Skocz do zawartości

Porsche 962 Le Mans

Drak

Rekomendowane odpowiedzi

jakoś tak miałem mega chęć na zrobienie czegoś już nie pancernego, odpoczynek? wybór padł na wyścigówkę ale nie F1 ani nie coś o tradycyjnych kształtach więc Le Mans

na początek- do karoserii od początku wklejona jest szyba. będę zaklejać albo maskolem albo taśmą maskującą tylko nie wiem co lepsze... podobno maskol po długim czasie zasycha na stałe (???)...

oczywiście maskowanie będzie na cały czas modelu- od podkładu aż do lakieru matowego. więc pierwsze pytanie- czym lepiej to zrobić- taśma czy maskol?

DSC00729.JPG

DSC00732.JPG

Cześć!!

eeeeeeee a czemu tak dziwnie?? Dlaczego masz już wklejone szyby?? Szyby to się wkleja jako ostatnie... Może da rade je odkleić jeszcze?? Debonder?

Pozdrawiam

Mors

pierwsze pytanie- czym lepiej to zrobić- taśma czy maskol?

Jeżeli już chcesz maskować maskolem to musisz zwrócić uwagę na to aby brzegi szyby były równo zalepione bo na końcu możesz mieć przykrą niespodziankę. Moim zdaniem lepsza będzie taśmę Ttamiya.

mój fail... dopiero teraz odpakowałem kalki i okazało się że Tamiya ma miłą niespodziankę- gotowe formy z taśmy na szyby właśnie!

ale przynajmniej szybciej założyłem wątek a nie przy pierwszych fotkach (kół którym schnie podkład)

a chęć na taki właśnie model to zasługa kolegi tornado, który zafascynował mnie swoimi wątkami o istnych klasykach dzięki

od podkładu aż do lakieru matowego

Mnie tam się wydaje, że wykończenie powinno być w połysku tzn. błyszczące niekiedy zwane też świecącym chociaż nie świeci.

Jako wielbiciel samochodów marki Porsche (zwłaszcza modeli wyścigowych Formuły C i nie tylko) przyłączam się do grona widzów

Gdzie i za ile kupiłeś tego Porszaka ? ...szukam modelu 935, a wiem że Tamiya takowy wypuściła...

heh. wycieczka do Jadara. Ale jeżeli chodzi o cywilne to tam wybór jest kiepski... teraz już żadnych wyścigówek, kilka cywilów, ciekawa jest seria amerykańskich klasyków. Góra 20 modeli cywilnych 1:24. Dodatkowo kilka F1 ale też w tej skali

kółka pomalowane- jeszcze tylko pomalować nakrętkę na przednich na srebrno i pomyśleć co można zrobić z kalką na oponie która świeci się jak psu wiadoma część ciała...

kolka.jpg

EDIT: jakieś paprochy na nich siadły- już zdjęte... i te kawałki przezroczystej kalki też

P.S. co zrobić żeby kalki na oponkach się tak nie błyszczały?

up-date:

trochę się za modelik zabrałem (zbyt gorąco żeby się z nim bawić) i jest na razie tak:

podwozie- będzie jeszcze lekko przykurzone i dam jakiś wash imitujący smary itd.

DSC00823.JPG

DSC00825.JPG

silnik- chyba wystarczy, i tak jest kompletnie zasłonięty :(

DSC00827.JPG

DSC00831.JPG

kabinka- niegotowa, właściwie lekko maznąłem i włożyłem fotel tylko:

DSC00828.JPG

DSC00829.JPG

no i przyłożenie całości :

DSC00830.JPG

• 3 weeks later...

powrót i up-date:

zabrałem się za napęd, silnik itd

DSC00925.JPG

DSC00926.JPG

DSC00927.JPG

tak to będzie wyglądać od spodu (mało, mało, mało):

DSC00928.JPG

a kabina już gotowa prezentuje się tak:

EDIT: na zdjęciach widać to czego gołe oko nie zobaczy... łączenie od boku czarno- srebrne... już poprawiam szybciutko chociaż w sumie jak przymierzyłem to... i tak tego prawie nie widać pod nietypową budą ale dla pełnej satysfakcji poprawiam

DSC00929.JPG

DSC00931.JPG

w sumie wyszedł mi ciekawy efekt z dźwignią zmiany biegów. pomalowałem całość srebrnym-aluminium a później położyłem na to rozcieńczoną farbkę przez co efekt wyszedł jak niektórych owijkach do baranków w rowerach szosowych, jest taki model ale nie pamiętam nazwy, jak znajdę to dam porównanie, trik pewnie wszystkim znany ale może ktoś podpatrzy bo ciekawy efekt.

zrobiłem panel sterowania czy jak to się nazywa (tablica + kiera)

DSC00945.JPG

DSC00946.JPG

DSC00947.JPG

a po przymierzeniu prawie całości (na budzie schnie surfacer) prezentuje się to tak:

DSC00948.JPG

DSC00949.JPG

EDIT: to wygląda na tak niechlujnie pomalowane tylko na zdjęciu, w realu jest gładkie, co prawda widoczne są lekkie smugi ale nie takie jak na zdjęciu

Co do tych pasów nad deską rozdzielczą.. Jeżeli malowana była farbką matową, to może spróbuj je delikatnie przeszlifować na mokro papierem 2500. Powinno to troszeczkę poprawić efekt.

Jaki kolor trafi na kastę?

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość