Mors Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Uważam, że jak najbardziej szpilki się nadają na świetne nity Rama musi być zanitowana solidnymi łącznikami Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Na nity może szpilka będzie ok ,ale do śrubek bardziej zdał by się profil okrągły Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Łeb szpilki ma około 1,5/2 mm średnicy, przeliczajac do 1:1 łby nitów miały by przynajmniej 36 mm srednicy - trochę za duże Wykonałeś kawał dobrej roboty budując ramę od podstaw i szkoda było by zepsuć efekt końcowy. Może skusił byś na mniejsze: Sklep 1, Sklep 2. Sklepy są sprawdzone, bo w obu robiłem zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Hmm teraz to się delikatnie załamałem. Fakt że nie przeliczałem ile by miał łepek nita w 1:1 , to chyba dlatego, że byłem podekscytowany tym, że fajnie wygląda łepek szpilki jako nit. Ale faktycznie byłby dużo za duży Panie Andrzeju dziękuje bardzo za linki do tych sklepów To co tam zobaczyłem to bajka Jednak nie wiem czy skorzystam z tego. Nigdy nie robiłem zakupów na zagranicznych stronach Mam dylemat teraz. P.S Komplet elementów ramy Powoli zabieram się za składanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 EDIT Pomału sobie dłubie w Volvie. Nie za wiele się ostatnio działo, ale cóż ja na to poradzę :P Trochu zmieniłem błotniki Jeszcze podłubać przy nich muszę, ale widać jako taki zarys gotowego Próbuję zrobić drabinkę przy skrzynce. Nie mogę uzyskać Takiego kształtu jaki bym chciał... Na razie tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 EDIT Jakoś ostatnio nie mam natchnienia. Dużo się nie dzieje. Rama jeszcze nie złożona, sam nie wiem czemu, bo przecież powinno to polecieć migiem coby zobaczyć jak wygląda, a tu nic. Może to przez zbiorniki paliwa straciłem nerwy do tego. Miałem nadzieje, że zaszpachluje tu i tam wyszlifuje i podkład a tu... musze robić je od nowa :( Ehh.. Jedyne na co mnie było stać to to wieszak na przewody za kabiną. Prezentuje się tak: Nawet mi się to spodobało Tyle Może jeszcze w tym tygodniu korzystając z wolneego coś ruszę do przodu, bo później cienko z tematem będzie... Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 bo później cienko z tematem będzie... Ehhh jak ten czas goni ... Myślę że ni Ty jeden będziesz miał teraz przekichane z czasem A co do twoich aktualek Naprawdę masz rękę do tego ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzięki Bodzio Chyba nic tak nie motywuje do dalszej pracy jak Wasze opinie Dzięki temu skończyłem drabinkę przy bateriach Oto efekty: No może nie tak do końca skończyłem przeszlifować tylko i ewentualne ubytki zalepić Tyle Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Jedna dziurka jest krzywo nawiercona . A tak pozatym, idzie Ci świetnie, czekam na dalsze postępy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Bilonzo ręka mi się omskła xDDD Nie zauważyłem wcześniej tego ale już poprawione Jakoś coś nie mam ostatnio natchnienia xD Nie robiłem nic ostatnio poza składaniem ramy do kupy i dorabianiu małych detali do innych części. Tak na obecną chwilę prezentuje się rama: Rama wymaga jeszcze poprawek i paru elementów. No i instalacji Małe a cieszy PS Nity kupiłem dzięki uprzejmości Pana Andrzeja Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Witam! Panowie potrzebuję Waszej pomocy! Czy możliwe jest to, że przednia oś spoczywa tylko na poduszce?? Nie widzę tutaj piór, widoczne są tylko ich mocowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 To jest zawieszenie lowdeck? jezeli sa poduszki to pior juz nie bedzie. nazdjeciach widac jeszcze stabilizator poprzeczny zamontowany z przodu osi. powinien byc tez jeszcze stabilizator od pionowego ruchu osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Tak to jest low deck. Stabilizator poprzeczny gdzieś na którejś fotce miałem. Niestety nie mam fotki w jaki sposób jest zamocowany stabilizator pionowego ruchu ośki, ale to na pewno gdzieś przy poduszce jest przymocowane, no i w standardowym miejscu przy ramie. Tak mi się wydaje. Dzięki voseba za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Z jednej i drugiej strony poduszki sa mocowane do odpowiedniego odlewu, z tym ze po stronie kierowcy ten odlew jest inny, tam tez jest mocowany pionowy stabilizator, z drugiej strony ten stabilizator jest montowany do ceownika ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Witam! Korzystając z przerwy świątecznej postanowiłem wyciągnąć volviaka na warsztat. Z zawieszeniem nie mogłem dojść do porozumienia, więc zabrałem sie za zbiorniki paliwa. Stare mi się nie podobały, postanowiłem zbudować jeszcze jedne - aluminiowe Tu z pomocą przyszło piwko xD No i łuski z KBKSu Łuski posłużyły mi do imitacji wlewu paliwa. Zobaczcie jak to wyszło orientacyjnie i powiedzcie, czy może być czy coś poprawiać. Na razie złożone na sucho, potem chcę to zlutować no i pomalować. FOTKI A tak a propo zawieszenia... voseba mówiłeś, że przy low decku na poduchach przy przednim zawieszeniu od strony kierowcy jest odlew do którego przymocowany jest pionowy stabilizator. Znalazłem fotkę low decka na poduchach gdzie nie było takiego odlewu od strony kierowcy. Normalnie jakaś masakra z tym jest.... Fotka na dowód tego: Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Zdjęcie znalezione w necie, może sie Ci przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 voseba dzięki za schemat Tworzę drugą ramę do volva. Pierwsza miała kilka błędów i niedociągnięć. Stąd decyzja o budowie drugiej, mam nadzieje lepszej. Podłużnice dzisiaj krojone i sklejane dopiero co, więc czeka je jeszcze szlifowanie. No i bardziej przemyślałem budowę ramy - jest bardziej spójna - jedna podłużnica składa sie teraz z 3 elementów. Poprzednia miała ich 9... Czekam jeszcze na płytki miedziane. Z nich zrobię poprzeczki ramy. Myślę, że będzie się łatwo z nich budować i ogólnie będzie bardziej estetycznie Z ciekawości zrobiłem coś w stylu przymiarki... Może dzisiejszego wieczoru jeszcze coś wykombinuje... Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Oj te zbiorniczki coś dziwnie wyglądają.Może to wina fotki.Najlepiej będzie widać niedociągnięcia jak psikniesz podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Sandi nie patrz sie na biały zbiornik On idzie do kosza Zamiast niego będzie aluminiowy. Z tym że nad tymi aluminiowymi muszę się pobawić przy kantach, żeby dobrze zlutować i zeszlifować. Ale uwaga wzięta do serca Wczoraj jeszcze siedziałem nad wnętrzem ale już nie miałem siły na robienie i wstawianie fotek więc robię to teraz Aha we wnętrzu jeszcze muszę rogi wykończyć A dzisiaj naszło mnie na silnik. Zabrałem się za budowę silnika od zera. Niby wymiarami szkielet silnika jest ok, ale jakoś dziwnie wygląda. Może to się zmieni, kiedy dojdzie jeszcze parę elementów Może dzisiaj jeszcze coś podłubie przy silniku... Na razie tyle. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Acha to oki.No duże za silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2009 Wczoraj nie mogłem spać, więc kontynuowałem prace przy silniku. Zrobiłem szkielet miski olejowej. A dzisiaj miska prawie że gotowa. Bawiłem się ze ścianami i przetłoczeniami miski olejowej i jestem zadowolony z efektu Do pełni gotowości tylko mały szlif C.D.N. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Szpachli nie uzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Dla mnie ,czyli laika w budowie modelu od podstaw ,rewelka No i waśnie co z tą szpachlą,bo jednak w takich sytuacjach zawsze znajdzie zastosowanie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Pełen podziw dla ciebie! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2009 Dzięki Panowie za komentarze Bodzio jakby nie patrzeć też jestem laikiem to dopiero pierwszy w moim życiu, w pewnym stopniu scratch Założenie było takie, żeby ciąć i kleić tak, żeby dużo szpachli nie poszło. Ale wiadomo - bez szpachli się nie obejdzie A teraz przedstawiam efekt wczorajszych prac. Bawiłem sie z kolektorami. To co dało italeri... sami wiecie do czego się nadaje Powyginałem i posklejałem elementy ramki, do tego starałem się dopasować turbinę i wyszło coś takiego: Szpachle nałożę jak klej dobrze zwiąże To tylko przymiarka na sucho ( nie mogłem się powstrzymać xD ) P.S. Turbina jest wyszlifowana C.D.N. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi