Skocz do zawartości

Panzerkampfwagen VI Tiger Früh - 1:72, Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako odskocznia od P-40 z Projektu Pacyfik, postanowiłem rozgrzebać coś 'łatwego, miłego i przyjemnego'. Czyli witam w kolejnym odcinku z serii "Jak spartolić model pojazdu wojskowego" . Pierwszy odcinek był Tygrysem Królewskim, którego przez własną głupotę musiałem 'okaleczyć' (IIZKM).

Tym razem pod nóż pójdzie nic innego, jak... Tygrys Model będzie prosto z pudła. Mam zamiar potraktować go jako trening przed... Tygrysem w 72, ale Dragona.

A więc, obiekt zainteresowań wygląda tak:

DSC03197.jpg

Krótki in-box:

DSC03198.jpg

DSC03199.jpg

Schemat malowania będzie 'o ten o' :

tiger_332.jpg

Czyli dobrze znany modelarzom czołg numer 332 z sPzAbt 503.

Skromny efekt kilku minut pracy:

DSC03201.jpg

Nie mogłem się oprzeć -> wyciąłem wannę i górną płytę i złożyłem na sucho. Jest nieźle:

DSC03203.jpg

DSC03204.jpg

P.S.: Bardzo proszę o łagodne potraktowanie 'lotnika' Wszelkie sugestie i porady mile widziane ;)

pzdr.

Napisano

Ten Tygrys to kolejny przykład, że 1:72 to nikczemna skala

Ach te elementy odlane razem z kadłubem, cud miód i orzeszki, a lina do naciągania gąsienic do już w ogóle największy bajer tego modelu

Porad merytorycznych nie oczekuj, bo byś musiał ostro pojechać z tym klockiem, skup się na czystym złożeniu i malowaniu.

Pzdr

Napisano
Porad merytorycznych nie oczekuj, bo byś musiał ostro pojechać z tym klockiem

Zdaję sobie z tego sprawę Oglądając Twoje relacje zacząłem się zastanawiać, czy można zakładać wątek, który jest taki 'uproszczony'...

skup się na czystym złożeniu i malowaniu.

Właśnie takie porady miałem na myśli Zresztą, jak już napisałem, mam nadzieję podszkolić się na tym kociaku, żeby ten DML-owski wyszedł lepiej

pzdr.

Napisano

Tiger Dragona ma niechlujnie zrobione koła napędowe (nie są ażurowe), jesli zależy Ci na dokładności to się umęczysz. jest to kompletnie niezrozumiałe, bo Trumpek i Revell zrobili je poprawnie. moim zdaniem lepszy efekt osiągniesz z modelu Revella z blaszkami.

Napisano

Tiger Dragona ma niechlujnie zrobione koła napędowe (nie są ażurowe), jesli zależy Ci na dokładności to się umęczysz. jest to kompletnie niezrozumiałe, bo Trumpek i Revell zrobili je poprawnie. moim zdaniem lepszy efekt osiągniesz z modelu Revella z blaszkami.

To prawda - nie kupuj tego tygrysa to kicha. Dragon wypuścił tego initiala w 72 to może być lepsze rozwiązanie jesli już zalerzy Ci na Dragonie. Revell jest fajniejszy a zastosowanie chocby tylko śiatek na wentylatory bez wątpienia załatwia sprawę jesli nie chcesz się doktoryzować a tylko fajnie skleić i pomalować

Napisano

Bede zagladal do tematu jachudku.Sam niedawno ''zkatowałem'' tygryska w 72 z revelki.Tez jestem 'lotnikiem'.Niemoge sie doczekac warsztatu z dragonkiem.

Kiedys budowalem pojazdy wojskowe ale chcialem odpoczac i zaczolem jeden samolot(p40) i mnie wciaglo i niezle wychodizlo.Radze jak narazie kupuj modele czołgów w skali 1:35.

Napisano
nie kupuj tego tygrysa to kicha.

No to mnie zmartwiłeś Sęk w tym, że ja tego Tigera już mam od daaaawna

Dziś wyciąłem wszystkie koła, poszlifowałem i poprzymierzałem. Zdjęć nie daję, bo chyba wszyscy wiedzą, jak wyglądają koła

pzdr.

Napisano

O.o Tigerek, zasiadam w pierwszym rzędzie i oglądam zmagania

nie kupuj tego tygrysa to kicha

A jest jakiś Dragonowski Tiger w 72, który byłby dobry?

Napisano
do projektu DAK

Masz na myśli projekt w zakresie własnym, czy może coś się na forum szykuje, a ja nic nie wiem?

Napisano

Jako że wyjechałem na te 4 dni wolnego do babci, wziąłem coś, żeby się nie nudzić... a że P-40 teraz jest w stanie "rób tylko w domu", wziąłem Tigera. Oto co udało mi się 'wyrzeźbić': (fotki z 'nie tą' datą, bo robione były po jakichś większych osiągnięciach :P )

DSC03213.jpg

DSC03214.jpg

DSC03215.jpg

DSC03216.jpg

zasobnik... tutaj producent nie uwzględnił tego, iż niektórzy mogą zajrzeć mu pod spód (a fuj! ) i pozostawił jedną wielką dziurę... na szczęście mamy szpachlę ;)

DSC03217.jpg

DSC03218.jpg

DSC03219.jpg

Stan obecny jest taki: wieża w całości sklejona (prócz dodatkowych gąsek rzecz jasna), skleiłem także wannę i górną płytę. Oczywiście jak to ja, musiałem coś popaprać :P Malując bandaże kół, tak umiejętnie poruszyłem ręką, że... pół czarnej farby wylało się na stanowisko pracy, w tym ( a gdzieżby nie :P) na koła Na razie z tym właśnie fantem walczę.

pzdr.

Napisano

A jest jakiś Dragonowski Tiger w 72, który byłby dobry

Jeśli już musi być z Dragona, to tak ja Sebastian napisał parę postów wyżej:

Dragon wypuścił tego initiala w 72 to może być lepsze rozwiązanie jesli już zalerzy Ci na Dragonie.

Ja bym brał Revell'a, tańszy i też całkiem do rzeczy. Dwa kiedyś popełniłem i specjalnie nie miałem co na nie narzekać.

• 1 month later...
Napisano

Hej!

Dawno mnie tu nie było Ale jako że skończyłem Karasia, a goni mnie ten duży pan z podpisu, postanowiłem dokończyć Tygrysa.

Oto, co udało mi się zrobić w przeciągu dwóch dni:

DSC03630.jpg

DSC03640.jpg

DSC03641.jpg

Jako iż Tiger 332 nie miał dodatkowych ogniwek na boku wieży, musiałem zaszpachlować otworki.

DSC03632.jpg

DSC03638.jpg

DSC03639.jpg

DSC03634.jpg

Wszystki duperelki już na wklejone na kadłub, oprócz łopaty i kaemu. I tu mam pytanie: gdzieś w internecie widziałem, że w dokładnie tym Tigerze ktoś pomalował wszytkie narzędzia na bazowy. Czy to przejdzie, czy trzonki narzędzi muszę mazać na drewniany?

I jeszcze na koniec te nieszczęsne gumy Trumpka:

DSC03636.jpg

Są okropne Muszę coś wymyśleć, żeby je pokonać.

pzdr.

P.S.: Ktoś może gadać, że po co ja tak maluję model w trakcie składania -> ja tak zawsze robię, patrzę jak pasuje kolor farby, takie moje widzimisię

Napisano

Tak się zastanawiam, czemu Chińczycy pancerkę w 72-jce traktują po macoszemu.

Wyrzuć ten hak z tylnej płyty, takie haki pojawiły się dopiero w wersji środkowej Tygrysa.

PZdr

Napisano

Oj jachd jachud. Piszesz, że lotnik z Ciebie, ale widzę zainteresowanie niemiecką pancerką. Idziesz w dobrym kierunku