Skocz do zawartości

Halifax - powstaje bardzo powoli - co mnie strasznie boli

hadzi

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt Halifax

O budowie modelu Halifaxa myślałem już od połowy lat 90-tych.

Miał to być Halifax B.MK.II series I A special GRoA oraz drugi Halifax C MK.VII z 304 dywizjonu. Przez lata zbierałem dokumentację oraz zestawy do budowy replik.

W końcu w 2007 ruszyły pierwsze przymiarki do Halifaxa C.VII, prace rozpocząłem od usunięcia nitów i linii podziałowych z zestawu Airfixa. Model przeleżał tak następny rok zanim ruszyły dalsze prace polegające na usunięciu klap, drzwi komory bombowej – w celu instalacji zasobnika transportowego, odcięciu wieżyczki ogonowej oraz końcówek skrzydeł.

Po kolejnym przestoju zaczęło się wyposażanie wnętrza - bodźcem ku temu był zakup blaszek White Ensing Models-z których to wykorzystałem jedynie fronty komponent awioniki, skrzynki na spadochrony i kibelek. Reszta zestawu do wnętrza się nie przydała, cały zestaw komór podwozia również kazał sie nieprzydatny - jest zbyt uproszczony!

OP3.JPG

P1010004-1.JPG

OP4.JPG

HAL1__1_.JPG

Hali_Maj_02__6_.JPG

Hali_Maj_02__14_.JPG

Kilka detali:

e021bac5a3bbaaacmed.jpg

0a25570ead27f03dmed.jpg

19e7bc3874c0d147med.jpg

4db0930d2738aa6emed.jpg

e6004f4280795521med.jpg

4bcad93fbc65019d.jpg

c5481ca86a768cc1med.jpg

66a45b51e1b6e55amed.jpg

Teraz nastąpiła znowu przerwa w budowie, gdyż aktualnie roczne maleństwa Adaś i Piotruś nie pozwalają na kontynuację prac.

Pozdrawiam

Jerzy Ciupek

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

O kurrr... cze

Jestem pod wieeelkim wrażeniem, i to tak jest robi się tyle, taka walorka, a potem i tak tego nie widać

Ale liczy się satysfakcja

Hej!

Szkoda, że nie masz czasu żeby skończyć swego Halibaga ale wiem co to znaczy gdy Halifax rok leżakuje Sam sądziłem, że już nie skończę tej roboty, a jednak jakoś się udało

Podoba mi się Twoja praca od podstaw Mniej przemawia do mnie czystość i jak dla mnie sterylność wnętrza ale jak widziałem chyba tak właśnie lubisz wykańczać modele Sam wolę troszkę styrać samolot, ale to już jak wiadomo rzecz gustu.

Mam nadzieję, że prędzej czy później dobrniesz do końca i pochwalisz się na forum bo polskich Halifaxów mało..oj mało Fajnie, że robisz inną wersję niż moja, będzie można podpatrzeć w przyszłości to i owo

Pozdrawiam i kibicuję

Ipkinss

To jest to... Panowie, to jest to! Hardcore w oporowym wydaniu.

Najpierw z grubej rury, a potem już tylko ostrzej... Jak patrzę na te zdjęcia i widzę skalę przeróbek (a właściwie rozmach budowy w oparciu o skorupę kilku największych części - a to lubię najbardziej) to szlag mnie jasny trafia na miejscu z zazdrości, a jednocześnie radosny wyszczerz kończy mi się za uszami

To jest to, co lubimy najbardziej.

bzzz-bzzz

P.S. A może od razu się przyznaj, że budujesz oryginał, a nas mamisz dla niepoznaki, że to "72"?

Witaj Jurku

Miałem swego czasu chyba w Toszku okazję oglądać model na żywo i zrobił na mnie naprawdę wielkie wrażenie. Jak napisał jeden z kolegów wyżej widać pozytywny wpływ Andrzeja. Tempem się nie przejmuj. Ja mogę poświęcić modelarstwu 2-3 godzinki tygodniowo więc już od trzech lat nie umiem skończyć swojego żelazka (a to całkiem inna skala porównawcza).

Pozdrowiam i gratuluję wytrwałości

Damian Biwo

Witam!

Co prawda to nie moja tematyka, ale jestem pod wrażeniem Twojej pracy. Jak zrobiłeś tą mapkę, wygląda dość filigranowo

Mapka pochodzi z internetu i została pomniejszona w programie graficznym.

Chyba kolega jest pod wpływem jasnej strony mocy czyli Andrzeja Ziobra. Pogratulować koncepcji.

No nie do końca choć z Andrzejem przyjaźnię się od lat. Moja koncepcja wzoruje się na włoskim modelarzu Andrea Vignocchi. On wykonuje praktycznie waloryzację calego wnętrza a ślad po niej to zdjęcia i artykuły.

Podoba mi się Twoja praca od podstaw Mniej przemawia do mnie czystość i jak dla mnie sterylność wnętrza ale jak widziałem chyba tak właśnie lubisz wykańczać modele Sam wolę troszkę styrać samolot, ale to już jak wiadomo rzecz gustu.

To prawda nie przepadam za silnymi śladami eksploatacji. Inna sprawa, że transportowe Halifaxy nie miały czasu sie zabardzo zapaskudzić - we wnętrzu, bo na zewnątrz będzie trochę inaczej

• 2 months later...

Dzis tylko słowny update - nie widać tego na zdjęciach. Wszystkie powierzchnie skrzydeł zostały przetrasowane na wgłębne.

Jutro nitowanie - mam nadzieję a nastepnie redukcja grubości i wycinanie dziur

szablon do "rycia"

8a27d48a6bd65dcamed.jpg

Bardzo fajny model. Fakt tyle roboty w środku i bedzie zakryte, ale jakby wyciąć kawałek boku i zrobić coś w stylu przekroju, wtedy bedzie widac twoja cieżką pracę. Jak cos to tylko podsunąłem pomysł, ale zdecyduj sam.

Pozd:Arek17

Bardzo fajny model. Fakt tyle roboty w środku i bedzie zakryte, ale jakby wyciąć kawałek boku i zrobić coś w stylu przekroju, wtedy bedzie widac twoja cieżką pracę. Jak cos to tylko podsunąłem pomysł, ale zdecyduj sam.

Pozd:Arek17

Arku od samego początku zakładałem, że kadłub bedzie zamknięty. Teraz nawet gdybym chciał to nie ma tego jak specjalnie zrobić.

Komory podwozia in progress:

061f085143f3f2b4med.jpg

i coś dla numizmatyków ;o)

ccc68655cfcb226dmed.jpg

Hubert, wierz mi - ja tez nie umię się doczekać końca, siedzę nad tym modelem z długimi przerwami od 3 lat. No ale zrobiłem w tym czasie kilka innych ;-0

• 2 weeks later...

No to wróciłem z Wilna i powiem, że chętnie tam znowu wrócę!

Polecam knajpę COSY na Dominikańskiej.

A teraz wracam do Halifaxa, niestety udało mi się tylko zrobić usterzenie:

929fea3eb5f362e0med.jpg

no i znowu przerwa, praca, dzieci, praca.........

• 5 months later...
Supper ale i tak tego wiedac nie bedzie

dlatego robię zdjęcia

Właśnie dorobiłem kolejną zasłonkę pod tablicą przyrządów. No to zabieram się za właz wejściowy, by zamknąć w końcu po 4 latach kadłub.

Jurku rewelacyjnie wziąłeś sie za detalizowanie tego Halifaxa...zresztą...będąc u was jeden raz na spotkaniu...wystarczyło mi by zobaczyć do czego jesteście zdolni i miło przyjęty fajnie było posiedzieć na kawie...w waszym miłym gronie