta metoda Można też wykonac prosty przyrzad ,a mianowicie, za pomoca zeszlifowanej igły krawieckiej na płasko wybija się z cienkiego polistyrenu połozonego na twardej gumie krążki ,potem po wydłubaniu ich z gumy nabija się je delikatnie na ostrą iglę i macza w tri, i klei we wlaściwe miejsce na polistyrenowy kadłub modelu Nity można robić też z ziarenek maku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Lutego 2010 Share Napisano 4 Lutego 2010 Wielkie dzięki. Teraz to wiem, jak to robić. Poćwiczę i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi