Skocz do zawartości

T-34/85 Model 1944 TRUMPETER 1:72

Zajcu

Rekomendowane odpowiedzi

A więc tak hm… od czego by tu zacząć.

Nie mając już co robić w miedzy czasie gdy co rusz gdy pomysł mnie najdzie dorabiam/zmieniam coś w innym projekcie, postanowiłem zrobić model, który podobno (nie wiem jaka jest prawda) uważany jest za zło w modelarstwie, ponieważ taki czołg nie istniał. Ale co mi tam modelarstwo nie oznacza robieniu modeli które były na 100%, więc postanowiłem sobie zrobić „Rudego”.

W tym celu przygotowałem się merytorycznie, psychicznie i jak kol wiek jeszcze może być

Uczyniłem co następuje:

- Załatwiłem sobie wszystkie części „Czterej pancerni i pies” autora Konrada Nałęckiego według powieści Janusza Przymanowskiego. Całe 21 odcinków obejrzanych „od dechy do dechy”

- Jestem też w posiadaniu 38 zdjęć z w/w filmu, które sam zrobiłem (są to różne części pojazdu jak i on sam w różnych perspektywach)

-Znalazłem też link ze zdjęciami zrobione przez użytkownika skala72, ale tutaj mamy zawarty orginalny czołg T-34/85 viewtopic.php?t=13400&highlight=t34

A tutaj zawarte zdjęcia modelu który dziś otrzymałem:

(do modelu dokupiłem liny holownicze jak i lufę)

1004129.th.jpg 1004130.th.jpg 1004136.th.jpg 1004137.th.jpg

1004140x.th.jpg 1004138.th.jpg 1004140x.th.jpg 1004148e.th.jpg

1004144.th.jpg 1004143.th.jpg 1004142b.th.jpg

1004141.th.jpg

Chyba wszystkie części umieściłem.

Na wejście już pytam jak osiągnąć taka fajną powierzchnie ?

t348510.jpg

Widziałem, że inni modelarze jakoś to robią ale jak ??

I ogólnie proszę Was (jako iż jeszcze za dużo nie potrafię)o pomoc, doradzanie i może jeszcze jakieś inne zdjęcia i techniki „robienia”

A i mam pytanie bo musze kupić farby i narazie wiem, że musze kupić Kolor Olive Drab ale jakie jeszcze byłby by potrzebne ?? (ps u siebie tylko mam Pactre wiec prosze mi dawać linki od pactry)

Pozdrawiam i dziękuje

Zajcu

Oryginalny RUDY który brał udział w kręceniu filmu jest do obejrzenia w muzeum na terenie CSWLąd w Poznaniu. Oczywiście jest to ten egzemplarz który, służył do filmowania scen wewnątrz czołgu (w niektórych miejscach ma wycięty pancerz).

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

kzugaj dzięki, jutro kupie nitro

A teraz coś cozrobiłem

PRZED

1004150y.th.jpg

PO (nie mylić z partią )

1004152.th.jpg

1004153.th.jpg

W filmie koła wyglądają następująco (pare zdjęć by ja)

96154839.th.jpg 36937831.th.jpg 57886786.th.jpg 64879074.th.jpg

Natomiast orginał posiada owe koła tak :

t348513.th.jpg t348514.th.jpg t348515.th.jpg

Można też było zainwestować w surfacer lub szpachlę tamki w płynie. Raz, że przyda się też do innych rzeczy a dwa, że jak coś nie wyjdzie to można ją ładnie debonderkiem usunąć

coś tam zacząłem z wierzą przodem i spodem czołgu... ZAZNACZAM, że to było robione na próbę ponieważ gdy złoże to do kupy będę wiedział gdzie i na ile sobie pozwolić, ale jak na 20 min robienia i na pierwszy raz to nawet cos tam wyszło...

PRZED:

1004155.th.jpg 1004158o.th.jpg 1004156.th.jpg 1004157x.th.jpg

1004171.th.jpg 1004170h.th.jpg 1004169.th.jpg

P.S

strasznie pieruństwo śmierdzi, az musiałem wyjśc na pole

PO i w czasie tworzenia :

1004161w.th.jpg 1004160.th.jpg 1004159.th.jpg 1004162.th.jpg

1004167.th.jpg 1004165y.th.jpg 1004163.th.jpg 1004168.th.jpg

Ale żeś ten model skrzywdził... ;-) Wieża jeszcze ujdzie, ale po kiego grzyba faktura odlewu na kadłubie z płyt walcowanych? Zajrzyj do wątku, do którego podałeś linka w pierwszym poście i porównaj chociażby przód kadłuba Twojego modelu i prawdziwego czołgu. Może gładki jak pupa niemowlaka to ona nie jest, ale na pewno nie przypomina tego co Ty zrobiłeś ze swoim modelem;-) Następnym razem daj sobie spokój z tym nitro. A teraz glanc papier w rękę i przywracaj wszystko do stanu pierwotnego;-)

a więc tak, słyszałem, że gdy robi się zdj modelą lepiej jest miec niebieski podkład.... a wiec zakupiłem sobie kartke niebieską, ale nie byłem pewien wiec wziełem dwie ciemny i jasno niebieski, tylko teraz pytanie który jasny czy ciemny ??

1004172h.th.jpg

Witam! Widze ze nastepny teciak sie szykuje -super. Ja juz tego sklejalem, bedzie pokazany miedzy innymi w moich wszystkich T34. Mowia ze czolgi sklejane czesto sa tymi ktorych tak naprawde nie bylo. A kto to wie? Czyba na podstawie jakiegos modelu czy starej fotografii robi ktos model, a potem wydaje. Zreszta teciakow bylo tyle ze ciezko je wszystkie sklasyfikowac!

Co do pancernych. Czolgow w serialu bylo wiele, nie jeden czy dwa, bylo kilkanascie maszyn przemalowanych na potrzeby serialu. Oryginal ktory "gral" w filmie to napewno ten porozcinany z Poznania, autentyk na 100% . Jest jeszcze jeden ktory tez "gral" w serialu. Pamietacie "Rudego" ktory stal wypalony kolo grobu Olgierta? Charakterystyczny egzemplarz, bo mial wlaz dowodcy otwierany na dwa, czyli podwojne wejscie. Ten autentychny egzemplarz pochodzil z WSOWZmech we Wrocławiu, a obecnie stoi w prywatnej kolekscji w Otrembusach. Jak to udowodnic? Proste, na wiezy jest odlany nr 36, taki sam jak na czolgu bioracym udzial w serialu. Zobaczcie sami:

ccdd6b283b1ce6edm.jpg

I serial:

0912d1268f044adem.jpg

Tak wiec ten z Poznania i ten z Otrebus sa jak narazie jedynymi oryginalami z filmu.

Ale sie rozpisalem. Jakby byly jakies pytania to chetnie odpowiadam.

A ty chlopie sklejaj w pokoju .

hmmm,:D

słyszałem, że gdy robi się zdj modelą lepiej jest miec niebieski podkład

Ja ci mowilem ze ladniej wychodzi na niebieskim, szczegolnie smoloty

a wiec zakupiłem sobie kartke niebieską, ale nie byłem pewien wiec wziełem dwie ciemny i jasno niebieski, tylko teraz pytanie który jasny czy ciemny ??

hehe, "zakupilem" (czytaj. dostalismy), ja tez:D...

przeciez ci mowilem ze jak masz ciemny model to dajesz tlo jasne a jak model jasny ciemne tlo... czy ty takie trudne? Czyli zebys zrozumial to obecnie widze ze masz czesci z szarego plastiku to proponuje dac na ciemna kartke a po pomalowaniu na jasna...

zacznijmy od tego ze z ta kartka wiedziałem wcześniej i nie od Ciebie, wiec mi tutaj nie wymyslaj sklejam dłużej od ciebie :P

@DOWN

wybacz ale wiele czytałem i wiem duzo duzo wiecej

Edytowane przez Gość

A więc tak, po pierwsze to przepraszam za nieaktywnośc ale troche chory byłem i ot powód mojej nieobecności. PO drugie.. zakupiłem potrzebna farbe Olive Drab i zaczałem malowac koła które czekały od tygodnia.. potem dam zdjęcia jak wyschną

1004174.th.jpg

na tak małej powierzchni to ciężko mi było strasznie... a w filmie były dwie wersje... raz była to wersja napisu ręcznego zdj ---->74123148.th.jpg

a tak to wszędzie już był napis od wzorku co widac tu ---> 11072517.th.jpg

p.s

Kamil z tymi farbkami to bym czekał ho ho bo pisałem 4 razy i nic wiec sory a raczej pytałem

• 2 weeks later...