hadzi Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Projekt Halifax O budowie modelu Halifaxa myślałem już od połowy lat 90-tych. Miał to być Halifax B.MK.II series I A special GRoA oraz drugi Halifax C MK.VII z 304 dywizjonu. Przez lata zbierałem dokumentację oraz zestawy do budowy replik. W końcu w 2007 ruszyły pierwsze przymiarki do Halifaxa C.VII, prace rozpocząłem od usunięcia nitów i linii podziałowych z zestawu Airfixa. Model przeleżał tak następny rok zanim ruszyły dalsze prace polegające na usunięciu klap, drzwi komory bombowej – w celu instalacji zasobnika transportowego, odcięciu wieżyczki ogonowej oraz końcówek skrzydeł. Po kolejnym przestoju zaczęło się wyposażanie wnętrza - bodźcem ku temu był zakup blaszek White Ensing Models-z których to wykorzystałem jedynie fronty komponent awioniki, skrzynki na spadochrony i kibelek. Reszta zestawu do wnętrza się nie przydała, cały zestaw komór podwozia również kazał sie nieprzydatny - jest zbyt uproszczony! Kilka detali: Teraz nastąpiła znowu przerwa w budowie, gdyż aktualnie roczne maleństwa Adaś i Piotruś nie pozwalają na kontynuację prac. Pozdrawiam Jerzy Ciupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 O kurrr... cze Jestem pod wieeelkim wrażeniem, i to tak jest robi się tyle, taka walorka, a potem i tak tego nie widać Ale liczy się satysfakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Chyba kolega jest pod wpływem jasnej strony mocy czyli Andrzeja Ziobra. Pogratulować koncepcji. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Hej! Szkoda, że nie masz czasu żeby skończyć swego Halibaga ale wiem co to znaczy gdy Halifax rok leżakuje Sam sądziłem, że już nie skończę tej roboty, a jednak jakoś się udało Podoba mi się Twoja praca od podstaw Mniej przemawia do mnie czystość i jak dla mnie sterylność wnętrza ale jak widziałem chyba tak właśnie lubisz wykańczać modele Sam wolę troszkę styrać samolot, ale to już jak wiadomo rzecz gustu. Mam nadzieję, że prędzej czy później dobrniesz do końca i pochwalisz się na forum bo polskich Halifaxów mało..oj mało Fajnie, że robisz inną wersję niż moja, będzie można podpatrzeć w przyszłości to i owo Pozdrawiam i kibicuję Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 To jest to... Panowie, to jest to! Hardcore w oporowym wydaniu. Najpierw z grubej rury, a potem już tylko ostrzej... Jak patrzę na te zdjęcia i widzę skalę przeróbek (a właściwie rozmach budowy w oparciu o skorupę kilku największych części - a to lubię najbardziej) to szlag mnie jasny trafia na miejscu z zazdrości, a jednocześnie radosny wyszczerz kończy mi się za uszami To jest to, co lubimy najbardziej. bzzz-bzzz P.S. A może od razu się przyznaj, że budujesz oryginał, a nas mamisz dla niepoznaki, że to "72"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witaj Jurku Miałem swego czasu chyba w Toszku okazję oglądać model na żywo i zrobił na mnie naprawdę wielkie wrażenie. Jak napisał jeden z kolegów wyżej widać pozytywny wpływ Andrzeja. Tempem się nie przejmuj. Ja mogę poświęcić modelarstwu 2-3 godzinki tygodniowo więc już od trzech lat nie umiem skończyć swojego żelazka (a to całkiem inna skala porównawcza). Pozdrowiam i gratuluję wytrwałości Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam! Co prawda to nie moja tematyka, ale jestem pod wrażeniem Twojej pracy. Jak zrobiłeś tą mapkę, wygląda dość filigranowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Kokpit mojego Lanca może się schować przy tym co ty zrobiłeś w Halifaxie Rozumiem, że powoli ruszasz z tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam!Co prawda to nie moja tematyka, ale jestem pod wrażeniem Twojej pracy. Jak zrobiłeś tą mapkę, wygląda dość filigranowo Mapka pochodzi z internetu i została pomniejszona w programie graficznym. Chyba kolega jest pod wpływem jasnej strony mocy czyli Andrzeja Ziobra. Pogratulować koncepcji. No nie do końca choć z Andrzejem przyjaźnię się od lat. Moja koncepcja wzoruje się na włoskim modelarzu Andrea Vignocchi. On wykonuje praktycznie waloryzację calego wnętrza a ślad po niej to zdjęcia i artykuły. Podoba mi się Twoja praca od podstaw Mniej przemawia do mnie czystość i jak dla mnie sterylność wnętrza ale jak widziałem chyba tak właśnie lubisz wykańczać modele Sam wolę troszkę styrać samolot, ale to już jak wiadomo rzecz gustu. To prawda nie przepadam za silnymi śladami eksploatacji. Inna sprawa, że transportowe Halifaxy nie miały czasu sie zabardzo zapaskudzić - we wnętrzu, bo na zewnątrz będzie trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Dzis tylko słowny update - nie widać tego na zdjęciach. Wszystkie powierzchnie skrzydeł zostały przetrasowane na wgłębne. Jutro nitowanie - mam nadzieję a nastepnie redukcja grubości i wycinanie dziur szablon do "rycia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Fotograf ze mnie tak samo kiepski jak modelarz, ale może coś wypatrzycie. Na dziś mam wynitowane jedno skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Będziesz wycinał te czarne prostokąty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Będziesz wycinał te czarne prostokąty? A jak myślisz Hubert ................................................ .......................................................oczywiście że będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Bardzo fajny model. Fakt tyle roboty w środku i bedzie zakryte, ale jakby wyciąć kawałek boku i zrobić coś w stylu przekroju, wtedy bedzie widac twoja cieżką pracę. Jak cos to tylko podsunąłem pomysł, ale zdecyduj sam. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Bardzo fajny model. Fakt tyle roboty w środku i bedzie zakryte, ale jakby wyciąć kawałek boku i zrobić coś w stylu przekroju, wtedy bedzie widac twoja cieżką pracę. Jak cos to tylko podsunąłem pomysł, ale zdecyduj sam. Pozd:Arek17 Arku od samego początku zakładałem, że kadłub bedzie zamknięty. Teraz nawet gdybym chciał to nie ma tego jak specjalnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 oczywiście że będę a tak serio, to już się nie mogę doczekać zawsze pozostają zdjęcia wnętrza kadłuba pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 Komory podwozia in progress: i coś dla numizmatyków ;o) Hubert, wierz mi - ja tez nie umię się doczekać końca, siedzę nad tym modelem z długimi przerwami od 3 lat. No ale zrobiłem w tym czasie kilka innych ;-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 A tu drugie skrzydło przenitowane. A teraz spadam na Litwę do końca tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Niezła sieczka... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 No to wróciłem z Wilna i powiem, że chętnie tam znowu wrócę! Polecam knajpę COSY na Dominikańskiej. A teraz wracam do Halifaxa, niestety udało mi się tylko zrobić usterzenie: no i znowu przerwa, praca, dzieci, praca......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 No to mały Up-dacik w końcu coś ruszyło, nie ma to jak odwiedziny u chirurga i stosowne L4 no to zobaczymy ile uda mi się zrobić do końca miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Supper ale i tak tego wiedac nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Musisz częściej chodzić do chirurga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Supper ale i tak tego wiedac nie bedzie dlatego robię zdjęcia Właśnie dorobiłem kolejną zasłonkę pod tablicą przyrządów. No to zabieram się za właz wejściowy, by zamknąć w końcu po 4 latach kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Jurku rewelacyjnie wziąłeś sie za detalizowanie tego Halifaxa...zresztą...będąc u was jeden raz na spotkaniu...wystarczyło mi by zobaczyć do czego jesteście zdolni i miło przyjęty fajnie było posiedzieć na kawie...w waszym miłym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi