Skocz do zawartości

I Wojna światowa...zapomniany konflikt

cloner16

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wszyscy obecnie rozmawiają o IIWŚ postanowiłem założyć temat

o uzbrojeniu , mundurach , taktyce , ważnych wydarzeniach z I wielkiego konflikty XX wieku.. Wiem ,że można znaleźć to w internecie ale fajnie jakbyśmy to zebrali i jakoś porządnie uszeregowali

Proponuje zacząć od mundurów i uzbrojenia oraz pierwszych starć.

Zasiadam i czekam na ciekawe zdjęcia i linki.

Pozdrawiam

Mnie tam raczej I WŚ nie zbyt interesuję może trochę działania wojenne bo czołgi w tym okresie to puszki z silnikami.

nie tam raczej I WŚ nie zbyt interesuję może trochę działania wojenne bo czołgi w tym okresie to puszki z silnikami.

A wg mnie czołgi z okresu I wojny światowej były badzo ciekawe. Szczególnie ich wygląd.

Fakt coś kiedyś ściągałem ale mi nie działał(może coś źle zainstalowałem),

ale czegoś w stylu CoD-a albo strategi oprócz jednej zapomnianej gierki nie było.

czołgi w tym okresie to puszki z silnikami.

Czołgi to są puszki z silnikami , tylko ze teraz są nieco spłaszczone.Poza tym jak by nie zbudowali A7v to i tygrysa by nie było

A7V to była porażka i ślepy zaułek. To raczej z Renault FT wnioski wyciągnęli.

A modeli jest trochę z tego okresu choć niektóre w dość drogich wersjach żywicznych i trudno dostępne np. St Chamond czy Schneider CA (chcę je właśnie ściągnąć). Co ciekawe literatura też dość uboga... Oststnie lata obfitują w książki o brytyjskich czołgach, ale taki np. A7V, oprócz jednej pozycji, którą można nabyć czasem za jakieś 200 dolców to nie ma nic :/ No i ostatnio w jęz. polskim (!!!) wychodzą świetne książki Ławrynowicza (ostatnio St Chamond i Schneider CA, a wkrótce o Renault FT ma się ukazać)

Właśnie czytam i polecam:

31ZA20ANRJL._SL500_AA180_.jpg

stakor1 na znanym "śmieciowisku" internetowym pojawiło się trochę żywiczniaków w 1/72 z okresu I Wojny Światowej. Ceny jednak trochę przesadzone moim zdaniem więc ja chowam portfel i mówię pass.

Dla tych którzy dopiero teraz spostrzegli że oprócz II wojny było jeszcze coś takiego jak Wielka Wojna to rzeczywiście materialów na ten temat jest ubogo, ale czy napewno ?

Dla wydawców lepiej prezentuje się tytuł o tajemnicach Hitlera niż Na zachodzie bez zmian.

Wielka Wojna to nie tylko wojna pozycyjna to także wojna manewrowa taką była na początku, to własnie w jej toku zrodziły się takie wynalazki jak samochody pancerne, czołgi, samoloty, itp nowinki techniczne .

Może własnie warto cofnąć się do tamtych czasów do tamtej wojny aby zobaczyć jakl duży postep techniczny dokonał się od tamtego okresu mimo okropności tamtego okresu.

Kto z Was słyszał o wielkiej Bitwie Łódzkiej, o obronie twierdzy Przemyśl?

Modeli jest sporo począwszy od samolotów na czołgach skończywszy, problemu nie widze a jednak lepiej skleić jakiś faszystowski sprzęt ?

Według mnie I WŚ to bardzo ciekawy konflikt, niedawno wyszła gra Necrovision jest o Pierwszej wojnie światowej, tylko że oprucz niemców sa jeszce zombie, wampiry kto grał to wie o co chodzi , zaniedługo bede sklejał pierwszo wojenny model a mianowicie czołg MkIV "FEMALE" firmy EMHAR. Ktoś kto ma doświadczenie w modelarstwie mugłby zrobić dioramke bo takie na tym forum nie widziałem, a przy moich zdolnościach nic by z niej nie wyszło

Ktoś kto ma doświadczenie w modelarstwie mugłby zrobić dioramke bo takie na tym forum nie widziałem, a przy moich zdolnościach nic by z niej nie wyszło

Fazzy_Bez_Humoru zamieścił kilka dioram z tamtego okresu (kilka miałem przyjemność widzieć na żywo) Całkiem niedawno ktoś pokazał czołg z IWŚ na ciekawej podstawce (tej gdzie do powalonego drzewa jest wbita siekiera)

Andrzeju Godlewski po prostu taki Panther, Tiger, Teciak czy Sherman jest bardziej "medialny" i łatwiej je rozpoznać niż np.: takiego Mark V Male od Mark V Female lub Mark V*.

Złośliwiec - hehe - kobitki od faceta nie odróżniasz?? Wystarczy dokładniej zerknąć w sponson ;P

Dzięki za cynk o modelach - ja jednak tylko te 2 czołgi chcę nabyć, a akurat ich nie ma.

BTW nieustannie oferuję wymianę jednego sponsona męskiego na żeński modelu 1/72 EMHAR mkIV (w celu wykonania mkV composite w kamuflażu sowieckim). Ja tam akurat wolę tanki z IWŚ niż z IIWŚ. Na półce mam już 3 w 1/72, kolejne 2 leżą w pudle - jeden mkIV co to ma na mkV być zrobiony i A7V w polskim malowaniu 1920 będzie. Samochody panc. też posiadam, jeden ostatnio zrobiłem - ale to już off topic bo to wojna polsko - bolszewicka...

viewtopic.php?t=14811

(Drugi - Austin-Putiłow 'Poznańczyk' w drodze, diorama 'Lublin 1920 się kroi).

W ogóle temat polskich samochodów pancernych z 1920 roku też jest mocno zaniedbany, a mieliśmy tego 12 typów zagranicznych zdobytych na sowietach lub kupionych we Francji (Peugeoty), 'naszego' Forda (który jest najpopularniejszym modelem) i kilka pojedynczych (7) samoróbek. Samochodów osobowych i ciężarowych używano wtedy w wojsku jakoś ze 30 rodzajów... No i czołgi Renault FT i.... możliwe że A7V lub Überlandwageny.

Ja tam kulturalna bestyja jestem i w sponson bez potrzeby nie zaglądam

A tak w ogóle z Wielkiej Wojny to interesują mnie dzieła fortyfikacji. Te wszystkie forty, pancerne kopuły, dzwony, orle gniazda, kute w skale korytarze, koszary, magazyny, transzeje, okopy, chodniki minerskie... To są dopiero ciekawostki

Stakor1 temat wojny polsko-bolszewickiej to jest to co lubię najbardziej,

i tak samo jak w temacie Wielkiej Wojny jest sporo ciekawych rzeczy do zrobienia.

Czy Wiecie, że po raz pierwszy samochodu pancernego użyli rosjanie pod Łodzią wspierając swój atak na pozycje niemieckie.

Swoja drogą na projekt grupowy dotyczacy tej wojny to bym się chetnie pisał.

Bunkry umocnienia no i oczywiście potężna artyleria co miała te umocnienia kruszyć to temat tylko dla tego okresu jak najbardziej typowy.

viewtopic.php?t=14022

A tu jakby coś w temacie zapraszam jeśli ktoś nie oglądał, a co pochwale się

viewtopic.php?t=13143

A tu jakby coś w temacie zapraszam jeśli ktoś nie oglądał, a co pochwale się

Dioramkę już podziwiałem - wielkie gratulacje!!!

A zgadzam się całkowicie, że temat wojny 19-20 mocno zaniedbany modelarsko... A przecież to jedna z naszych niewielu wojen, w której trochę sukcesów WP było.

No może nasze pierwsze samoloty są w miarę reprezentowane, ale wojska pancerne to już w małym stopniu. Problem to chyba mały wybór modeli (głównie żywiczne, które są droższe i ciężko je kupić) i brak wiedzy/materiałów w tym temacie. Np. 'Generał Szeptycki' nie ma żadnego zdjęcia!!! To samo z ok. połową ze zdobycznych samochodów pancernych... Zastanawiam się, bo mam dostęp do CAW, może jest szansa odkopania jakiś niepublikowanych fotografii tychże, choć taki śp. Magnuski juz chyba wszystko przekopał...

Jakiś czas temu wyszła rosyjska ksiązka,, Bronieaftomobili russkoi armii

1906-1917 rysunki w skali 1:35 sporo zdjęć i opisów użycia .

Polecam może przez internet do dostania jest też sporo zdjęc na Odkrywcy sa tez strony w polskim języku o tej tematyce.

A jakby co to służę pomoca w miarę posiadanych materialów.

Dzięki, tą książkę mam.

Poszukuję "The German A7V Tank and the Captured British Mark IV Tanks of World War One" w rozsądnej cenie tak za 500 zł... ;) (aktualnie jest na amazonie.uk za 230 Ł)

oraz kserokopii 'Taschenbuch der Tanks' z 1928 roku dot. Polski

Witam.

Poszukuję "The German A7V Tank and the Captured British Mark IV Tanks of World War One" w rozsądnej cenie tak za 500 zł... ;) (aktualnie jest na amazonie.uk za 230 Ł)

Powodzenia życzę w poszukiwaniach. Sam jej szukam w rozsądnej cenie. Nakład wyczerpany, a o do druku nic nie słychać. I się na to nie zanosi.

Wracając do tematu I wojny oraz wojny 19-20. Całkiem fajny temat.

Nawet popełniłem kilka pojazdów z Wielkiej Wojny

Whipet - od podstaw - 1/15

Whipet_1a.jpg

Oraz Mark V - od podstaw - 1/15

b_5103_5.jpg

b_5103_1.jpg

No i pomału się robi Ford FT-B w 1/16.

Choć od jakiego czasu chodzi za mną idea zrobienia sobie drugiego Marka V lub IV.

Pozdrawiam

Jacek

No i pomału się robi Ford FT-B w 1/16.

Choć od jakiego czasu chodzi za mną idea zrobienia sobie drugiego Marka V lub IV.

No witam

No super z tym Fordem!!! Czekamy na jakie zdjęcia.

Modele twoje dobrze pamiętam, ROBIĄ DUŻE WRAŻENIE! Choć nieststy w realu nie widziałem :/

Kiedys ci zdjęcia Whipetta podsyłałem (BTW ukazał się ten artykuł? Zerkałem po sklepach ale chyba przeoczyłem...).

Pawel.