Drak Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 jakoś tak miałem mega chęć na zrobienie czegoś już nie pancernego, odpoczynek? wybór padł na wyścigówkę ale nie F1 ani nie coś o tradycyjnych kształtach więc Le Mans na początek- do karoserii od początku wklejona jest szyba. będę zaklejać albo maskolem albo taśmą maskującą tylko nie wiem co lepsze... podobno maskol po długim czasie zasycha na stałe (???)... oczywiście maskowanie będzie na cały czas modelu- od podkładu aż do lakieru matowego. więc pierwsze pytanie- czym lepiej to zrobić- taśma czy maskol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Cześć!! eeeeeeee a czemu tak dziwnie?? Dlaczego masz już wklejone szyby?? Szyby to się wkleja jako ostatnie... Może da rade je odkleić jeszcze?? Debonder? Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 pierwsze pytanie- czym lepiej to zrobić- taśma czy maskol? Jeżeli już chcesz maskować maskolem to musisz zwrócić uwagę na to aby brzegi szyby były równo zalepione bo na końcu możesz mieć przykrą niespodziankę. Moim zdaniem lepsza będzie taśmę Ttamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Naprawdę nie da rady jej odkleić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miodzio20 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 (edytowane) upps pomyłka własnei spojzałem w inboxa i szybki sa wklejone sorka Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 mój fail... dopiero teraz odpakowałem kalki i okazało się że Tamiya ma miłą niespodziankę- gotowe formy z taśmy na szyby właśnie! ale przynajmniej szybciej założyłem wątek a nie przy pierwszych fotkach (kół którym schnie podkład) a chęć na taki właśnie model to zasługa kolegi tornado, który zafascynował mnie swoimi wątkami o istnych klasykach dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 od podkładu aż do lakieru matowego Mnie tam się wydaje, że wykończenie powinno być w połysku tzn. błyszczące niekiedy zwane też świecącym chociaż nie świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Jako wielbiciel samochodów marki Porsche (zwłaszcza modeli wyścigowych Formuły C i nie tylko) przyłączam się do grona widzów Gdzie i za ile kupiłeś tego Porszaka ? ...szukam modelu 935, a wiem że Tamiya takowy wypuściła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 heh. wycieczka do Jadara. Ale jeżeli chodzi o cywilne to tam wybór jest kiepski... teraz już żadnych wyścigówek, kilka cywilów, ciekawa jest seria amerykańskich klasyków. Góra 20 modeli cywilnych 1:24. Dodatkowo kilka F1 ale też w tej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 kółka pomalowane- jeszcze tylko pomalować nakrętkę na przednich na srebrno i pomyśleć co można zrobić z kalką na oponie która świeci się jak psu wiadoma część ciała... EDIT: jakieś paprochy na nich siadły- już zdjęte... i te kawałki przezroczystej kalki też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 6 Lipca 2009 Autor Share Napisano 6 Lipca 2009 P.S. co zrobić żeby kalki na oponkach się tak nie błyszczały? up-date: trochę się za modelik zabrałem (zbyt gorąco żeby się z nim bawić) i jest na razie tak: podwozie- będzie jeszcze lekko przykurzone i dam jakiś wash imitujący smary itd. silnik- chyba wystarczy, i tak jest kompletnie zasłonięty :( kabinka- niegotowa, właściwie lekko maznąłem i włożyłem fotel tylko: no i przyłożenie całości : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 No i co tam słychać w pracowni modelarskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 czasem w pracowni gorąco a jak odpowiednia temperatura to śmigam na ostrym sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 1 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2009 powrót i up-date: zabrałem się za napęd, silnik itd tak to będzie wyglądać od spodu (mało, mało, mało): a kabina już gotowa prezentuje się tak: EDIT: na zdjęciach widać to czego gołe oko nie zobaczy... łączenie od boku czarno- srebrne... już poprawiam szybciutko chociaż w sumie jak przymierzyłem to... i tak tego prawie nie widać pod nietypową budą ale dla pełnej satysfakcji poprawiam w sumie wyszedł mi ciekawy efekt z dźwignią zmiany biegów. pomalowałem całość srebrnym-aluminium a później położyłem na to rozcieńczoną farbkę przez co efekt wyszedł jak niektórych owijkach do baranków w rowerach szosowych, jest taki model ale nie pamiętam nazwy, jak znajdę to dam porównanie, trik pewnie wszystkim znany ale może ktoś podpatrzy bo ciekawy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Wnętrze mi się podoba najbardziej pracuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 zrobiłem panel sterowania czy jak to się nazywa (tablica + kiera) a po przymierzeniu prawie całości (na budzie schnie surfacer) prezentuje się to tak: EDIT: to wygląda na tak niechlujnie pomalowane tylko na zdjęciu, w realu jest gładkie, co prawda widoczne są lekkie smugi ale nie takie jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orfeusz Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Prace idą ci bardzo bardzo dobrze, pasy na ty fotelu są namalowane czy to może złudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Pasy to kalkomanie ;) Widzę już co raz bliżej końca :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Mam ten model ale w innym malowaniu (czeka w szafie) i bardzo chętnie podpatruję co ty z nim wyczyniasz. Powodzenia z kastą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ar2rd Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 (edytowane) Co do tych pasów nad deską rozdzielczą.. Jeżeli malowana była farbką matową, to może spróbuj je delikatnie przeszlifować na mokro papierem 2500. Powinno to troszeczkę poprawić efekt. Jaki kolor trafi na kastę? Pozdrawiam Edytowane 3 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 malowanie jak z pudła, nałożyłem kolor bazowy właśnie, ostatnią warstwę ale fotek nie zdążę wstawić dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2009 nie było dalej co etapować prac. szybko poszło, galeria po weekendzie (brak aparatu, tylko z komórki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi