Skocz do zawartości

German super tank czyli MAUS 1:35

Rafał Kobiela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu zabrałem się za budowę tego kolosa z Dragona.

5612.jpg

Model skleja się dość szybko ponieważ większość części ma samo podwozie. Oto pierwsze rezultaty prac. Kadłub jest na razie sklejony na sucho.

DSC05841.jpg

DSC05851.jpg

DSC05848.jpg

Dobrze że tylko 1 w całości zrobili.

Jak dla mnie szkoda, że tylko jeden. Gdyby zaczęli więcej i próbowali rozkręcać linię produkcyjną tej totalnej inżynierskiej pomyłki to pewnie szybciej by się wojna skończyła

O cholera! Dobrze ,że mnie mieli ich w 39!

Właśnie myślę, że nie. Niemcy mieli by wtedy o wiele mniej pojazdów bojowych. A cena produkcji nie była adekwatna do możliwości bojowych tej "myszy". Nie znam się na lotnictwie ale myślę że jedna bombka z karasia i po czołgu, albo mina magnetyczna.

Tak to prawda ale problem pod koniec wojny nie polegał na braku środków do produkcji tylko paliwa.

Ogólne jest on za duży ale ich poziom technologiczny pod koniec wojny wyprzedzał znacznie wszystkich, gdyby wystartowali z takim jak pod koniec wojny pewnie by wygrali.

pzdr

cloner16 mylisz się ponieważ problem nie polegał tylko na paliwie a także na innych surowcach, które z braku własnych zasobów i możliwości importu trzeba było zamieniać zamiennikami. Przykład paliwo który podałeś zaczęto wytwarzać z węgla, biomasy czy gazu ziemnego.

Rafale jeżeli produkcja myszki byłaby seryjna to zapewne sztabowcy opracowali by stosowną strategie używania tego rodzaju czołgów.

Swoją drogą jak oni sobie wyobrażali w takej sytuacji jaka była na frontach produkcje tego mastodonta i przy okazji zapewnienie mu pełnego wsparcia logistycznego w postaci nowych platform kolejowych, które trzeba było wyprodukować jak i pojazdów ewakuacji z pola walki. Prawdziwe wyzwanie

Malowanie już obrane ? Może jakaś fajna dioramka

cloner16 mylisz się ponieważ problem nie polegał tylko na paliwie a także na innych surowcach, które z braku własnych zasobów i możliwości importu trzeba było zamieniać zamiennikami. Przykład paliwo który podałeś zaczęto wytwarzać z węgla, biomasy czy gazu ziemnego.

Zgadzam się ale silników odrzutowych nie można było tym napędzać.

Ogółem to było za duże. King Tiger jeszcze nie był taki zły ale próbowali niepotrzebnych rzeczy.

cloner16 King Tiger to akurat moja ulubiona maszyna i złego słowa nie powiem Jeżeli chodzi o paliwo do silników odrzutowych to znawcą nie jestem ale tam też z pewnością kombinowali jak wszędzie. Tak czy inaczej rozmawiamy o czołgach. Generalnie czekam na postępy

Moją jest Panzer IV F1 i G cuuuuuuuuuuuuuuda King Tigera jakoś trawie (ale tylko z wieżą Henschel'a) ale Pantery to już w ogóle...

Rafał a możesz zrobić jak będzie okazja fote z np. puszką humbrola? Bo np. ja nie mam żadnego "czołga" tym bardziej w 35

Edytowane przez Gość

Rafał to zdjęcie z karalcem TKS jest doskonałe ! Przy tym co teraz wygadują Ruscy aż czekać, kiedy jakiś Niemiec zbuduje mit, że rzucaliśmy tankietki przeciw Mausom ;P

Wielki to smok z tego czołgu ale pozaglądam bo takie dziwno nie zdarza się na codzień.

Powodzenia !