jachud3 Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Jako odskocznia od P-40 z Projektu Pacyfik, postanowiłem rozgrzebać coś 'łatwego, miłego i przyjemnego'. Czyli witam w kolejnym odcinku z serii "Jak spartolić model pojazdu wojskowego" . Pierwszy odcinek był Tygrysem Królewskim, którego przez własną głupotę musiałem 'okaleczyć' (IIZKM). Tym razem pod nóż pójdzie nic innego, jak... Tygrys Model będzie prosto z pudła. Mam zamiar potraktować go jako trening przed... Tygrysem w 72, ale Dragona. A więc, obiekt zainteresowań wygląda tak: Krótki in-box: Schemat malowania będzie 'o ten o' : Czyli dobrze znany modelarzom czołg numer 332 z sPzAbt 503. Skromny efekt kilku minut pracy: Nie mogłem się oprzeć -> wyciąłem wannę i górną płytę i złożyłem na sucho. Jest nieźle: P.S.: Bardzo proszę o łagodne potraktowanie 'lotnika' Wszelkie sugestie i porady mile widziane ;) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Ten Tygrys to kolejny przykład, że 1:72 to nikczemna skala Ach te elementy odlane razem z kadłubem, cud miód i orzeszki, a lina do naciągania gąsienic do już w ogóle największy bajer tego modelu Porad merytorycznych nie oczekuj, bo byś musiał ostro pojechać z tym klockiem, skup się na czystym złożeniu i malowaniu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Porad merytorycznych nie oczekuj, bo byś musiał ostro pojechać z tym klockiem Zdaję sobie z tego sprawę Oglądając Twoje relacje zacząłem się zastanawiać, czy można zakładać wątek, który jest taki 'uproszczony'... skup się na czystym złożeniu i malowaniu. Właśnie takie porady miałem na myśli Zresztą, jak już napisałem, mam nadzieję podszkolić się na tym kociaku, żeby ten DML-owski wyszedł lepiej pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Jaki Tiger będzie następny I czy II ?? Bo 2-jeczka ładnieszja :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Ładniejsza, nie ładniejsza... Jakoś wolę I :P Następny (patrz: za jakieś 2 miesiące może do niego zajrzę) będzie TEN Tiger I Mid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Tiger Dragona ma niechlujnie zrobione koła napędowe (nie są ażurowe), jesli zależy Ci na dokładności to się umęczysz. jest to kompletnie niezrozumiałe, bo Trumpek i Revell zrobili je poprawnie. moim zdaniem lepszy efekt osiągniesz z modelu Revella z blaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Tiger Dragona ma niechlujnie zrobione koła napędowe (nie są ażurowe), jesli zależy Ci na dokładności to się umęczysz. jest to kompletnie niezrozumiałe, bo Trumpek i Revell zrobili je poprawnie. moim zdaniem lepszy efekt osiągniesz z modelu Revella z blaszkami. To prawda - nie kupuj tego tygrysa to kicha. Dragon wypuścił tego initiala w 72 to może być lepsze rozwiązanie jesli już zalerzy Ci na Dragonie. Revell jest fajniejszy a zastosowanie chocby tylko śiatek na wentylatory bez wątpienia załatwia sprawę jesli nie chcesz się doktoryzować a tylko fajnie skleić i pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Bede zagladal do tematu jachudku.Sam niedawno ''zkatowałem'' tygryska w 72 z revelki.Tez jestem 'lotnikiem'.Niemoge sie doczekac warsztatu z dragonkiem. Kiedys budowalem pojazdy wojskowe ale chcialem odpoczac i zaczolem jeden samolot(p40) i mnie wciaglo i niezle wychodizlo.Radze jak narazie kupuj modele czołgów w skali 1:35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 nie kupuj tego tygrysa to kicha. No to mnie zmartwiłeś Sęk w tym, że ja tego Tigera już mam od daaaawna Dziś wyciąłem wszystkie koła, poszlifowałem i poprzymierzałem. Zdjęć nie daję, bo chyba wszyscy wiedzą, jak wyglądają koła pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 O.o Tigerek, zasiadam w pierwszym rzędzie i oglądam zmagania nie kupuj tego tygrysa to kicha A jest jakiś Dragonowski Tiger w 72, który byłby dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 A mi się model podoba, sam kiedyś taki kupię do projektu DAK, 3mam kciuki za Twój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 do projektu DAK Masz na myśli projekt w zakresie własnym, czy może coś się na forum szykuje, a ja nic nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Jako że wyjechałem na te 4 dni wolnego do babci, wziąłem coś, żeby się nie nudzić... a że P-40 teraz jest w stanie "rób tylko w domu", wziąłem Tigera. Oto co udało mi się 'wyrzeźbić': (fotki z 'nie tą' datą, bo robione były po jakichś większych osiągnięciach :P ) zasobnik... tutaj producent nie uwzględnił tego, iż niektórzy mogą zajrzeć mu pod spód (a fuj! ) i pozostawił jedną wielką dziurę... na szczęście mamy szpachlę ;) Stan obecny jest taki: wieża w całości sklejona (prócz dodatkowych gąsek rzecz jasna), skleiłem także wannę i górną płytę. Oczywiście jak to ja, musiałem coś popaprać :P Malując bandaże kół, tak umiejętnie poruszyłem ręką, że... pół czarnej farby wylało się na stanowisko pracy, w tym ( a gdzieżby nie :P) na koła Na razie z tym właśnie fantem walczę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ale końcówke lufy to mógłbyś przewiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Lufa jest nawiercona, tylko tak zdjęcie zrobiłem, że nie widać :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 A jest jakiś Dragonowski Tiger w 72, który byłby dobry Jeśli już musi być z Dragona, to tak ja Sebastian napisał parę postów wyżej: Dragon wypuścił tego initiala w 72 to może być lepsze rozwiązanie jesli już zalerzy Ci na Dragonie. Ja bym brał Revell'a, tańszy i też całkiem do rzeczy. Dwa kiedyś popełniłem i specjalnie nie miałem co na nie narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Hej! Dawno mnie tu nie było Ale jako że skończyłem Karasia, a goni mnie ten duży pan z podpisu, postanowiłem dokończyć Tygrysa. Oto, co udało mi się zrobić w przeciągu dwóch dni: Jako iż Tiger 332 nie miał dodatkowych ogniwek na boku wieży, musiałem zaszpachlować otworki. Wszystki duperelki już na wklejone na kadłub, oprócz łopaty i kaemu. I tu mam pytanie: gdzieś w internecie widziałem, że w dokładnie tym Tigerze ktoś pomalował wszytkie narzędzia na bazowy. Czy to przejdzie, czy trzonki narzędzi muszę mazać na drewniany? I jeszcze na koniec te nieszczęsne gumy Trumpka: Są okropne Muszę coś wymyśleć, żeby je pokonać. pzdr. P.S.: Ktoś może gadać, że po co ja tak maluję model w trakcie składania -> ja tak zawsze robię, patrzę jak pasuje kolor farby, takie moje widzimisię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Tak się zastanawiam, czemu Chińczycy pancerkę w 72-jce traktują po macoszemu. Wyrzuć ten hak z tylnej płyty, takie haki pojawiły się dopiero w wersji środkowej Tygrysa. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Masz na myśli ten hak?: Przepraszam za takie pytania ale jestem totalny laik w pancerce. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 Oj jachd jachud. Piszesz, że lotnik z Ciebie, ale widzę zainteresowanie niemiecką pancerką. Idziesz w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 28 Lipca 2009 Share Napisano 28 Lipca 2009 jachud3 - tak, chodzi o ten element. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Share Napisano 28 Lipca 2009 Seb - dzięki jager27 - mam jeszcze jednego Tygryska I do zrobienia ale także Firefly'a pzdr. P.S.: To jest strona, na której facet robi takiego Tigera i zostawił narzędzia na szaro... tak może być? http://www.pme.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=44 P.S.2: Hak już usunięty, jeszcze raz dzięki Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Lipca 2009 Autor Share Napisano 31 Lipca 2009 No i galeryja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi