Robert822 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 Dzis rozpoczelem malowanie kadluba mysle ze w niedziele wrzuce jakies pierwsze fotki . Mam nadzieje ze wyjdzie mi lepiej to machanie pedzlem niz ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 jak bys mi wskazal dokladniej o co chodzi Smile Nie muszą być koniecznie blaszki, bo w tej skali takie elementy jak np. relingi, to dla mnie hardcore, ale np. jakieś kawałki plastiku, druciki, ew. nawet wyrównanie/oszlifowanie niektórych elementów, pocienienie osłon stanowisk (żeby nie były takie "pancerne") itp. Wszystko, co poprawia wygląd modelu i własną satysfakcję (ale przede wszystkim, nie psuje zabawy). Dla zachęty taka fotka, choć to tylko dla zilustrowania mojego pytania: http://www.maritimequest.com/warship_directory/us_navy_pages/aircraft_carriers/enterprise_cvn_65/02_uss_enterprise_cvn_65.jpg Nie wiem tylko, z jakiego okresu jest to zdjęcie. Edit: Już wiem, 31/08/2003 Pozdrawiam, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Bardzo ladna fotka ale jest to juz fotka okretu po przebudowie (brak czapki krasnala).Moj okret jest jeszcze z czapka.A co do waloryzacji to nie wiem czy mam na tyle odwagi by sie za to brac , ale zobaczymy co sie da z tym zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 ale zobaczymy co sie da z tym zrobic. I oto właśnie chodzi ale jest to juz fotka okretu po przebudowie Fotka była dla przykładu. Nie przyglądałem się nadbudówce Pozdrawiam, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Przyznam sie bez bicia ,ze nie mam pomyslu na waloryzacje.Jak na razie chyba dam sobie z tym spokuj.Ale niewykluczone ze ze cos mi przyjdzie do glowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Share Napisano 19 Lipca 2009 Kilka fotek z prob machania pedzlem. Do maskowania kadluba uzywalem tasmy izolacyjnej wypadla lepiej niz zwykla przezroczysta ale mimo oslabienia kleju i tak mi troche farby zerwala. Pierwsze pociagniecia pedzla przy malowaniu pokladu Stanowisko dowodzenia pomalowane zgodnie z instrukcja revell-bedzie zmieniony ten bialy kolor Poklad jest za pomoca gumek przymocowany prowizorycznie do kadluba. Stanowisko dowodzenia rowniez jest nie przyklejone i nie dokonczone,brak anten radarow. Cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 wracam do watku ktory kiedys zaczolem a teraz slowa potwierdzenia ze faktycznie gdzies to przeczytalem na forum forum wyczytalem ze ktos zachwalal rozcienczenie farby akrylowej wodka. Na pewno akryle, a nie emalie ? akrylowe: wodą destylowaną, kranówką, wódką[wg. mnie najlepsze rozwiązanie]), Obecnie przy malowaniu kadluba i pokladu farby akrylowe firmy Revell rowneiz rozcienczam -wodka-duzo lepiej farba kryje niz rozcienczona woda.Podkreslam ze wodke wlewam do farby a nie do Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 ...witam imiennika - fajny modelik ale mam jedno zastrzezenie : Podkreslam ze wodke wlewam do farby - zakrawa na profanacje :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 - zakrawa na profanacje :( Chcialbym w takim razie przeprosic wszystkich ktorzy uwazaja ze naruszylem strefe sacrum i wszystkich ktorzy tak jak Robo uwazaja ze byla to profanacja z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 - zakrawa na profanacje :( Chcialbym w takim razie przeprosic wszystkich ktorzy uwazaja ze naruszylem strefe sacrum i wszystkich ktorzy tak jak Robo uwazaja ze byla to profanacja z mojej strony. - mam nadzieje,ze zbytnio na serio tego nie przyjałes !? za to dzis,ide (wesele)wlewac ja do....gardła i bede pływał po sali balowej jak po Bałtyku czyli ....czasem słonce czasem sztorm golne ognistego trunku za wasze zdrowie i pomyslnosc wszelakich relacyj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 za to dzis,ide (wesele)wlewac ja do....gardła i bede pływał po sali balowej jak po Bałtyku Mam nadzieje ze W czoraj na baltyku sztormu nie bylo i choroby morskiej po tym weselu nie miales . I ze bol glowy nie jest silny na tyle by nie isc na poprawiny wiec lecz sie dzis ale delikatniej niz w czoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 za to dzis,ide (wesele)wlewac ja do....gardła i bede pływał po sali balowej jak po Bałtyku Mam nadzieje ze W czoraj na baltyku sztormu nie bylo i choroby morskiej po tym weselu nie miales . I ze bol glowy nie jest silny na tyle by nie isc na poprawiny wiec lecz sie dzis ale delikatniej niz w czoraj. - sztormowałem po zawietrznej ale do portu przybyłem w całosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Walka z malowaniem pokladu. Do malowania jak zwykle uzywam farb akrylowych w wiekszosci firmy Revell.Do maskowania uzylem tasmy izolacyjnej po wczesniejszym oslabieniu kleju.To co zobaczylem po odklejeniu tasmy przeszlo samo siebie. Nastepnie po takim efekcie i usowaniu sladow kleju uzylem zwyklej tasmy malarskiej efekt jeszcze bardziej przerazajacy. Po tej nierownej walce przyszedl czas na poprawki. Nastepnie zajolem sie malowaniem pasow wokol wind, instrukcja Revell nie przewiduje takiego malowania ,ale mimo wszystko na podstawie zdiec postanowilem je namalowac. -Powiadaja ze w kazdym kolorze jest troszczeczke zielonego wiec ja postanowilem sie temu sprzeciwic i dodalem troszeczke czerwonego A tak oczywiscie mialo to wygladac: Nastepnie przyszed czas na linie ktore nie mam pojecia do czego sluza??? I tak to wyglada na chwile obecna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Sierpnia 2009 Super Moderator Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Do maskowania uzylem tasmy izolacyjnej po wczesniejszym oslabieniu kleju.To co zobaczylem po odklejeniu tasmy przeszlo samo siebie. Nastepnie po takim efekcie i usowaniu sladow kleju uzylem zwyklej tasmy malarskiej efekt jeszcze bardziej przerazajacy. Tamiya Masking Tape!! Only Tamiya!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Tamiya Masking Tape!! Only Tamiya!! Dziekuje Mam pytanko co do malowania samolotow ,Revell w instrukcji nie zabardzo to okresla.Na fotkach modeli widzialem samloty koloru bialego na fotkach oryginalnych jak by szare -moze ktos wie jakie powinny byc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 To zależy od okresu jaki odtwarzasz na pokładzie. Od połowy lat 50' do połowy lat 70' (nie pamiętam dokłądnie roku) samoloty USN były błyszczące białe od spodu i szare (chyba FS16440) u góry. Od połowy lat 70' szary poszedł też na dolne powierzchnie, a gdzieś w latach 80' stracił połysk. Samoloty białe całe to jakaś nadinterpretacja modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2009 To zależy od okresu jaki odtwarzasz na pokładzie Prawde mowiac nie zastanawialem sie nad rokiem czy okresem jaki chcialbym odtworzyc na pokladzie.Jestem na tym poziomie modelarstwa ze namalowanie prostej lini,czy rowne nalozenie farby sprawia mi przyjemnosc, wiec nie przykladam jeszcze znacznej wagi do roku,czy 100% zgodnosci z oryginalem.Bardzo dziekuje Ci lejgo_inc za informacje ktora mi udzieliles.Pomaluje samolot jeden na bialo szaro i jeden na szaro ktory lepiej bedzie wygladal tak pomaluje reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Hm, może i nie zastanawiasz się nad rokiem/okresem - ale być może producent modelu zrobił to za Ciebie Napisz jaki zestaw samolotów masz do dyspozycji w modelu, to dość precyzyjnie ustawi nam ramy czasowe, i można będzie wytypować odpowiedni schemat malowania. [Pozwolę sobie na dygresję, mam nadzieję że modelarze z większym stażem wytrzymają ] Co prawda zajmuję się modelarstwem już dość długo (z tego większość czasu to przerwy , to zapewniam cię, że namalowanie prostej linii czy równe nałożenie farby sprawa mi również dużą radość. Po prostu to nie zawsze na 100% wychodzi Samo klejenie modelu jest jak dłubanie w nosie - jedni to robią ładniej inni brzydziej ;) Efektem jest wydobycie gluta z nosa, tudzież postawienie kawałka pomalowanego plastiku na półce. Kwestia zgodności z oryginałem to zupełnie inna strona modelarstwa, ta która wnosi wartość merytoryczną i dydaktyczną. Nie związana przy tym z poziomem umiejętności. Skoro już zainteresowałeś się danym modelem - to od tego już tylko krok do spojrzenia na oryginał - CVN-65. A stąd już szeroka droga - co np. oznacza skrót "CVN"? Dlaczego 65? Co było przed nim, co było po nim? Kiedy, jak i dlaczego powstał? Jak był wykorzystywany? Jakie samoloty przenosił? Jak wyglądał zainstalowany napęd nuklearny? Pytań jest mnóstwo (i odpowiedzi - w literaturze, internecie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Wiesz najleprzym rozwiazaniem bedzie jak wrzuce tu fotki tych niepomalowanych samolocikow i wtedy moze cos da sie zrobic z tym malowaniem.Bo ja nawet nie mam pojecia jak nazywaja sie te samolociki.W najblizszym czasie postaram sie wrzucic fotki.I wielkie dzieki za pomoc z twojej strony. A co do strony merotorycznej okretu to faktycznie wiem o nim niewiele ,kiedy zostal wybudowany ze jest pierwszy o takim napedzie ze obecnie jest w doku ze jak bedzie ok to jeszcze kilka lat poplywa i ze w latach 80 zdieto mu czapke krasnala.Nie zaglebialem sie w o glebiej z braku czasu jakos bardziej ciagnie mnie do dlubania niz szukania na necie informacji na temat np maszynowni ale nie ukrywam ze zainspirowales mnie troche tym co napisales i w pierwszej wolnej chwili troche pogrzebie by cos poszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Oto fotki samolotow dolaczonych do zestawu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebaar Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Czyli: A-4 Skyhawk, RA-5 Vigilante, A-6 Intruder i F-4 Phantom, a recenzja podaje rok 1984: http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=283&origin=sparte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lejgo_inc Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Szare z góry, białe o spodu, błyszczące (chociaż lepiej jak je zrobisz półmatowe, w tej skali będą wyglądały wystarczająco błyszcząco) - to jest przełom lat 60-70 - do ~1975r (wtedy wprowadzono F-14tki). Masz tu od lewej RA-5C Vigiliante, E-2A Hawkeye, A-6C Intruder, F-4J Phantom i A-4 Skyhawk (dokładne wersje są domniemane, ale prawdopodobne). Historię Enterprise'a w szczególe i lotniskowców w ogóle bardzo polecam. Zabawne jest to że większość nowinek technicznych, które znalazły potem szerokie zastosowanie na amerykańskich lotniskowcach, było wymyślone przez anglików. Katapulty parowe, liny hamujące, skośny pokład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Serdecznie dziekuje za wskazowki i nieoceniona pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 jak mawiał Wąski: "...kilka niedociągnięć jest..." Ale ważne, że do przodu i wychodzi Ci to coraz lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 "...kilka niedociągnięć jest..." Ale ważne, że do przodu Mysle ze z kazdym nastepnym modelem bedzie coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi