peter Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Na odpoczynek masz 10 pozostałych miesięcy, teraz modeluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Podkład położony, zapomniałem o czujniku meteorologicznym. Spróbuję go jeszcze zrobić Wciąż zdjęcia mi nie pasują... kiedyś umiałem lepsze pstrykać I co teraz? Pre-shading, życzcie mi powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Moze lepiej gdybys tło zmienił na kolor czarny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 A jeszcze prościej na białym. Bierzesz biały karton, zbierasz lampki z żarówkami z całego domu , udajesz się z tym w najciemniejszy kąt mieszkania (u mnie to piwnica), albo lepiej: czasz na noc, rozstawiasz wszystko aby mieć równomierne oświetlenie ze wszystkich stron, ustawiasz w aparacie balans biel na żarówkę i cykasz fotkę, potem możesz na kompie jeszcze dociąć zdjęcie aby model wypełniał cały kadr i ewentualnie poprawić jeszcze balans bieli ( mi starcza do tego Microsoft Office Picture Manager)... i już można na forum, a kolory będą prawie takie jak na żywo. A czołg cudowny, strasznie ciekawa konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Pseudo pre-shading zrobiony... Trochę nierówno położyłem i kropki się zrobiły na podkładzie No co? To mój pierwszy pre-shading Teraz baza, ALE JAK JĄ POŁOŻYĆ? Myślałem o psiknięciu Humbrola 84 z daleka, cienką warstwą, tak żeby widać było czarne kreski pod bazą... Pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Dorze myślisz Kontroluj tylko na bieżąco a jak masz dysze 0,2 to i możesz później rozjaśnionym bazowym poprawic jak nei wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Eee tam pseudo, pięknie jest. Masz dyszę 0,2 w aerku? Najlepiej sobie poćwicz dwie techniki malowania baz np. na spodzie czołgu. - Możesz właśnie z daleka popsikać jak tutaj radzi peter - ja osobście nie próbowałem. - albo małym strumieniem farby z mniejszej odległości dokładnie psikać model unikając trochę zagłębień i czarnych kresek z pre-shadingu. Da ci to mozliwość lepszej kontroli nad strumieniem farby i aby położyć grubszą warstwę bazy trzeba się trochę napsikać. Więc raczej nie zalejesz sobie cieniowania. Ja tak robiłem na BTR-152 i chwalę sobie ten sposób, bo jak na moje słabe opanowanie psikawki to naprawdę miałem dużą kontrolę nad tym co i jak maluję. Przynajmniej tak mi sie wdaje Wypróbuj najlepiej oba sposoby, pokombinuj... wybierzesz wygodniejszy dla ciebie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Heh, dzięki Mam dyszę 0,25 ale też cienko psika możesz później rozjaśnionym bazowym poprawic jak nei wyjdzie. Rozumiem, że tylko środki? - Możesz właśnie z daleka popsikać jak tutaj radzi peter - ja osobście nie próbowałem. Właśnie tak bym chciał, z tego co pamiętam chyba stroju tak zrobił przy swojej Merkavie albo małym strumieniem farby z mniejszej odległości Coś podobnego jak Japończyk psika na tym filmie (od 7:50)? http://www.youtube.com/watch?v=IcE9TyCHDbY&feature=PlayList&p=8BBEB0CE76F95091&index=2 Ten sposób też rozważałem... wypróbuję obydwa i jakiś na pewno wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Tak, tak, ogółem o coś takiego mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 W międzyczasie malowania modelu wstawiam zdjęcia figurek. Uwierzcie mi, na żywo lepiej się prezentują Teraz muszę domalować oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Cytat: - Możesz właśnie z daleka popsikać jak tutaj radzi peter - ja osobście nie próbowałem. Właśnie tak bym chciał, z tego co pamiętam chyba stroju tak zrobił przy swojej Merkavie Smile stroju użył bardziej niż zwykle rozcieńczonej farby i nakładał bardzo cienkie warstwy aż do uzyskania pożądanego efektu, a aerograf trzymał w normalnej odległości (tak jak zwykle przy malowaniu dużych powierzchni). Amen PS uważaj bo jak kiedyś malowałem humbrolami i trzymałem aerograf daleko od modelu to robił mi się proszek z farby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Mam pytanie do znawców Kolor jarzma działa (tego z materiału) ma kolor identyczny jak cały pojazd? Trudno ocenić faktyczny kolor na zdjęciach z wojny libańskiej. BTW Położyłem już bazę. Na wieży wyszły całkiem ładne cienie ale gorzej z wanną... Mogę nałożyć gdzieniegdzie na bazę jeszcze raz delikatny pre-shading? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Kolor jarzma działa (tego z materiału) ma kolor identyczny jak cały pojazd? Trudno ocenić faktyczny kolor na zdjęciach z wojny libańskiej. Osłona przeciwpyłowa jarzma wykonana jest z brezentu, i ma identyczny kolor jak ta na Merkavie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 O to mi chodziło Dzięki Dopiero teraz zauważyłem, że zapomniałem o czujniku meteo Ale gafa, a już położyłem wszędzie bazę i model czeka na rozjaśnianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Tak to wygląda po nałożeniu Humbrola 84. Teraz będziecie mogli mnie zmieszać z błotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Dopiero teraz zauważyłem, że zapomniałem o czujniku meteo Tym razem będzie to tobie wybaczone ;D (zresztą, w modelu academy jest o wiele więcej baboli) No, teraz po nałożeniu bazy wygląda świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 No, teraz po nałożeniu bazy wygląda świetnie. Jeszcze będzie zwykłe rozjaśnianie Na razie nie będę robił CM, jestem za mało doświadczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Na razie nie będę robił CM, jestem za mało doświadczony I dobrze, bo CM według mnie nie dodaje realizmu modelowi, a wręcz odwrotnie( no chyba, że ktoś woli modele pomalowanie artystycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Ale dlaczego taśmy w kanistrach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 co to jest CM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 co to jest CM? http://ru.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Mati, do jasnych modeli lepiej stosować ciemne tło, kup czarny karton do tego bo ten bardzo psuje efekt, wszystko zlewa sie w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 25 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Ale dlaczego taśmy w kanistrach ? To pewnie jakaś prowizorka, nie wiem dokładnie. Barthass na pewno wie Mati, do jasnych modeli lepiej stosować ciemne tło, kup czarny karton do tego bo ten bardzo psuje efekt, wszystko zlewa sie w całość Dosłownie przed chwilą kupiłem biały karton i zrobiłem od razu zdjęcia. Jeśli zdjęcia się Wam spodobają to będę je robił na takim Model po rozjaśnianiu i na białym tle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Nooo Lepszy preshading niż mój pierwszy, wróże ci karierę (przynajmniej ty jak nie ja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 25 Sierpnia 2009 Share Napisano 25 Sierpnia 2009 Fajnie wycieniowany, ŚWIETNE zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi