okonek Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Czesc. Jakos nic sie nie dzieje w tym dziale wiec postanowilem, ze bede pierwszy Chcialbym Wam przedstawic cos z czym spotykalem sie juz pare razy w zyciu ale nigdy tak blisko jak w ostatnich dwoch tygodniach . Firma, w ktorej pracuje dostala zlecenie na wymiane okien w paru pomieszczeniach tego potwora. Mi osobiscie trafily sie pomieszczenia na wysokosci 50 metrow. Jak pech to pech No to moze troche o potworze Zbudowany w latach 1968-71, oddany do uzytku w sierpniu 1972 roku do niedawna byl jeszcze najwiekszym na swiecie ruchomym radioteleskopem . Pobil go radioteleskop Robert C. Byrd Green Bank w West Wirginii, ktorego srednica wynosi 102 metry. No ale wrocmy do bydlaka, ktory znajduje sie 24 km od mojego miejsca zamieszkania w gorach Eifel. Pare danych: srednica lustra - 100 m waga - 3200 ton powierzchnia lustra - 7850 m² srednica fundamentu - 64 m ogniskowa - 30 m dokladnosc powierzchni - 0,5 mm obrot poziomy - 12 Minut/360° obrot pionowy - 6 Minut/90° Pomieszczenia , w ktorych pracowalem znajduja sie na wysokosci jak juz pisalem 50 metrow. Sa to dwie smieszne kabiny na wasokosci osi teleskopu. Znajduja siw w nich systemy smarowania lozysk. No szkoda gadania czas na fotki. Z tydzien bede tam przez jeszcze dwa dni wiec moge pare porobic osobiscie . W tej chwili tylko takie Widok W tej pozycji wysokosc wynosi 104 metry Widok na centrale strowania i lustro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imt Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gulus Posted February 6, 2006 Share Posted February 6, 2006 Ładny model by z tego wyszedł, dla odmiany dla zamków i latarni morskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 6, 2006 Author Share Posted February 6, 2006 Ladne, ladne Jak kogos interesuje kamerka PS.Ja juz pare rundek zrobilem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAGITARIUS Posted February 8, 2006 Share Posted February 8, 2006 Hmmmm ... zawsze można zrobić dioramke 1/35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 18, 2006 Author Share Posted February 18, 2006 Czesc. Bylem na potworku w poniedzialek i wtorek wiec udalo mi sie zrobic pare fotek Widok od bramy wjazdowej Konstrukcja lustra od spodu Podpora w centralnym miejscu Jeden z czterech wozkow napedowych Porownanie z naszym samochodem cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 19, 2006 Author Share Posted February 19, 2006 Widok z dolu na odbiornik Lustro i wozki Lustro z innego ujecia Lustro skupiajace - chyba tak to mozna okreslic cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 19, 2006 Author Share Posted February 19, 2006 Ja przy jednym z wozkow Widok na jedna z podpor - teraz pojedziemy na gore cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 24, 2006 Author Share Posted February 24, 2006 Widok z gory na nasz samochod. Przeciwwaga lustra. Konstrukcja pod lustrem i widok na druga wieze. Pomost umozliwiajacy wejscie na lustro. W tej chwili nie do konca opuszczony i dlatego czerwone swiatlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 26, 2006 Author Share Posted February 26, 2006 Konpresory schladzajace odbiornik do temperatury -2,7 stopnia C. Ponoc przy niej osiaga sie nalepsze wlasciwosci odbioru. W kazdej wiezy znajduja sie 3 sztuki. Obudowa lozyska z systemem smarowania . cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted February 26, 2006 Author Share Posted February 26, 2006 Jeszcze dwa widoczki na konstrukcje oraz pomost wejsciowy cdn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted March 3, 2006 Author Share Posted March 3, 2006 (edited) Widok z wiezy na sredni pomost (23 m). Pracownik instytutu wlasnie smaruje zebatke lustra. Jeszcze jedno ujecie z dolu. Wasz reporter na pomoscie wiezy obok jednego z nowych okien i 50 metrow pod nim Edited March 17, 2006 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz75 Posted March 17, 2006 Share Posted March 17, 2006 zrobić model tego ??? mozna byłoby zwariować od tych rurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornado Posted March 18, 2006 Share Posted March 18, 2006 Nie ma co , ładna maszyna A swoją drogą ciekawe ile to ma rurek, może ktoś to liczył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artoor_k Posted April 26, 2009 Share Posted April 26, 2009 Wiem że odkopuję temat ale mam prośbę. Czy mógłbym skorzystać z kilku fotek w pracy magisterskiej? oczywiście przy zachowaniu praw autorskich, podpiszę skąd ,kogo itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Jakąż potęgę ma zdjęcie na pierwszej stronie - nigdy bym tego nie szukał , a zdjęcia bardzo ciekawe... Tak poza tym - okonku, już do końca życia możesz się chwalić , że pracowałeś w słynnym Instytucie Maxa Plancka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Wiem że odkopuję temat ale mam prośbę. Czy mógłbym skorzystać z kilku fotek w pracy magisterskiej? oczywiście przy zachowaniu praw autorskich, podpiszę skąd ,kogo itp Andrzej jest co prawda teraz na urlopie, ale zapewne nie miałby nic przeciwko przy zachowaniu praw autorskich... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Praetorian Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Byłem tam, byłem!! Ale to było jeszcze w ubiegłym stuleciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Czarnocki Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Niesamowita konstrukcja. Czego to ludzie z rurek nie uspawają ? A jakież to musi być wszystko precyzyjne, zgodne z wymiarami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts