donalyah00 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Może warto wyryć szpilką od okrągłego szablonu coś w stylu delikatnej linii podziałowej. Jedno przejechanie szpilką, bez pogłębiania - tak aby została rysa. Po delikatnym zapuszczczeniu jasnym washem może wyjść coś podobnego do tej fotki Aarona Warda - na zdjęciu widać w sumie jasne krawędzie spawów. Bardziej mnie te ucha pod rzędem zaspawanych bulajów męczą... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Bardziej mnie te ucha pod rzędem zaspawanych bulajów męczą.. to już jakiś hard core do odtworzenia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 to już jakiś hard core do odtworzenia Panowie, co to dla was ? można powycinać uszka igieł i ponaklejać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 to już jakiś hard core do odtworzenia Zastanawiam się nad nawierceniem najcieńszym wiertłem burt i wklejeniem w otwory oczek zrobionych z cienkiego drutu. Ale to już po malowaniu - maskowanie kamuflażu skutecznie usunęłoby wszelką uprzednią działalność tego typu... A'propos dokumentacji - znalazłem w Modelarstwie Okrętowym Nr 9 (2007_02) niezłe opracowanie na temat SKO Mk.37: plany plus wizualizacje 3D. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 24 Czerwca 2009 A'propos dokumentacji - znalazłem w Modelarstwie Okrętowym Nr 9 (2007_02) niezłe opracowanie na temat SKO Mk.37: plany plus wizualizacje 3D. A jesteś w stanie to gdzieś jakoś udostępnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 to już jakiś hard core do odtworzenia Zastanawiam się nad nawierceniem najcieńszym wiertłem burt i wklejeniem w otwory oczek zrobionych z cienkiego drutu Marek a może kawałek blaszki po PE uciąć i małym wiertełkeim przewiercić? wtedy można zagiąć i przykleić do kadłuba albo zrobić dziurkę wkleić i zaszpachlować? w każdym razie, hardkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Co do bulajów – gdzieś począwszy od 1942 na wielu okrętach amerykańskich zaspawano je. Robiono to w różnym czasie i w różny sposób, nawet to na okrętach nawet tego samego typu. Stąd nawet okręty bliźniacze miały czasem inną ilość zaspawanych okienek. Dragon opracowując Buchanana ( i mając na uwadze to, że wyda wiele okrętów tego typu) przyjął, że modelarzowi łatwiej będzie zaszpachlować dziurę niż ją wiercić. Dodam tylko, że to że coś zaspawano, nie przeszkadzało za jakiś czas ponowie otworzyć w jakimś miejscu bulaja – widzimy to w Buchananie. Generalnie Amerykanie robili to (zaspawywanie) porządnie i ledwo to widać na zdjęciach, więc w skali 1/350 nie ma raczej sensu robić niczego innego niż szpachlować niechcianą dziurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 A jesteś w stanie to gdzieś jakoś udostępnić ? Sprawdź e-mail. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Zastanawiam się nad nawierceniem najcieńszym wiertłem burt i wklejeniem w otwory oczek zrobionych z cienkiego drutu. Ale to już po malowaniu - maskowanie kamuflażu skutecznie usunęłoby wszelką uprzednią działalność tego typu... mogę sobie tylko pogdybać, moje podejście raczej nie będzie skutkowało takimi detalami, najbardziej podoba mi się ciekawy kamuflaż USS Buchanan i USS Livermore Generalnie Amerykanie robili to (zaspawywanie) porządnie i ledwo to widać na zdjęciach, więc w skali 1/350 nie ma raczej sensu robić niczego innego niż szpachlować niechcianą dziurę i taki mam plan Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 tu jest kilka filmowych fotek, jako "aktor" zdaje się, że wystąpił USS Thompson Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 mogę sobie tylko pogdybać, moje podejście raczej nie będzie skutkowało takimi detalami, najbardziej podoba mi się ciekawy kamuflaż USS Buchanan i USS Livermore przypatrywałem się malowaniom owych niszczycieli i kamo to jest coś, co mi się bardzo podoba. Będę oczekiwać waszej relacji, szczególnie z etapów malowania, bo modeli u nas na forum z prawdziwym "łaciatym" kamo jak na lekarstwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 26 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 26 Czerwca 2009 Na moment poruszę kwestię wyrzutni torped: należy zwrócić uwagę, czy wybrana jednostka, posiadająca dwie wyrzutnie torped, ma te wyrzutnie jednakowe czy różne. Najczęściej zdarza się, że obie wyrzutnie to Mark14, ale są też sytuacje, gdzie na pokładzie występuje Mark14 i Mark15 (te z metalowym cylindrem na tubach)... Mam dokumentację tych wyrzutni - chętnie udostępnię, jeśli będzie taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Na moment poruszę kwestię wyrzutni torped: należy zwrócić uwagę, czy wybrana jednostka, posiadająca dwie wyrzutnie torped, ma te wyrzutnie jednakowe czy różne. właśnie taka "dłubanina" w szczegółach powoduje u mnie zawrót głowy, niemniej jednak jak pisałem wielokrotnie podziwiam wszystkich, którzy mają radość i zaparcie na jak najwierniejsze odtworzenie .Ps - przy takim zapleczu dydaktycznym, projekt nie może się nie udać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nazgul_1 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Mam dokumentację tych wyrzutni - chętnie udostępnię, jeśli będzie taka potrzeba To jeżeli można - udostępnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 30 Czerwca 2009 Super Moderator Share Napisano 30 Czerwca 2009 To jeżeli można - udostępnij Nie ma sprawy tylko potrzebuję troche czasu na zebranie jej do kupy bo mam w formacie pojedynczych skanów a to straszny bałagan jest - chyba ze doszukam się bezpośredniego linka do niej to zaraz zapuszczę - Jędrek, o tobie tez pamiętam w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Znalazłem dziś garść dokumentacji USN, która może być przydatna w projekcie. działa 127 mm: http://hnsa.org/doc/fiveinchtwin/index.htm wyrzutnie torpedowe: http://hnsa.org/doc/destroyer/ddtubes/index.htm wyrzutnia bg 1: http://hnsa.org/doc/destroyer/depthprojector1/index.htm wyrzutnia bg 2: http://hnsa.org/doc/destroyer/depthprojector/index.htm wyrzutnia bg 3:http://hnsa.org/doc/destroyer/depthtrack/index.htm Dodatkowo tu: http://hnsa.org/doc/plans/ można pobrać plany stoczniowe jednego z Bensonów (DD-616 - USS Nields) i jednego z Gleavesów (DD-618 - USS Davison (ex-DMS37)). Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Sierpnia 2009 Super Moderator Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Świetne zasoby. Tejże właśnie stronki szukałem u siebie - wiedziałem, że gdzieś ja kiedyś miałem. Z tej właśnie stronki pochodzi dokumentacja wyrzutni torped przesłana dwóm naszym kolegom Nota bene stronka hnsa.org ma bardzo spora bibliotekę wszelakiej dokumentacji - odsyłam do niej wszystkich, nie tylko zainteresowanych projektem Benson-Gleaves EDIT: Jaki dokładnie MARK i ewentualnie MOD miały działa 5"/38 na jednostkach typu Benson / Gleaves? Z moich ustaleń wynika, że były to 5"/38 MARK 30. Ktoś jest w stanie to potwierdzić lub zaprzeczyć? Jeśli to prawda to jaki MOD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 2 Września 2009 Autor Share Napisano 2 Września 2009 Przygotowuję się do rozpoczęcia relacji, ale cały czas mam jeszcze problem z wyborem jednostki. W związku z tym dwa pytania: 1. Czy ktoś z szanownego grona widział zdjęcia Livermore'a w łaciatym kamuflażu MS12 mod? Przekopałem się przez kawałek Internetu i bez efektów. 2. Czy ktoś byłby zainteresowany wymianą modelu USS Livermore (oddam) na USS Laffey (przyjmę)? Proszę o ew. kontakt na pw. Jakoś tak mam opory przed zastosowaniem instrukcji jako wzorca malowania do modelu bez odpowiednich fotek... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Jeśli to prawda to jaki MOD ? nie mam pod ręką ale coś mi po głowie chodzi iż w Warship Pictorial na końcu są rysunki Mod. 0 i Mod.2, trzeba by to sprawdzić Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 dla potwierdzenia dragonowskiego malowania poszukiwane zdjęcia DD-429 Livermore w łaciatym kamuflażu MS12Mod Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Września 2009 Super Moderator Share Napisano 8 Września 2009 nie mam pod ręką ale coś mi po głowie chodzi iż w Warship Pictorial na końcu są rysunki Mod. 0 i Mod.2, trzeba by to sprawdzić Ja- możesz to sprawdzić? dla potwierdzenia dragonowskiego malowania poszukiwane zdjęcia DD-429 Livermore w łaciatym kamuflażu MS12ModNie wiem, czy chciałeś tutaj umieścić stosownego linka... Jeśli tak to go tu nigdzie nie ma... Chyba, że to ogłoszenie o tym, że również i ty poszukujesz tych zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 to ogłoszenie o poszukiwaniu Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Dzięki wielkie Jędrku! Rzuciłem hasło na forum mw.com i póki co skierowano mnie do US National Archives, czyli w przestrzeń... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Września 2009 Share Napisano 9 Września 2009 dzięki Marek, dziś rano przyszedł mi do głowy ten sam pomysł ale okazało się iż fotki pojawiły się już w odpowiedzi na Twoje zapytanie, co ciekawe bulaje w przeciwieństwie do Buchanana zostają nie zaślepione a właśnie tego byłem między innymi ciekaw Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 9 Września 2009 Autor Share Napisano 9 Września 2009 Cieszę się bardzo, że udało się wynaleźć fotki. Co więcej, coraz bardziej podoba mi się brak anteny Mk12 na szczycie stanowiska dowodzenia... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi