Ipkinss Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam! Po skończonym dużym projekcie PSP na Zachodzie, którym był Halifax i Dakota postanowiłem skleć coś z innego frontu. Jako że nie mam w swej kolekcji jeszcze żadnego "polskiego" francuza wybór padł na Poteza 63.11 od Azura (oczywiście w skali 1/72). Najprawdopodobniej wykonam samolot o numerze 138 (J-963) z CWL w Lyon-Bron z okresu wizytacji w tej jednostce generała Sikorskiego. Jak wiadomo, dwa Potezy miały namalowane z tej okazji piękne szachownice W samoloty tego typu był wyposażony 1 Polski Dywizjon Rozpoznawczy, utworzony we Francji w marcu 1940 roku. Z powodu długiego okresu organizacji i szkolenia, dywizjon nie zdążył wejść do akcji. Tyle słowem wstępu. Czas na in-box: Pudełko i kalki Wypraski Spora ilość żywicy, która mam nadzieję nieźle wzbogaci model. Jest także skromniutka blaszka Pomoc naukowa Do modelu planuję w najbliższym czasie dokupić kalki Techmodu. Chciałbym także ściągnąć zestaw oszklenia do francuskich maszyn od Falcona. Powinienem dziś zacząć robotę ale czy będą jakieś fotki nie obiecuję To chyba tyle. Liczę na pomoc i uwagi w trakcie budowy Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Ciekawa konstrukcja Będę kibicował pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Witam ja również czekam na jakieś spostrzeżenia odnośnie sklejalności modelu tej firmy, bo w poczekalni czeka na mnie I-16 co prawda nie w tej skali, ale tej firmy i jestem ciekaw czy będzie się dobrze kleił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Po niemieckich pięknościach naszło mnie na alianckie paskudztwa. Zakupiłem już morane'a 406 i fulmara. Na tego poteza również spoglądałem tylko firma Azur była mi nieznana. Tak więc przyglądał się będę z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Witam! Prace rozpocząłem od zeszlifowania wszystkich nadlewek żywicy czyli od brudnej roboty Z racji tego, że samolot jest bardzo "oszklony" postaram się jak najlepiej przyłożyć do wnętrza. Owiewki Falcona już zamówione ale muszą dotrzeć z Anglii, a zatem póki co nie zajmuję się nosem, a kokpitem pilota i strzelca/radiooperatora. Kadłub w środku jest zupełnie gładki dlatego niezbędne będzie wykonanie ożebrowania wnętrza. Do tej pory zrobiłem niewiele. Wykonałem nowy wolant pilota oraz poprawiłem nieco podłogę, która nie powinna być płaska pod fotelem. Wzoruję się na 3 fotkach kokpitu oraz przekroju z książki Mushrooma. Kilka fotek: przed.. i po Jeśli chodzi o sklejalność to narazie niewiele mogę powiedzieć ale po pierwszych przymiarkach widzę, że nie będzie problemu z wpasowaniem żywicy do kadłuba Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Hej! Przedstawiam efekt dzisiejszych prac. Nie za dużo ale zawsze do przodu Dodałem ożebrowania jednej połówki kadłuba bo były zupełnie gołe. Przerobiłem także fotel pilota na podstawie zdjęcia z monografii. Z zestawu zostało tylko siedzisko. A tak to wszystko wygląda. Wyciąłem także drzwi wejściowe do kabiny pilota bo zamierzam pootwierać co się da przy kokpicie Jeszcze jedna uwaga odnośnie modelu. Słabo leży w planach - przynajmniej tych z publikacji Mushroom'a Jutro kolejny odcinek jak sądzę Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Ale robota z fotelem Podziwiam dalej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 Witam! Jak zwykle wyjazdy przeszkadzają mi w klejeniu i stąd zwolnienie tempa prac... Tak czy siak kokpit po mału nabiera kształtów. Dorobiłem wręgi na prawej połówce kadłuba, zrobiłem fotel w przedziale dziobowym oraz dodałem orczyk pilota i kilka drobnych szczegółów. Teraz będę "zbroił" w różne detale burty kadłuba oraz przedział tylnego strzelca. Kabinę obserwatora muszę póki co sobie odpuścić bo czekam na oszklenie falcona. Muszę je najpierw dobrze spasować z resztą kadłuba żeby wiedzieć jak dorabiać wręgi w nosie. Okej koniec pisania czas na zdjęcia: Ech, że też ja zawsze wybieram sobie takie problematyczne modele Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam! Dziś dotarły owiewki Falcona. Niestety są dedykowane do modelu Hellera i nie pasują... Ale nic to! Kilka cięć żyletką, wstawienie klina w kadłub i lewa strona już pasi Następnym krokiem będzie dorobienie owręgowania w przedziale nosowym. A w międzyczasie dodałem kilka drobiazgów do przedniej podłogi. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Jedziesz z tym koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam! Działania przy lewej stronie kadłuba w toku Ale będzie zabawy przy maskowaniu i malowaniu od środka Czeka mnie też spora ingerencja w owiewki Falcona, mam nadzieję, że podołam zadaniu. Zamówiłem też kalki Techmodu wraz maskami Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorio Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Trochę już za późno, ale czy nie lepiej było przykleić na oszkleniu już pomalowane ożebrowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! Trochę już za późno, ale czy nie lepiej było przykleić na oszkleniu już pomalowane ożebrowanie? Oszklenie tak czy siak będę musiał zamaskować. Ożebrowania wymagają obróbki na połączeniach. Do kokpitu będę musiał mieszać farby więc wolę pomalować wszystko na raz żeby nie było potem problemu z doborem odcienia. Właściwie to skończyłem lewą stronę kadłuba oraz kokpity. Teraz czas na prawą stronę i dość pracochłonne pasowanie oszklenia... A oto fotki: Włazy Tablica przyrządów nie jest taka jak lubię (nie ma fajnych kolorowych wskaźników) bo niestety nie było żadnych kalek, kliszy czy czegokolwiek żeby zegary ładnie zrobić. Pozostaje więc czarna z kropelkami lakieru błyszczącego w miejscach tarcz. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Jak zwykle kawał dobrej roboty Jakim dokładnie klejem łączysz te drobne elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki HubertK Kleję normalnym superglutem czasem zwykłym, a czasem w wersji żelowej. Najdrobniejsze elementy kleję na lakier bezbarwny Nie ma wtedy ryzyka, że jak się źle przyłoży to koniec Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Witam po przerwie! Długo czekałem na kalki Techmodu stąd taki zastój. Potrzebowałem ich już teraz ze względu na maski. Skończyłem ożebrowanie prawej burty i stoczyłem kolejną rundę w walce z montażem oszklenia. Okazało się to dla mnie dużym wyzwaniem i jak w końcu uda mi się zamknąć kadłub to powinno być już z górki Oszklenie zamaskowane od środka bo już niedługo zacznę malowanie wnętrza. Kilka fotek: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Ale masakra ale na pewno wybrniesz pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 No, trochę gimnastyki jest... Piękne ożebrowanie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Całe szczęście, że ciężka praca daje efekty. Jak dla mnie miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Podziwiam Twoje trudne wyzwania, i to daj im dajesz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Witam po przerwie! Dzięki za doping Potez ma już właściwie skończony kokpit. Pozostało jedynie pomalować kilka kabelków i polakierować półmatem Kolor do wnętrza to mieszanka 4 kolorów Humbrol 25+ 101+33+34 Cały czas krok po kroku staram się spasować nos...Nie jest łatwo ale chyba jednak dam mu radę Aha w nosie dojdzie jeszcze kilka duperelków ale to już przed samym zamknięciem kadłuba. A oto fotki: Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam po przerwie! Równolegle do konkursowej Czapli zająłem się Potezem. Oba modele są dla mnie wymagające więc idąc za ciosem staram się pokonywać trudności w obu projektach. I tak, w końcu po wielu stresujących godzinach i próbach udało mi się skleić i zamknąć kadłub Niestety przejrzystość oszklenia nie jest taka jak chciałem ale cóż poradzić. Spróbuję jeszcze wypolerować co się da ale czy przyniesie to jakiś efekt to nie wiem. Górne szyby wykonałem sam, natomiast cała reszta to produkt Falcona (z wyjątkiem dolnego lufciku) uzupełniona na spoinach Clearfixem. Przed zamknięciem, dodałem do nosa trochę sprzętu. Teraz czas na kolejne starcie...tym razem z oszkleniem kabiny pilota i strzelca. Próbowałem uchwycić kilka detali wnętrza. Cały osprzęt "naścienny" to moja produkcja bo Azur dał tylko podłogi Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Witam! Nadszedł czas by odkopać ten wątek. Postanowiłem sobie, że trzeba Poteza skończyć. Wystarczy, że Halifax przeleżał rok... Chcę wrócić do systematycznej pracy nad tym modelem Dziś zająłem się maskowaniem oszklenia w centralnej części kadłuba. Dodałem także płytę znajdującą się za plecami pilota. Element powstał na podstawie zdjęć z publikacji Mushrooma. Jak zauważyłem nie wszystkie Potezy miały tę płytę ale "nasz" takową posiadał. Elementy oszklenia przymocowałem tymczasowo by pokazać jak zamierzam maszynę pootwierać Teraz czas na skrzydła, ogon, silniki oraz podwozie. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Hej! Kolejna aktualizacja w monologu na temat Poteza . Skleiłem i oszlifowałem skrzydła. Są gotowe do prac nad podwoziem. Zająłem się również silnikami. Postanowiłem dodać popychacze cylindrów bo wyglądały jakoś "goło". Dokleiłem także stateczniki poziome. Popracowałem również nad kokpitem. Pomalowałem ściankę za fotelem pilota i dodałem łoże karabinu maszynowego. Na zdjęciach naszych Potezów nie widać by karabin był zamontowany dlatego postanowiłem pozostawić samo łoże, którego, nota bene, także nie widać na zdjęciach... Przyjąłem jednak, że się tam znajdowało. I mała przymiarka Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Kolejna aktualizacja w monologu na temat Poteza Mr. Green. Po prostu siedzę cichutko i oglądam. I to oglądam z przyjemnością... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi