okonek Napisano 6 Lutego 2006 Share Napisano 6 Lutego 2006 Czesc. Jakos nic sie nie dzieje w tym dziale wiec postanowilem, ze bede pierwszy Chcialbym Wam przedstawic cos z czym spotykalem sie juz pare razy w zyciu ale nigdy tak blisko jak w ostatnich dwoch tygodniach . Firma, w ktorej pracuje dostala zlecenie na wymiane okien w paru pomieszczeniach tego potwora. Mi osobiscie trafily sie pomieszczenia na wysokosci 50 metrow. Jak pech to pech No to moze troche o potworze Zbudowany w latach 1968-71, oddany do uzytku w sierpniu 1972 roku do niedawna byl jeszcze najwiekszym na swiecie ruchomym radioteleskopem . Pobil go radioteleskop Robert C. Byrd Green Bank w West Wirginii, ktorego srednica wynosi 102 metry. No ale wrocmy do bydlaka, ktory znajduje sie 24 km od mojego miejsca zamieszkania w gorach Eifel. Pare danych: srednica lustra - 100 m waga - 3200 ton powierzchnia lustra - 7850 m² srednica fundamentu - 64 m ogniskowa - 30 m dokladnosc powierzchni - 0,5 mm obrot poziomy - 12 Minut/360° obrot pionowy - 6 Minut/90° Pomieszczenia , w ktorych pracowalem znajduja sie na wysokosci jak juz pisalem 50 metrow. Sa to dwie smieszne kabiny na wasokosci osi teleskopu. Znajduja siw w nich systemy smarowania lozysk. No szkoda gadania czas na fotki. Z tydzien bede tam przez jeszcze dwa dni wiec moge pare porobic osobiscie . W tej chwili tylko takie Widok W tej pozycji wysokosc wynosi 104 metry Widok na centrale strowania i lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 6 Lutego 2006 Share Napisano 6 Lutego 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Lutego 2006 Share Napisano 6 Lutego 2006 Ładny model by z tego wyszedł, dla odmiany dla zamków i latarni morskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Lutego 2006 Autor Share Napisano 6 Lutego 2006 Ladne, ladne Jak kogos interesuje kamerka PS.Ja juz pare rundek zrobilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 8 Lutego 2006 Share Napisano 8 Lutego 2006 Hmmmm ... zawsze można zrobić dioramke 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Lutego 2006 Autor Share Napisano 18 Lutego 2006 Czesc. Bylem na potworku w poniedzialek i wtorek wiec udalo mi sie zrobic pare fotek Widok od bramy wjazdowej Konstrukcja lustra od spodu Podpora w centralnym miejscu Jeden z czterech wozkow napedowych Porownanie z naszym samochodem cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Lutego 2006 Autor Share Napisano 19 Lutego 2006 Widok z dolu na odbiornik Lustro i wozki Lustro z innego ujecia Lustro skupiajace - chyba tak to mozna okreslic cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Lutego 2006 Autor Share Napisano 19 Lutego 2006 Ja przy jednym z wozkow Widok na jedna z podpor - teraz pojedziemy na gore cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Lutego 2006 Autor Share Napisano 24 Lutego 2006 Widok z gory na nasz samochod. Przeciwwaga lustra. Konstrukcja pod lustrem i widok na druga wieze. Pomost umozliwiajacy wejscie na lustro. W tej chwili nie do konca opuszczony i dlatego czerwone swiatlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Lutego 2006 Autor Share Napisano 26 Lutego 2006 Konpresory schladzajace odbiornik do temperatury -2,7 stopnia C. Ponoc przy niej osiaga sie nalepsze wlasciwosci odbioru. W kazdej wiezy znajduja sie 3 sztuki. Obudowa lozyska z systemem smarowania . cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Lutego 2006 Autor Share Napisano 26 Lutego 2006 Jeszcze dwa widoczki na konstrukcje oraz pomost wejsciowy cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 3 Marca 2006 Autor Share Napisano 3 Marca 2006 (edytowane) Widok z wiezy na sredni pomost (23 m). Pracownik instytutu wlasnie smaruje zebatke lustra. Jeszcze jedno ujecie z dolu. Wasz reporter na pomoscie wiezy obok jednego z nowych okien i 50 metrow pod nim Edytowane 17 Marca 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 17 Marca 2006 Share Napisano 17 Marca 2006 zrobić model tego ??? mozna byłoby zwariować od tych rurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Nie ma co , ładna maszyna A swoją drogą ciekawe ile to ma rurek, może ktoś to liczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Wiem że odkopuję temat ale mam prośbę. Czy mógłbym skorzystać z kilku fotek w pracy magisterskiej? oczywiście przy zachowaniu praw autorskich, podpiszę skąd ,kogo itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Jakąż potęgę ma zdjęcie na pierwszej stronie - nigdy bym tego nie szukał , a zdjęcia bardzo ciekawe... Tak poza tym - okonku, już do końca życia możesz się chwalić , że pracowałeś w słynnym Instytucie Maxa Plancka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Wiem że odkopuję temat ale mam prośbę. Czy mógłbym skorzystać z kilku fotek w pracy magisterskiej? oczywiście przy zachowaniu praw autorskich, podpiszę skąd ,kogo itp Andrzej jest co prawda teraz na urlopie, ale zapewne nie miałby nic przeciwko przy zachowaniu praw autorskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Byłem tam, byłem!! Ale to było jeszcze w ubiegłym stuleciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Niesamowita konstrukcja. Czego to ludzie z rurek nie uspawają ? A jakież to musi być wszystko precyzyjne, zgodne z wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi