Skocz do zawartości

[Wrzesień '39] Tankietka TK-3 skala 1:35

Yonex13

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem pewny na 100% że nic nie będę przebudowywał, jeżeli już to tylko dobuduję trochę wnętrza fotele i coś tam jeszcze co znajdę na fotkach

A jakie lepsze gumowe czy plastikowe gąski Chyba plastik lepszy co nie?

Sorki za brak zdjęć z budowy ale mam zdjęcia a bateria mi w aparacie padła. (przez kabel zgrywam fotki)

Jakub - namawiany kolegę do prototypu TK-3 z 20 mm nkm. Tego modelu nikt nie produkuje.

Jeśli już zdecydowałeś się na TK-3” klasycznego” to odpuść sobie wnętrze. Zestaw do waloryzacji wnętrza jest bardzo słaby. Praktycznie wszystko jest do poprawy a co najważniejsze wnętrze jest od TKS-a!

Jarekk napisał:
Jakub - namawiany kolegę do prototypu TK-3 z 20 mm nkm. Tego modelu nikt nie produkuje.

Buuu, teraz dopatrzyłem, że TK-3 z 20mm, a nie TKS z 20mm. Jasne racja.

Jarekk napisał:
Jeśli potrafisz sam zbudować silnik Ford A wraz ze skrzynią biegów i sprzęgłem to reszta będzie betka (chłodnica, zbiornik paliwa, 2 siedzenia, most przekładniowy)

Trochę nie o takie wnętrze mi chodzi. Chodzi o to że chcę zbudować siedzenia, gaz, hamulec, gałkę od biegów, i jeszce popatrzę na fotki co tam jeszcze jest. A co to jest to pomiędzy dwoma siedzeniami?

Yonex13 napisał:

Jendrass1

Proszę nie pisz Yonex tylko Jonasz tak mam na imię, jeśli możesz

Nie ma problemu, mój mi Jendrass (bez "1")

Szkic TK-3 z nkm wrzucę Ci dziś wieczorem jeszcze - ładuje baterie, w MiF jest tylko 1 szt.

Dziękuję Ci Jarku za szkic wnętrza całego nie będę wykonywał ale trochę tak. Nie będzie to wykonanie idealne całego silnika i skrzyni biegów ale częściowo chce aby przynajmniej przypominało to silnik itp. Myślę że z fotelami nie będzie kłopotów tak samo z kierownicą i pedałami itd.

Mam do was "specjalistów" w tej dziedzinie pytanie w jakim kolorze mniej więcej mam to wszystko robić?

A teraz mały rozwój prac. Przykleiłem dwie burty do spodu wanny i skleiłem koła podtrzymujące gąskę od góry. Obszlifowałem trochę części od góry wanny i rzeczywiście Jędrku trochę będzie poprawek do zrobienia.

A tutaj rozwój z prac:.

f258b24b1cad348cmed.jpg

1c9dab78131cdecamed.jpg

Mam pytanie odnośnie tych gąsek założę raczej plastiki.

Tu małe porównanie:

913352250eb3affamed.jpg

Jonasz,

spieszysz się - to bardzo niedobrze

Kolory - nie zdawaj się całkowicie na nas, to nieładnie. Tak jak pisałem, Zbyszek wrzucił na forum sporo fot TK-3 z Bielska Białej, znajdź je. Są zdjęcia TKS na odkrywcy - kolory takie same jak TK-3. Jeśli Ci czegoś zabraknie to podpowiemy.

Gąsienice tylko i wyłącznie plastikowe. Poczekaj jeszcze z 30-50 min i wrzucę i szkice i trochę fotek.

No spokojnie Jędrku. Ta buda jest na suchu złożona dopiero.

Napisałem dopiero przylkeiłem burty i te koła podtrzymujące gąski. O ile tak się to nazywa.

IMG_6352.jpg

Na razie tylko tyle, jutro mam egzamin wybaczcie, pierdoły ale przeglądnąć trzeba.

Dla wnikliwych - forum odkrywcy opcja "szukaj".

Rysunek z MiF

EDIT:

Tu jeszcze Ci dorzucę, dla pobudzenia Twoich pragnień foteczkę oryginału:P

IMG_4083.jpg

Też mam tankietkę(i), wykonanie ich przez RPM jest kiepskie. Swego czasu psioczyłem na waloryzację blaszkami itd... teraz to się zmieniło - opłynęło trochę czasu. Polecam do tego modelu te blaszki:

http://aber.net.pl/detal/desc/tk___3__polish_tankiette__0862530/

Inaczej będziesz mało zadowolony, delikatnie mówiąc.

• 3 months later...