Skocz do zawartości

[HUMVEE] - dyskusja ogólna o HMMWV/Humvee/Hummer

kubisz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Osobiście miałem mieszane doświadczenia z Pattexem, chociaż może miałem jakiegoś innego Z jednej strony jest bardzo przyjemny, bo daje możliwość przesuwania elementów, a więc dobry do czegoś, co nie daje się łatwo ustawić w dogodnej pozycji. Z drugiej jednak strony, wielokrotnie Super Glue okazuje się lepszy, ponieważ nie trzeba np. trzymać koła albo innego ciężkiego, bądź sprężystego elementu przez długi czas, gdyż po chwili mamy już gotowe połączenie. Co więcej wydaje mi się, że Super Glue starcza na dłużej(podobne opakowania), jest tańszy i nie zasycha tak jak Pattex, który zatkał wielokrotnie i tak krótką rurkę. Tak więc chyba najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie rożnych klejów.

O takim mówię:

74131b_d.jpg

Pattex nigdy mi wylotu nie zatkał. Ale zgodzę się co do dwóch rzeczy - Pattexu jest mało w tubce i schnie dłużej niż Kropelka i Super Glue (takie było moje spostrzeżenie podczas używania tych klejów). To drugie czasem jest wadą - trzeba dłużej coś potrzymać. Ogólnie jednak wolę mieć czas na "manewry" elementem, dlatego używam właśnie kleju Pattex.

Witam

Zbieram sobie dokumentację zdjęciową do mojego humvee numer 6 a może i nawet 7 Dysponuję tylko trzema zdjęciami,może koledzy macie w swoich archiwach zdjęcia podobnych pojazdów.

th_1stBat82ndABFallujah.jpg

th_1stBat124ID.jpg

No i ostatnie trzecie zdjęcie,które bardzo mnie zaintrygowało (bazą dla tego humvee był by command Italeri,zniknął by problem spasowania dachu z drzwiami,pancerne drzwi zrobię z kart telefonicznych)

th_4DLocalFabArmor.jpg

zdjęcia pochodzą ze strony www.primeportal.net

Pozdrawiam Piotrek

Peter 1410 - nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz zrobić 2 modele - M1025 i M998 z dodatkowym opancerzeniem?

Może spróbujesz zastosować blaszki? Są takie dwa ciekawe, dość tanie i proste w montażu, zestawy Eduarda:

- Eduard 35778 - M-1025 Humvee Additional Armor Plates Iraq

Eduard-35778-M1025HumveeAdditionalA.jpg

- Eduard 35780 - M-998 Humvee Additional Armor Plates Iraq

Eduard-35780-M998Humvee.jpg

Z tego pierwszego można zrobić Humvee podobny do któregoś z dwóch pierwszych Twoich zdjęć - czyli M1025 z dodatkowym polowym opancerzeniem, stosowanym w początkowym okresie OIF (marzec-kwiecień 2003). Niestety więcej zdjęć podobnej konfiguracji dopancerzenia nie znalazłem. Zrobiłem kiedyś model z tym zestawem i wyszedł tak. Puściłem przy nim lekko wodze fantazji, zresztą poczytaj opis.

Z tego drugiego można zrobić takiego Humvee:

th_Typ6_03.jpg th_Typ6_07.jpg

Czyli M998 Gun Truck z dodatkowym polowym opancerzeniem, również z początku OIF (ciekawa kolorystycznie wersja). Gdybyś się zdecydował, mam znacznie więcej jego zdjęć.

Oczywiście jak najbardziej możesz dopancerzenie zrobić z kart telefonicznych - najprostsza i najtańsza opcja. Zdjęć takich Humvee też mam sporo, pierwsze z brzegu:

Humvee86.jpg

zamiast karty telefonicznej weź kawałek zwykłej balchy ocynkowanej, kwasem albo drobniutkim papierem potraktuj ocynk, wytnij profil, wygrzej nad palnikiem, potem do wody i w wilgotne ciepłe miejsce - masz natural rdze

Dzisiaj rano przed Ratuszem w Bielsku-Białej stało podobne cudo:

24-1.jpg

Obejrzałem dookoła, pogadałem z wojakiem, wsadziłem łeb tu i tam. Fajny Humvee No i naszła mnie ochota, żeby polskiemu M1026 zrobić takiego kolegę, chociaż wcześniej się zarzekałem, że nie i nie. Pomyślę

Dlatego Kuba wiesz czemu się tak napalam na nowy model Italeri

Jeśli masz plany, to pewnie, że rób Ale jeśli, to w miarę szybko, żebym nie pozostawał w oczekiwaniu przez ponad rok

Jeśli masz plany, to pewnie, że rób Ale jeśli, to w miarę szybko, żebym nie pozostawał w oczekiwaniu przez ponad rok

Obawiam się, że pewnie co najmniej tyle musiałbyś poczekać Najpierw Dumvee (a to będzie długa budowa), potem muszę w końcu zabrać się za pozostałe 3 założone warsztaty (ukraiński, Tien-Chien i warsztatowy). I to by było na tyle konkretnych planów. Potem może transporter moździerza, o którym wspominałem kilka stron wcześniej... Jak w tym roku zrobię Dumvee i te wspomniane 3, to będzie dobrze

Panowie, mam prośbę i pytanie do znawców: jaką wersje przedstawia ten Humvee z filmu GK? Czy to jest zwykły Hard Top z odciętym bagażnikiem? Który zastąpiono orurowaniem? Czy ktoś może posiada fotki bardziej szczegółowe? Please!

GenerationKillS01E04HDTVXviD-0TV-18.jpg

GenerationKillS01E04HDTVXviD-0TV-39.jpg