Jarekk Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 Dając spokój kolorowi kombinezonu, nie podoba mi się jednak jego wykończenie. Potraktowałeś go kurzem, jakby pancerniak leżal na tej wieży z miesiąc. Zauważ, że jeśli ten kombinezon był czarny jako nówka, to po kilku praniach i wycieraniu wystąpi na nim efekt wytartych jeansów. Czyli pewnie byłby on mocno przetarty na szaro plus tłuste plamy (takie efekty były na moim kombinezonie w dawnych czasach). Na twoim gościu tego efektu nie widać i wygląda on trochę sztucznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 15 Września 2009 Autor Share Napisano 15 Września 2009 Masz rację Popracuję jeszcze nad nim. I tłuste plamy też będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 15 Września 2009 Autor Share Napisano 15 Września 2009 Nie tolerując niedoróbek, postanowiłem przemalować czołgistę na kolor szaroniebieski. Myślę, że teraz wszystko jest już w porządku. Oto efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Września 2009 Share Napisano 15 Września 2009 (edytowane) Jak dla mnie znacznie lepiej. No to teraz pora na otwory po trafieniach. Podobno najlepiej wychodzi to czubkiem gwoździa na ciepło. Zresztą pancerz byl tak cienki, że wystarczy chyba wiertło i iglak. Edytowane 15 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 15 Września 2009 Autor Share Napisano 15 Września 2009 No tak...tylko szkoda modelu Żal go niszczyć Poza tym koncepcja była taka, że gdyby zaszła potrzeba zdjęcia czołgu z dioramy, powinien być nieuszkodzony...no bo kto robi pojedyncze modele(bez dioramy) w stanie zniszczonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Witam wszystkich Figurka polskiego czołgisty została już wstępnie "ociosana" ze zbędnych kilogramów żywicy - czas na szpachlę itp. oraz malowanie. W związku z tym mam pytanie odnośnie kolorów mundurów/kombinezonów polskich czołgistów. W jednych źródłach pokazane są kombinezony oliwkowo-zielone, gdzie indziej piaskowe, a nawet szaro piaskowe. Czarno białe zdjęcia też mało wyjaśniają. Wydawało mi się, że orientuję się w tych sprawach, ale teraz nie mam już żadnej pewności. A nie chciałbym zostać zmuszonym do niepotrzebnego przemalowywania figurki. Może ma ktoś jasną i konkretną odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Ja stawiam na oliwkowo-zielony, sprany i brudny. Poszukaj w sieci fot rekonstruktorów, zwłaszcza sampancy wz 34, przeważnie występują w kombinezonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Ładniejszego chyba nie ma w Internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Dzięki chłopaki Teraz mam już pewność Zdjęcia z rekonstrukcji też przeglądałem, no i właśnie one "zasiały" we mnie wątpliwości. Bo np. załoga TKS ma kombinezony w kolorze piaskowym. A książki zawierające barwne tablice, ewidentnie pokazują kolor oliwkowo-zielony. Wiadomo, że do tego wszystkiego dochodzi eksploatacja kombinezonu, czyli spranie itd. No zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Mi się wydaje, że po prostu gdzieś w publikacjach powstała nieścisłość i jeden z kolorów kombinezonów jest zły. Ja obstawiam, że poprawnym kolorem jest khaki/jasno oliwkowo zielony o żółtym odcieniu, wyżej przedstawiony. Niektórzy rekonstruktorzy występują w ciemnych oliwkowych, co jakoś mi nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Musimy brać jeszcze pod uwagę fakt, iż techniki wybarwiania ubrań nie były tak dobre jak teraz (farba zatrzymywała się na splocie nici a nie w splocie) i to, że sorty mundurowe mogły być produkowane przez kilku przedsiębiorców co powodowało fakt, iż odcienie mundurów/kombinezonów czasami znacznie różniły się od siebie oraz miały różną podatność na płowienie kolorów pod wpływem słońca, użytkowania i czyszczenia. A jak doskonale wiemy służba w broni pancernej do czystych nie należała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Koledzy nie filozujcie tylko mi tu z robotą do przodu Bo jak nie to Wam obciach zrobię i skończę przed Wami jeszcze tego polskiego Francuza :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Panzer4 posiedź za mnie w pracy, chętnie sobie pokleję ze 2-3 dni spokojnie ;) Niestety trochę nam projekt zarósł pajęczyną ale przecież nie jakość się liczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 No! Skończyłem! Polskiego czołgistę... Została "tylko" podstawa dioramy - jakaś droga, pobocze/rów itp. Parę zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Trafienia na wieży bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Wymowna scenka o tytule roboczym "Nie zaczynaj się" Podoba mi się, chociaż polski czołg jest dla mnie jakiś "dziwny. Nie wiem jak to ująć, ale ... no nie ważne ;) Całość warta jest słów uznania, nie spartacz podstawki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmigły Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 A ja dwa nietypowe elementy wychwyciłem Kolega nie poszedł na standardowy hem wz.15 dla pancernych, ale hełm wz.15 z długim nakarczkiem Poza tym zauważyłem na twarzy czołgisty ślady po goglach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Efekt trafień był możliwy, dzięki dość grubemu plastikowi z którego wykonana jest wieża, no i oczywiście dzięki świetnemu wzorcowi w postaci zdjęć takowych trafień z kampanii francuskiej Jendrass - dziwny? Pewnie taki niepolski, co? A ciekawostką jest fakt, że był to nasz najcięższy czołg - prawie 12 ton! Panie Marszałku - taki hełm oferuje S Model, nosiłem się z zamiarem przerobienia go na standardową wersję, ale taka jest ciekawsza. A czołgista rzeczywiście ma zrobione ślady po goglach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Jaki nie polski, jaki nie polski ? Kupiony za nasze pieniądze, z naszą załogą, na naszej ziemi lepiej być nie może. Ile razy widzę, ten czołg w Twoim wykonaniu to aż chcę iść do sklepu i kupić sobie taki model. Chociaż skoro już jest ten Twój, to trochę S-F i teraz pora na S35 Somua w polskim trójbawnym kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi