Skocz do zawartości

Do malujących Vallejo aerografem

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Chciałem tylko powiedzieć, że jeżeli rozcienczacie Vallejo (Model Color na pewno) wodą i malujecie aerografem i doświadczacie od czasu do czasu efektu przytkania się dyszy, szczególnie przy dłuższych sesjach albo psikaniu niskostrumieniowym polecam Wam spróbowanie tradycyjnie polskiego sposobu, czyli:

WÓDKI

Oczywiście, jakbyście wlali ją w siebie to przestalibyście się przejmować przytkanym aerkiem, ale to rozwiązanie połowiczne.

Vallejo pięknie rozcieńcza się wódką, można spokojnie do tego dodać retardera Talensa.

Właśnie malowałem Panterę, zmieniałem kolory i odcienie przynajmniej 6 razy i ani razu aero się nie zacięło. Strumień piękny i równy - przy wodzie której używałem parę dni temu na innym modelu na pewno miałbym przyciachy.

Wiem że promowałem rozcieńczanie wodą, ale mam bardzo wąskie horyzonty :] W każdym razie:

Użytkowniku Vallejo - odważ się poświęcić ten cenny napój. Jednym kieliszkiem pomalujesz wiele modeli!

To nakazał mi mój Szósty Zmysł, Polaka-Modelarza

W końcu rocznik '89, pierwsze wolne pokolenie skażone PRL-em

Chyba miałeś na myśli pokolenie "nie skażone"

No daj spokój, jeśli urodził się w 89, to najpóźniej poczęty był w okolycach marca, czyli po okrągłym stole [6.2- 5.4] , ale jeszcze w PRL niestety No, chyba że wcześniak Skażony jak najbardziej!

Sorry Reggy, nie mogłem się powstrzymać ;) Zaznacz jeszcze, że chodziło ci o wódkę czystą, jak rozumiem Nie sądzę, by na takiej np. Żubrówce aero pracowało równie dobrze...

Aha- byłbym zapomniał

http://www.youtube.com/watch?v=J33LLCESW7A

...czyli cytaty na każdą okazję

Pozdrawia LordD.

WÓDKI

Oczywiście, jakbyście wlali ją w siebie to przestalibyście się przejmować przytkanym aerkiem, ale to rozwiązanie połowiczne.

Dobrze, że do końca doczytałem

Pytanie: czy to rozcieńczanie tyczy się również Vallejo Air?

No i rozwiązał się mój problem z Vallejo Air. No i mam kolejny powód, żeby drugiej połowie powiedzieć, że kupowanie "czystej" to tylko dla hobby.

nie, vallejo air są rozcieńczone tak fabrycznie, że lejesz prosto z pojemnika do aerka i malujesz. rozcieńczasz tylko vallejo color

Mimo wszystko trzeba czasami rocieńczać.

• 2 weeks later...
nie, vallejo air są rozcieńczone tak fabrycznie, że lejesz prosto z pojemnika do aerka i malujesz.

Tiaaa, to dlaczego z pojemnika wyciskałem jakąś gęstą maź jak by to była pasta do zębów Farbka była świeżo zakupiona w sklepie tuż po dostawie towaru. W każdym razie po tym incydencie odechciało mi się farbek vallejo air.