Zajcu Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 A więc tak hm… od czego by tu zacząć. Nie mając już co robić w miedzy czasie gdy co rusz gdy pomysł mnie najdzie dorabiam/zmieniam coś w innym projekcie, postanowiłem zrobić model, który podobno (nie wiem jaka jest prawda) uważany jest za zło w modelarstwie, ponieważ taki czołg nie istniał. Ale co mi tam modelarstwo nie oznacza robieniu modeli które były na 100%, więc postanowiłem sobie zrobić „Rudego”. W tym celu przygotowałem się merytorycznie, psychicznie i jak kol wiek jeszcze może być Uczyniłem co następuje: - Załatwiłem sobie wszystkie części „Czterej pancerni i pies” autora Konrada Nałęckiego według powieści Janusza Przymanowskiego. Całe 21 odcinków obejrzanych „od dechy do dechy” - Jestem też w posiadaniu 38 zdjęć z w/w filmu, które sam zrobiłem (są to różne części pojazdu jak i on sam w różnych perspektywach) -Znalazłem też link ze zdjęciami zrobione przez użytkownika skala72, ale tutaj mamy zawarty orginalny czołg T-34/85 viewtopic.php?t=13400&highlight=t34 A tutaj zawarte zdjęcia modelu który dziś otrzymałem: (do modelu dokupiłem liny holownicze jak i lufę) Chyba wszystkie części umieściłem. Na wejście już pytam jak osiągnąć taka fajną powierzchnie ? Widziałem, że inni modelarze jakoś to robią ale jak ?? I ogólnie proszę Was (jako iż jeszcze za dużo nie potrafię)o pomoc, doradzanie i może jeszcze jakieś inne zdjęcia i techniki „robienia” A i mam pytanie bo musze kupić farby i narazie wiem, że musze kupić Kolor Olive Drab ale jakie jeszcze byłby by potrzebne ?? (ps u siebie tylko mam Pactre wiec prosze mi dawać linki od pactry) Pozdrawiam i dziękuje Zajcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 viewtopic.php?t=5740 Masz tutaj tutoriala Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 I pamiętaj że, ,,RUDY" to tet polskiej produkcji z połowy lat 50tych powodzenia OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Oryginalny RUDY który brał udział w kręceniu filmu jest do obejrzenia w muzeum na terenie CSWLąd w Poznaniu. Oczywiście jest to ten egzemplarz który, służył do filmowania scen wewnątrz czołgu (w niektórych miejscach ma wycięty pancerz). Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 A byly dwa "Rudzielce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 kzugaj dzięki, jutro kupie nitro A teraz coś cozrobiłem PRZED PO (nie mylić z partią ) W filmie koła wyglądają następująco (pare zdjęć by ja) Natomiast orginał posiada owe koła tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 no taksamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 A wiec poczytałem sobie tego tutka i dziś zakupiłem takie coś... Mam nadzieje że dobre a teraz poszukac jakiś sztywny pędzel i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Można też było zainwestować w surfacer lub szpachlę tamki w płynie. Raz, że przyda się też do innych rzeczy a dwa, że jak coś nie wyjdzie to można ją ładnie debonderkiem usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 coś tam zacząłem z wierzą przodem i spodem czołgu... ZAZNACZAM, że to było robione na próbę ponieważ gdy złoże to do kupy będę wiedział gdzie i na ile sobie pozwolić, ale jak na 20 min robienia i na pierwszy raz to nawet cos tam wyszło... PRZED: P.S strasznie pieruństwo śmierdzi, az musiałem wyjśc na pole PO i w czasie tworzenia : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Ale żeś ten model skrzywdził... ;-) Wieża jeszcze ujdzie, ale po kiego grzyba faktura odlewu na kadłubie z płyt walcowanych? Zajrzyj do wątku, do którego podałeś linka w pierwszym poście i porównaj chociażby przód kadłuba Twojego modelu i prawdziwego czołgu. Może gładki jak pupa niemowlaka to ona nie jest, ale na pewno nie przypomina tego co Ty zrobiłeś ze swoim modelem;-) Następnym razem daj sobie spokój z tym nitro. A teraz glanc papier w rękę i przywracaj wszystko do stanu pierwotnego;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Poczytaj o produkcji polskich tetów to nie będzie wpadek Olo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 a więc tak, słyszałem, że gdy robi się zdj modelą lepiej jest miec niebieski podkład.... a wiec zakupiłem sobie kartke niebieską, ale nie byłem pewien wiec wziełem dwie ciemny i jasno niebieski, tylko teraz pytanie który jasny czy ciemny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blezor Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Witam! Widze ze nastepny teciak sie szykuje -super. Ja juz tego sklejalem, bedzie pokazany miedzy innymi w moich wszystkich T34. Mowia ze czolgi sklejane czesto sa tymi ktorych tak naprawde nie bylo. A kto to wie? Czyba na podstawie jakiegos modelu czy starej fotografii robi ktos model, a potem wydaje. Zreszta teciakow bylo tyle ze ciezko je wszystkie sklasyfikowac! Co do pancernych. Czolgow w serialu bylo wiele, nie jeden czy dwa, bylo kilkanascie maszyn przemalowanych na potrzeby serialu. Oryginal ktory "gral" w filmie to napewno ten porozcinany z Poznania, autentyk na 100% . Jest jeszcze jeden ktory tez "gral" w serialu. Pamietacie "Rudego" ktory stal wypalony kolo grobu Olgierta? Charakterystyczny egzemplarz, bo mial wlaz dowodcy otwierany na dwa, czyli podwojne wejscie. Ten autentychny egzemplarz pochodzil z WSOWZmech we Wrocławiu, a obecnie stoi w prywatnej kolekscji w Otrembusach. Jak to udowodnic? Proste, na wiezy jest odlany nr 36, taki sam jak na czolgu bioracym udzial w serialu. Zobaczcie sami: I serial: Tak wiec ten z Poznania i ten z Otrebus sa jak narazie jedynymi oryginalami z filmu. Ale sie rozpisalem. Jakby byly jakies pytania to chetnie odpowiadam. A ty chlopie sklejaj w pokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 hmmm, słyszałem, że gdy robi się zdj modelą lepiej jest miec niebieski podkład Ja ci mowilem ze ladniej wychodzi na niebieskim, szczegolnie smoloty a wiec zakupiłem sobie kartke niebieską, ale nie byłem pewien wiec wziełem dwie ciemny i jasno niebieski, tylko teraz pytanie który jasny czy ciemny ?? hehe, "zakupilem" (czytaj. dostalismy), ja tez:D... przeciez ci mowilem ze jak masz ciemny model to dajesz tlo jasne a jak model jasny ciemne tlo... czy ty takie trudne? Czyli zebys zrozumial to obecnie widze ze masz czesci z szarego plastiku to proponuje dac na ciemna kartke a po pomalowaniu na jasna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 (edytowane) zacznijmy od tego ze z ta kartka wiedziałem wcześniej i nie od Ciebie, wiec mi tutaj nie wymyslaj sklejam dłużej od ciebie :P @DOWN wybacz ale wiele czytałem i wiem duzo duzo wiecej Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 hmm sklejasz a to wcale nie znaczy ze wiesz wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 A więc tak, po pierwsze to przepraszam za nieaktywnośc ale troche chory byłem i ot powód mojej nieobecności. PO drugie.. zakupiłem potrzebna farbe Olive Drab i zaczałem malowac koła które czekały od tygodnia.. potem dam zdjęcia jak wyschną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Troche napis nierówny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 ale na tym czolgu ktory byl w filmie napis tez nie byl idealnie rowny... wkoncu onie to dorecznie malowali jak kolega zajcu... Zajcu hmm miales na mnie poczekac z kupnem tej farbki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Ale napis był owiele równiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 na tak małej powierzchni to ciężko mi było strasznie... a w filmie były dwie wersje... raz była to wersja napisu ręcznego zdj ----> a tak to wszędzie już był napis od wzorku co widac tu ---> p.s Kamil z tymi farbkami to bym czekał ho ho bo pisałem 4 razy i nic wiec sory a raczej pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 GALERIA KOŃCOWA Z modelu jestem bardzo zadowolony - tyle moge powiedziec na pytania odpowiem jak co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Galeria powinna być w galeri a nie w warsztacie. Model nawet fajny ale napisy słabe i nie ma orła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi