FAHR Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Witam Zamierzam w ramach projektu wykonać dioramę przedstawiającą pluton piechoty w obronie w oparciu o umocnienia ziemne. Szyłka zejdzie na razie na dalszy plan, gdyż nie mam napędu do aero, więc... Do projektu posłużą mi figurki- gumisie Hat + własne przeróbki. Dokumentację mam dosyć bogatą i znam też Ordre de Bataille plutonu na stopie wojennej w teorii. Co do reszty to na początek miałbym kilka pytań, pewnie później pojawią się następne. 1. Czy dowódca plutonu posiadał swój poczet, niezależnie od składu osobowego drużyn piechoty w plutonie? 2. Analogiczne pytanie odnośnie obsługi kb Ur? 3. Jakie teoretycznie wsparcie mógłby mieć taki pluton ze strony kompanii ckm? Chodzi mi o ilość browningów, jakie mógłbym ustawić na pozycjach tego plutonu, żeby nie wyglądało, że nasza piechota była najlepiej wyposażoną piechotą w broń maszynową tamtego okresu. 4. Czy nie byłoby nadużyciem wesprzeć taki pluton "stokesami" lub granatnikami, jesli nie to w jakiej ilości? To na początek, liczę na waszą pomoc i miejmy nadzieję, że doprowadzę projekt do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Zastanów się, czy gumisie HAT nie skazują całego projektu na niepowodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Nie ma nic innego na rynku. Dodatkowym plusem jest to, że wszystko, co potrzebne mam i nie muszę nic kupować. W samych figurkach chcę wymienić głowy z hełmami, dokonać drobnych przeróbek uzbrojenia, ewentualnie ucharakteryzować amerykanów na naszych ( w szczególnych przypadkach). Inna sprawa, że nie będę detalizował "mikrusów" ponad marę. Ogólnie koncepcja jest taka, że ma to być przyjemne dla oka. Pierwsze próby przeprowadziłem, wyniki obiecujące (da się na przykład swobodnie przeszczepiać rączki i inne drobiazgi miedzy figurkami). Mam odpowiedź na pytanie pierwsze. Poczet dowódcy z dowódcą, 6 chłopa, 2 pistolety, 3kb, 1 Ur. Woźnice z biedką sobie daruję. (odpada też pytanie drugie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 Piechurzy gotowi, tylko pomalować. W górnym rzędzie obsługa CKM WZ.30 Poniżej czekający w okopach na wroga strzelcy. Jeszcze niżej 2 obsługi RKM WZ.28 (2x karabinowy, celowniczy i amunicyjny). W dolnym rzędzie oficer (dowódca plutonu i podoficer) oraz strzelec wyborowy z KB UR i amunicyjny. To będą wszystkie figurki, gdyż większa ilość wymagałaby za...e dużej podstawki. Prawdopodobnie umieszczę jeszcze jakieś ślady odpartego ataku w postaci spalonego Panzer I i może jakichś niemieckich hełmów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Fahr, jako dumny posiadacz przedwojennego Podręcznika Dowócy Plutonu Strzeleckiego z 1938 roku z chęcią pomogę Mogę Ci tu dać skany umocnień regulaminowych Odpowiadając wstępnie na pytanie dot. możdzierzy. A będziesz w stanie zbudować dioramkę, z moździerzami znajdującymi się kilkadziesiąt metrów na zapleczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Pluton strzelecki składał się z : - Dowódcy (ppor - por) - prowadzi pluton w walce - Z-ca dowócy (st. podof) - pomaga i zast. dowódcę, czuwa nad łącznością, amunicją i porządkiem - Obserwator (pdf) - obserwuje pole, robi szkice ogniowe, urządza pkt obserwacyjny - Ordynans (strz) - obsługuje dowódcę, goniec bojowy, pomaga obserwatorowi przy pkt. obserw. - Woźnica (strz) - prowadzi biedkę amunicyjną plutonu - 3 drużyny strzleckie Każdy pluton ma 1 oficera, 8 podoficerów, 53 strzelców 2 pistolety, 3 rkmy i 57 kb ------------------------------- Każda drużyna: - Dowódca (plut) - Zastępca (kapral) - Karabinowy (st.strzelec) - dowodzi rkm - Celownicy (strz) - nosi rkm - 2 amunicyjnych (strz) - 2 st. strzelców - 11 strzelców Czyli Pluton strzelecki ma 3 drużyny rkmy. Większy poczet dowódcy znajdował się na poziomie kompanii i tam znajdowała się sekcja granatników. Broń cięższa znajdowała się na poziomie dowódcy batalionu, w postaci kompanii ckm, a możdzierze w plutonie moździerzy. Do tego na poziomie batalionu znajdował się pluton artylerii piechoty. ----------------- Czyli twój pluton może liczyć na 3 rkmy. Pozostały sprzęt "ściągasz" z posiomu kompanii lub batalionu. W roku 1939 do plutonu doszedł strzelec KBUR podległy bezpośrednio dowódcy plutonu. Nie miał on pocztu. Z tego co wiem, to sekcja składała się ze strzelca wyborowego kb ppanc i jednego strzelca do pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 Nie ukrywam, że liczę właśnie na Twoją pomoc Widd Jeśli chodzi o chłopaków na mojej dioramie to zdecydowałem się ograniczyć skład ze względu na szczupłość miejsca. W ten sposób można powiedzieć, że będę chciał pokazać niejako wycinek tego plutonu. Z tego względu będzie około drużyny + dodatkowy RKM oraz wsparcie w postaci CKM z plutonu ckmów i dowódca z obsługą URa. Jeśli chodzi o skany dot. umocnień to jak najbardziej bym o nie prosił, bo jak na razie to nie mam żadnego pomysłu jak je wykonać. Wiem tylko, że większość żołnierzy będzie w okopie w pozycji stojącej, jeden RKM wraz z pomocnikami w pozycji klęczące, musi być też stanowisko ckm. ps. kurtka oficera powinna posiadać delikatnie inny odcień od reszty? ps2. mogę zrobić obsługę CKM w mundurach drelichowych a resztę w sukiennych, możliwy taki miks w ramach jednej jednostki? ps3. skany umocnień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2009 Share Napisano 30 Czerwca 2009 Odp. Ps. Mundury z zasady mogą się nieco różnić odcieniem. Największe różnice były w Obronie Narodowej. W wojsku regularnym niego mniej, ale także takie różnice na zdjęciach widać. Odp. Ps2 - możliwe historycznie Musisz powiedzieć co chcesz: 1. Okop dla stojącego 2. Dół stojącego pogłębiony 3. Dół dla granatnika 4. Dół dla klęczącego 5. Regulaminowe stanowisko obserwacyjne 6. Schronisko podkopowe 7. zasieki z drutu 8. potykacze 9. Jeż 10. Przeszkody ppanc 11. Ustęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2009 Z chęcią przygarnę pozycje nr.: 1,4,5,6,8 oraz wyjaśnienie co to jest jeż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Widd w swoim żywiole. Kibicuje temu projektowi całym serce, nie spartol tego FAHR bo będzie żal.pl ;) Widzio zasypie Cię danymi, a ja poczekam na malowanie. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 No brawo zapowiada się ciekawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Brawo FAHR- raz za pomysł, dwa - za uaktywnienie widda Swoją drogą, widd, naprawdę powinieneś 1. Okop dla stojącego2. Dół stojącego pogłębiony 3. Dół dla granatnika 4. Dół dla klęczącego 5. Regulaminowe stanowisko obserwacyjne 6. Schronisko podkopowe 7. zasieki z drutu 8. potykacze 9. Jeż 10. Przeszkody ppanc 11. Ustęp Smile pokazać w osobnym dziale na modelłorku [ słuchaj , widdzie, jak cię błaga lud ;) ] - założę się, że wielu ludzi [ a nawet ludzi z administracyi ] przyklasnęłoby takiemu pomysłowi. Osobiście dodam, że punkt 11 szczególnie mię zainteresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Ustęp pewnie wygląda tak samo jak ja budowałem na obozach harcerskich, czyli dół kloaczny otoczony płótnem i element kluczowy czyli drewniane rusztowanie do samoobsługi ;) Widd wrzuć te rysunki z podręcznika bo mają klimat. Swoją drogą taki rozdział o WP '39, co i jak to fajna rzecz ale kupa pracy. Może lepiej Widd zrób to na WEU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Rysunki też na WEU będą, ale z czasem Ok, może założe jak Jendrass o TKS, ja zrobię oddzielny temat o umocnieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Hej harcownicy, nie każden był w harcerstwie i nie każdy wie, co to WEU. Wojskowa ekademia umiejętności ? ;) Ok, może założe jak Jendrass o TKS, ja zrobię oddzielny temat o umocnieniach Smile Słuszna linia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 WEU to moja strona, którą masz w podpisie http://www.weu1918-1939.pl/ A co do hardcorów... ... co wy wiecie o byciu hardcorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Teraz mi to mówisz?! Podpis jakiś mam?! Aaaa-ha... No dobra, wybaczcie starcowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 4 Lipca 2009 Autor Share Napisano 4 Lipca 2009 Widd, kiedyś pokazywałeś na forum figurki amunicyjnego i granatnikowego. Jakich kolorów użyłeś do ich hełmów? Owijacze dałeś w ten sam kolor co mundur? Maluję tych moich mikrusów i mam dylematy takie właśnie z hełmami i owijaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2009 Share Napisano 4 Lipca 2009 1. Na hełmy stosuje ciemną oliwkową zieleń, wymieszaną z mąką lub po pomalowaniu uderzam wielokrotnie opuszczkiem palca 2. Owijacze były w zasadzie khaki, ale zwykle je rozjaśniam. Jak rozumiem robisz oddział z mobilizacji, bo normalnie w 1939 roku owijacze to tylko z magazynów mobilizacyjnych Postaram Ci się zrobić ten poradnik okopowy na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 5 Lipca 2009 Autor Share Napisano 5 Lipca 2009 Dam h155 i poleje obficie glazem brązowym, powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Lipca 2009 Share Napisano 5 Lipca 2009 Ja używam English Khaki z Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 8 Lipca 2009 Autor Share Napisano 8 Lipca 2009 Chłopcy malowani. Obsługa ckm w drelichach, reszta w mundurach sukiennych. Zdjęcia ze sztucznym światłem nie za bardzo wyszły. Jutro dam jeszcze w świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Nieźle wyglądają Ja szykuję Ci mały poradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 widd nie Ci tylko Wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 Poradnik przygotowałem. Jest tutaj: viewtopic.php?t=15375 Admini przenieśli go tam, choć pierwotnie zamieściłem w dziale Wrzesień'39. Szkoda, bo mało osób zobaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi