Krzysztof Salwiczek Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Witam w kolejnej galerii. Przedstawiam ostatnio skończony model improwizowanego samochodu pancernego "Kubuś". Z efektów jestem o wiele mniej zadowolony niż przy pokazywaanym ostatnio "Chwacie". Nie miałem zbytnio pomysłu na pobrudzenie tej bryły. Docelowo ma on stanąć na małej podstawce z ruiną budynku w tle, może wtedy te kurzenie nabierze więcej sensu. Pigmenty są nałożone na sucho więc zawsze można ich jeszcze trochę odjąć. Zapraszam do komentowania, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Niema w słowniku ludzi kulturalnych słów którymi można by w dostateczny sposób opisać piękno tego modelu Powiem krótko model super a temat zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 (edytowane) Bardzo ładnie wyszedł, szkoda tylko, że jest taki osamotniony. Z tego co wyczytałem, Kubuś był, jak można tak powiedzieć, transporterem opancerzonym, który przewoził specjalne jednostki powstańców. Dlatego też są te luki od spodu, aby można było wysadzić desant. Z opisów wynika, że mieściło się tam od 8 do 10 powstańców i powiem szczerze, że musiał panować tam niezły ścisk. http://czolg.blox.pl/2009/03/Powstanczy-Samochod-Pancerny-Kubus-Foto.html http://czolg.blox.pl/2009/03/Powstanczy-Samochod-Pancerny-Kubus-Kopia-Foto.html Czy te kolory, aby były dobrze dobrane ?? Jeżeli chodzi o samo kamo, to najbliższe oryginalnego jest to z MPW. Edytowane 30 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Wprawdzie nie interesują mnie pojazdy kołowe / gąsienicowe, a już takie konstrukcje w szczególności, ale bardzo spodobało mi się malowanie i brudzenie tego cudaka. I nie ważne czy jest ono zgodne z oryginałem, po prostu bardzo dobre od strony technicznej. Świetna robota Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 ale bardzo spodobało mi się malowanie i brudzenie tego cudaka. I nie ważne czy jest ono zgodne z oryginałem, Hmm, no malowanie jest bardzo ważne, to był (jest) jedyny egzemplarz, nie było innych "cudaków". W MWP jest ono od czapy. W MPW jest zgodne na 99% (fotka niżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Dzięki za pierwsze komentarze. Fajnie, że ogólnie się podoba. Co do kamuflażu to świadomie zrezygnowalem z odtwarzania plama po plamie oryginału, chciałem tylko zachować mniej więcej "styl" tych plam. Bardzo ładnie wyszedł, szkoda tylko, że jest taki osamotniony. Mam już kupione trzy żywiczne figurki powstańców. Ostatnio mam jednak opory przed siadaniem do ich malowania ale coś tam w przyszłości dołożę. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Co do kamuflażu to świadomie zrezygnowałem z odtwarzania plama po plamie oryginału, chciałem tylko zachować mniej więcej "styl" tych plam No to wielka szkoda, zawiodłem się Spodziewałem się po tobie, że będzie to idealna kopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Rewelacja! Strasznie mi się podoba! Miło się ogląda, a poza tym temat godny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 też uważam, że można było się pokusić o możliwie wierne odtworzenie malowania... ale póki co - niech żyje Kubuś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Krzychu, fajny ten Kubuś Powiedz, czy to budowa od podstaw czy zestaw jakiś? Skoro Cz2 to rozumiem, że podobnia jek Chwat 1/35? Kurzenie bardzo mi się podoba, zresztą podobnie jak na "Chwacie" - miejski styl. Chyba nie ma go co bardziej męczyć bo aż tak bojowo eksploatowany nie był. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Dzięki, Panowie . Nie napisałem na początku, skala 1/35, zestaw żywiczny Toro. Właśnie dlatego, że pojazd nie był zbyt długo i intensywnie używany zdecydowałem się nie robić obić, zacieków itp. tylko sam kurz zniszczonego miasta. Totalne dewastowanie pojazdu postaram się poćwiczyć przy ISie-2 za którego już niedługo się biorę, nie muszę dodawać że w polskim malowaniu . Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Zestaw gotowy, wieć można wybaczyć inne wloty powietrza do silnika i grube spawy, nieco za grube. Poza tym wykonanie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi