Arek17 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Witam. Teraz na warsztacie wyląduje Czapla. Nie wiem jak wyjdzie, ponieważ wypraski są straszne. Z resztą tu są zdjecia Także wszelkie rady krytyki mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Radziłbym Ci na Mastersraftach się uczyć.. troszkę lepsze modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 A ja ci radze italeri , moze italeka to nie swietna firma ale ich modele są spasowane napewno lepiej niz plastyk i ceny nie sa z kosmosu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 A ja Ci radzę, żeby przed sklejaniem wziąć i poszukać wielu zdjęć tego samolotu. Dokładnie analizować instrukcję i zdjęcia. Pytać się o wszystko jeśli czegoś nie wiesz, jak farba jaką pomalować model itp. Rozcieńczyć farbę przed pędzelkowaniem i wiele innych rad, które Ci już mówiłem, ale się do nich nie stosujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 Popatrzyłem na forum i prace na razie stop.Musze zebrac pare cześci bo inaczej sie nie pokaże z tym modelem bo wstyd. Moze w między czasie zrobie mustanga. pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Radziłbym Ci na Mastersraftach się uczyć.. troszkę lepsze modele. Tu się muszę z Kolega nie zgodzić. Cała rzesza modelarzy sie na tych modelach wykształciła. Pamiętam jak dziś zajęcia z zpt w 77 lub 78. Sklejano albo Czaplę albo Jaka- 1, i każdemu cos tam wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Cała rzesza modelarzy sie na tych modelach wykształciła. Pamiętam jak dziś zajęcia z zpt w 77 lub 78. Sklejano albo Czaplę albo Jaka- 1, i każdemu cos tam wyszło Normalnie jakbym swoja babcie słyszał. ona też czasem mówi ze dawniej nie było tych wszystkich dzisiejszych udogodnień a ludzie jakoś żyli i sobie radzili Może jeszcze powiesz ze na początek powinien model skleić przy pomocy lakieru do paznokci bo przecież dawniej tak się robiło. Sam tak zaczynałem a czapla była pierwszym modelem jaki złożyłem. Ale wtedy nie było wyboru. Dzisiaj bez problemu można dostać modele w cenie do 20 zł które sa całkiem przyzwoicie spasowane i bez nadlewek. Do nauki bym polecił coś z italeri, revella czy Hobby Boss. Poco się stresować przy zestawach marnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 A ja myślę, że jeśli chłopak naprawdę chce kleić modele, to ucieszy go każdy ulepek. Może nawet dobrze, że zaczyna od modelu słabszej jakości - więcej się nauczy (szlifowanie, szpachlowanie). To prawda, są niedrogie modele lepszej jakości. Gdyby brać pod uwagę tylko względy finansowe to warto by było zainwestować raczej w coś z półek Revella czy Italeri. Arek17 - tak naprawdę nie jest ważne od jakiego modelu zaczynasz. Ważne jest żebyś dał z siebie wszystko, a przy każdym kolejnym modelu jeszcze więcej. Słuchaj rad bardziej doświadczonych kolegów i nie rezygnuj. Części masz chyba wszystkie, więc zaczynaj budowę. Wstawiaj ostre zdjęcia i jak najwięcej pytaj... Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Arek17 - tak naprawdę nie jest ważne od jakiego modelu zaczynasz. Ważne jest żebyś dał z siebie wszystko, a przy każdym kolejnym modelu jeszcze więcej. Słuchaj rad bardziej doświadczonych kolegów i nie rezygnuj. Części masz chyba wszystkie, więc zaczynaj budowę. Wstawiaj ostre zdjęcia i jak najwięcej pytaj... Arku, nie zrażaj się do relacji na forum -> nie po to jesteśmy, żeby Cię dołować. Pamiętaj - każdy kiedyś zaczynał pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Cała rzesza modelarzy sie na tych modelach wykształciła. Pamiętam jak dziś zajęcia z zpt w 77 lub 78. Sklejano albo Czaplę albo Jaka- 1, i każdemu cos tam wyszło Normalnie jakbym swoja babcie słyszał. ona też czasem mówi ze dawniej nie było tych wszystkich dzisiejszych udogodnień a ludzie jakoś żyli i sobie radzili Może jeszcze powiesz ze na początek powinien model skleić przy pomocy lakieru do paznokci bo przecież dawniej tak się robiło. Sam tak zaczynałem a czapla była pierwszym modelem jaki złożyłem. Ale wtedy nie było wyboru. Dzisiaj bez problemu można dostać modele w cenie do 20 zł które sa całkiem przyzwoicie spasowane i bez nadlewek. Do nauki bym polecił coś z italeri, revella czy Hobby Boss. Poco się stresować przy zestawach marnej jakości. Lakieru do paznokci nie uzywałem ale plakatowymi już malowałem trzymało sie przez kilka dni a potem odchodziło całymi płatami Najwazniejsze jest to że chłop chce sklejać i chwała mu za to. Efekty przyjdą same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Dzekuje wszystkim za tak miłe słowa . Kupiłem ten model ze względu na niską cene ( całe 9zł).Chciałem zobaczyć co to jest. Jeżeli chodzi o modele to kupuje przeważnie italerii, czasem revella. U nas w mieście nie ma dużego wyboru w modelach jedynie internet lub wyjazd do warszawy.Także postaram sie go ładnie zrobić. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Pierwsze pytanie. Jakiego koloru powinna być deska rozdzielcza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Wnetrze srebrne albo szare, deska czarna. Powodzenia przy budowie, Czapla to też był mój pierwszy model ;) Z tego co pamiętam, ach starośc nie radość ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 No to zaczynamy narazie zacząłem kokpit Teraz chodzi mi o radio.Czy moge go dać z tyłu?? Chciałbym zrobić wersje radiową czy coś w tym stylu. Po prostu chciałbym zaciągnąć rady expertów Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Hej! Nie jestem ekspertem, ale ja wkleiłbym je tam, gdzie pokazuje instrukcja. A jeśli tej części nie było w zestawie i po prostu chcesz dodać coś "od siebie" to radziłbym pogooglać i upewnić się, czy Czaple były wyposażane w radio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Na moje oko to rado jest z PZL 37 . I nie sadze żeby takie było montowana na czaplach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Ok to nie bede montował.Wolałem się zapytać experta. A radio jest z łosia. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 a mi się wydaje za raczej czapla powinna mieć radio była samolotem zwiadowczy i łącznikowym i naprowadzała artylerie na cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Dobra. Zrobie z radiem bedzie taka wersja zmyślona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 jest z PZL 37 A radio jest z łosia. Psssssst! PZL 37 to Łoś! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 wiem że pzl 37 to łoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Czy szukałeś gdzieś rysunków lub zdjęć Czapli? Oryginalna kabina wyglądała inaczej niż ta z pudełka. Chyba idziesz ostro na łatwiznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Nic nie znalazłem z zdjęc, ale chce już skończyć ten model bo poprostu jest koszmarny. Ps. Mam prośbę.Jakby mógłby mi ktoś podesłać zdjęcia środka mi-2 lpr chodzi mi o tylną część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 5 min w sieci troche słabej jakości ale coś skany pochodzą http://www.papermodels.pl/topics1/polskie-orly-galeria-rwd-14b-czapla-koniec-vt2639.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Dziekuje za zdjecia.Może kupie drugą to zrobie lepiej, narazie spróbuje skleić to do kupy i zobaczyć co z tego wyjdzie. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi