Jędrek Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 kawał "brudnej" roboty masz za sobą, pewnie dobrze iż aura sprzyja szlifowaniu na zewnątrz Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Wracam po nieobecności a tu takie cacko rośnie! Super Ci wychodzi drapano/nacinane deskowanie - sam bym raczej nie podjął się takiej akcji.... widoczne różnice pomiędzy umiejscowieniem bulajów przez Trumpetera a miejscami wyznaczonymi przeze mnie Widać kolejne podejście Trumpka do tematu "o tyle/o ile" - z jakich planów korzystają producenci zestawów modelarskich? Kiedyś rozjazd z planami podyktowany był względami technologicznymi - a dziś? Szczerze tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Kadłub po potraktowaniu surfacerem nabrał zdecydowanych rumieńców. Myślę, że warto byłoby przewiercić również kluzy kotwiczne. Widać kolejne podejście Trumpka do tematu "o tyle/o ile" - z jakich planów korzystają producenci zestawów modelarskich? Kiedyś rozjazd z planami podyktowany był względami technologicznymi - a dziś? Szczerze tego nie rozumiem. W wypadku tego modelu wybuchło swego czasu całkiem spore zamieszanie na forach zagranicznych. Mianowicie podejrzewano Trumpetera o skopiowanie żywicznego modelu SF jednej z firm amerykańskich z wszystkimi jego błędami. Biorąc pod uwagę zakres poprawek jakie wprowadza Marcin, myślę, że ekipa Trumpetera specjalnie się przy tym modelu planów nie naoglądała... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Myślę, że warto byłoby przewiercić również kluzy kotwiczne. Tak, na pewno będą przewiercone. Póki co staram się wyprowadzić "na prostą" tę relację, bo jest ona nieco w tyle. Pozostał praktycznie jeszcze jeden odcinek (no może dwa) i ujmę w niej wszystko, do czego doszedłem podczas urlopowego wyjazdu w wyborowym towarzystwie mojej małżonki oraz SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 1 Września 2009 Share Napisano 1 Września 2009 Aby odświeżyć przyćmiony nieco Mikasą temat , oto link do jeszcze ciepłej książki z serii Shipcraft: http://www.amazon.co.uk/New-Orleans-Class-Cruisers-Shipcraft/dp/1848320418/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1251838171&sr=8-1 Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Czyzby okret zatonal w odmetach modelarskiego forum ? Cos nowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 20 Października 2009 Czyzby okret zatonal w odmetach modelarskiego forum ? Cos nowego ?Okręcik, jak na razie, odstawiony - zapewne koło stycznia do niego powrócę na nowo. Obecnie na tapecie jest grupowy projekt niszczycieli klasy Benson / Gleaves i to on pochłania cały mój modelarski czas. Ponadto, na ukończeniu (zatrzymałem się na walce z olinowaniem) jest Mikasa - cierpliwa jest, nie ma co... Spokojnie czeka sobie na moją wenę i zalotnie puszcza do mnie swe pancerne spojrzenie, ilekroć zbliżam się do niej, by ją przyozdobić kolejnymi wantami... Mam nadzieję skończyć ją do końca roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Czyzby okret zatonal w odmetach modelarskiego forum ? Cos nowego ? No właśnie, wiedziałem, że czegoś mi brakuje, ale nie bardzo kojarzyłem, czego... Ponieważ ostatnio w pierwszej kolejności zazwyczaj czytam tematy oznaczone [PGB] i raduje me oczy wszystko, co tam obejrzę/przeczytam, wyjaśnienie Marcina: Okręcik, jak na razie, odstawiony - zapewne koło stycznia do niego powrócę na nowo. Obecnie na tapecie jest grupowy projekt niszczycieli klasy Benson / Gleaves i to on pochłania cały mój modelarski czas. jest akceptowalne. Chociaż... na ukończeniu jest Mikasa - cierpliwa jest, nie ma co... Jak to mówią: miłość ci wszystko wybaczy , ale z drugiej strony, nie należy wystawiać jej na zbyt wielką próbę. Też jestem cierpliwy - tego uczy modelarstwo - poczekam na Nią... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 To nic , poczekamy . Nie ukrywam ze krazownik jest rownie ciekawy jako model do ogladania prac nad nim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 przy analizie B/G i olinowaniu Mikasy nie dziwię się, że odłożyłeś SF, ten model też wymaga sporo przeglądania zdjęć Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2009 Hmm ...Musiałem wykasować treść wpisu bo uczyniłem go nie w tym temacie co powinienem - miał być w Aaronie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Trybuny pelne widowni tylko zawodnikow brak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajak Napisano 27 Stycznia 2010 Share Napisano 27 Stycznia 2010 Czy szanowni interlokutorzy w szczególności zaś Pan M.Rogoza nie dysponują schematem olinowania okrętów typu "New Orlean"(zwłaszcza dla USS Tuscaloosa, ew. San Francisco, tak około 1942 roku)? Jeśli by nie był to problem to bym poprosił o udostępnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Stycznia 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Stycznia 2010 Czy szanowni interlokutorzy w szczególności zaś Pan M.Rogoza nie dysponują schematem olinowania okrętów typu "New Orlean"(zwłaszcza dla USS Tuscaloosa, ew. San Francisco, tak około 1942 roku)?Jeśli by nie był to problem to bym poprosił o udostępnienie. Popatrzę co mam - jak coś znajdę to tu wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajak Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Chociaż jakiś mały schemat.Schemacik?Schemaciontko. Namiastkę jakąś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 28 Stycznia 2010 Załóż jakiś warsztat konkretny albo temat w dziale 1:1 - tam coś wrzucę w sobotę - lepiej w osobnym temacie, bo może ktoś jeszcze potrzebować kiedyś takiego info, więc żeby łatwiej było znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajak Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Nie mam szans na założenie "tematu" próbowałem już kilkakrotnie, z administracja Panie ten tego nie wygrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajak Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Nie da rady szanowny kolego z tym schematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2010 Trybuny pelne widowni tylko zawodnikow brak . Odświeżam temat - po skończonej Mikasie częśćsił przerzucana jest właśnie do doku USS San Francisco - reszta, póki co, dłubie skromnie przy Aaronie. Nie da rady szanowny kolego z tym schematem?Interesuje cię jeszcze ten schemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 16 Maja 2010 Hey... Żeby nie było, że nic nie robię Prace nad SF ruszyły - w oczekiwaniu na koncepcję wykonania pokładu od podstaw, rzuciłem się na nadbudówkę dziobową I na tym fragmencie wyrobiłem sobie ostateczne zdanie na temat wytworów Trumpetera, a w szczególności tego właśnie modelu (wiem, wiem - trafiają się dobrze wykonane modele). Problem, w przypadku USS San Francisco polega na tym, że generalnie model zgadza się z rzeczywistością... Ale tylko generalnie - w zakresie ilości uzbrojenia, kominów etc .... no może jeszcze w zakresie ogólnego kształtu nadbudówek, ilości pomostów, katapult... I chyba to by było wszystko... Pomijam brak sensownego zdetalizowania - porównując kształty poszczególnych pomostów nadbudówki dziobowej to ogólnie jest w miarę dobrze (dla jasności - nie mierzę poszczególnych długości, lecz oceniam kształty, proporcje itp). Ogólnie jest mniej więcej OK, ale wchodząc w szczegóły już nie jest tak dobrze. Siły i czas bym stracił, opisując wszystkie merytoryczne babole w zakresie nadbudówki dziobowej - większość z nich, która "ujdzie w tłoku" zostawiłem (moim zamiarem jest model relaksacyjny a nie analiza jak w przypadku niszczycieli Benson / Gleaves). Tak więc, na część niedociągnięć przymknąłem oko, ale niektóre tak strasznie gryzły, że postanowiłem je przerobić. Poniżej początek prac - oskórowałem ścianki nadbudówek z imitacji elementów wyposażenia typu drzwi, część bulajów została zaszpachlowana (chyba je wszystkie pozaklejam i nawiercę od nowa), usunąłem osłony dział 5" z pokładu etc. na poniższych fotkach mały postęp prac i towarzyszący "scratch" elementów... Dalszy ciąg prac wkrótce... PS. Oczekujących na galerię Mikasy pragnę uspokoić - nie zapomniałem - ino warunki pogodowo-oświetleniowe są niesprzyjające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 I na tym fragmencie wyrobiłem sobie ostateczne zdanie na temat wytworów Trumpetera. Jakiej firmy byś się nie podjął modele mają mnóstwo błędów. U mnie też jest mnóstwo idiotycznych rozwiązań. Ale przynajmniej da się coś poprzerabiać i efekt jest w miarę. Zastanawiam się czy któregoś pięknego dnia nie zrobię plastikowego żaglowca od podstaw z profili evergreena Zwłaszcza, że wybór żaglowców plastikowych jest tak mały, że w zasadzie z tego co mi się podoba zostało tylko kilka modeli, a w mojej pracowni nie ma miejsca na wióry i trociny żeby robić łupinę drewnianą. Patrząc na Twoją Mikasę myślę, że z tego SF też coś będzie . Czekam na kolejne posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 O!!! SF się ruszyło!!! Dawaj Dawaj Dawaj Dawaj!!!! A co do Mikasy, to zaczynam odprawiać tańce o pogodę starożytnych indian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 23 Maja 2010 O!!! SF się ruszyło!!! Dawaj Dawaj Dawaj Dawaj!!!! Daję, daję... Poniżej to, co udało mi się wytworzyć przez ostatnie dni... Przeróbki prawie w połowie... Próbowałem jeszcze jako tako doprowadzić poszczególne pomosty do wizerunku mniej więcej odpowiadającego oryginałowi... ...i na tym koniec owych przeróbek - miarka się przebrała Miał być model relaksacyjny, ale widzę, że bez drastycznych posunięć się nie obejdzie (nie ukrywam, że owe budowanie od podstaw też ma swój urok ). W związku z tym, że pojawił się element, który nijak nie jest w stanie połączyć w sposób prawidłowy wszystkich pomostów nadbudówki dziobowej, postanowiłem wykonać ją całą od podstaw - decyzja zapadła (podobnie jak i pokład). Trzymajcie zatem kciuki za ten projekt, który nieoczekiwanie urasta do rozmiarów gigantycznych... Zatem startuję z nadbudówką po raz kolejny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Trzymajcie zatem kciuki za ten projekt, który nieoczekiwanie urasta do rozmiarów gigantycznych... Zatem startuję z nadbudówką po raz kolejny .... Partia wierzy w Was, Towarzyszu. A tak BTW - zastanawia mnie, dla kogo tworzone są te modele... Dla dorosłych za niedokładne... Dla dzieci za drogie... Dla masochistów ? ;> Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Maja 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Maja 2010 A tak BTW - zastanawia mnie, dla kogo tworzone są te modele...Dla dorosłych za niedokładne... Dla dzieci za drogie... Dla masochistów ? ... dla desperatów? Dla tych co lubią budować od podstaw oprócz kadłuba (choć zapewne i ten element w przypadku Trumpetera powinien być wymieniany...)? Dla miłośników modeli chińskiej marynarki wojennej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi