dweler Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 fajne to kamo i blotko ale tym twoim wizjerom mowie zdecydowane nie,do mnie nie przemawiaja Cytuj
Rujewit Napisano 16 Września 2009 Napisano 16 Września 2009 No właśnie co jest z tymi wizjerami ?? Już któryś model ma tak pomalowany wizjer ;) Ale ogólnie model przedstawia się b. dobrze Cytuj
reggy Napisano 16 Września 2009 Autor Napisano 16 Września 2009 Bo w moim pięknym świecie, niebo jest zawsze niebieskie... I zawsze odbija się w wizjerach... Hihihi... Przy okazji - to jakie wreszcie były kolory tych radzieckich kombinezonów czołgistów? Bo może w nocy bym sobie pomalował... Cytuj
reggy Napisano 18 Września 2009 Autor Napisano 18 Września 2009 PPodłubawszy... Weszedłem (nie weszedłeś!) Weszedłem! Hym. No, wszedłem na model z farbami olejnymi. Użyłem trzech kolorów, bieli tytanowej, sap green i umbry palonej (Van Gogh). Standardowo - kropeczki i ścieranie whitespiritem. Biały teraz wyblakł, ale na koniec będzie jeszcze miejscowo wyciągany białymi pigmentami i pewnie Vallejo białym na gąbeczce. Teraz pora na miejscowy wash (pin-wash) - zapewne z brązu Van Dycke. Cytuj
Tomek Hejmo Napisano 19 Września 2009 Napisano 19 Września 2009 No ładnie Piotrek Ci to idzie! Tomek Cytuj
reggy Napisano 7 Listopada 2009 Autor Napisano 7 Listopada 2009 Eh, trochę Teciaczek poczekał na kolejną odsłonę warsztatu... Przynajmniej farba dobrze wyschła Zapuściłem delikatnego, miejscowego washa z brązu Van dycke na White Spiricie. Zapuszczałem go punktowo najmniejszym pędzelkiem, tak aby nie musieć wcale ścierać (ew. małe poprawczeki - ale tylko takie muśnięcia wacikiem), aby nie zetrzeć poprzednich efektów jakie zrobiłem farbami olejnymi. Gąski założone na sucho, jak widać ciągle w kawałkach ;) Cytuj
mart72 Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 Pierwsza klasa! Czy robiłeś może pierwsze kurzenie przy pomocy aero używając pigmentów na benzynie lakowej? Bo właśnie zacząłem się zastanawiać, przeglądając Twój warsztat, czy w swoim IS'ie tego nie spróbować. I czy wash Van Dyck + benzyna lakowa/white spirit u Ciebie też jaśnieje po wyschnięciu? Cytuj
Jędrek Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 dopiero teraz odkryłem ten warsztat a tu widzę, że piękny teciak Tobie wychodzi! miodzio! Jędrek Cytuj
reggy Napisano 7 Listopada 2009 Autor Napisano 7 Listopada 2009 Hej! Dzięki za komentarze ! Czy robiłeś może pierwsze kurzenie przy pomocy aero używając pigmentów na benzynie lakowej? Bo właśnie zacząłem się zastanawiać, przeglądając Twój warsztat, czy w swoim IS'ie tego nie spróbować. I czy wash Van Dyck + benzyna lakowa/white spirit u Ciebie też jaśnieje po wyschnięciu? Na modelu nie ma jeszcze ani ziarenka pigmentów ;) Pierwsze kurzenie to zwykłe Flat Earth z Vallejo Model Color, ciut mocniej rozcieńczone żeby było transparentne, psiuknięte z aerografu. Czy wash jaśnieje... Hym, w sumie wszystko co mokre i błyszczące jak wyschnie to optycznie jaśnienie - nigdy nie zwracałem na to uwagi specjalnie. Używam Talensów Van Gogh i White Spirita Fundacji Egit i nie narzekam ;) Pigmentów do aerografu nie lubię wrzucać... Parę razy próbowałem i raczej gra nie warta świeczki biorąc pod uwagę ile potem trzeba czyścić sprzęt - podobne efekty można uzyskać rzadkimi akrylami. Cytuj
mart72 Napisano 7 Listopada 2009 Napisano 7 Listopada 2009 reggy, dzięki za info. Czyli nie warto eksperymentować z pigmentem w aero. Może w washu zmienić szeroko stosowany brąz VD na jakąś czerń kostną w wypadku ciemnego koloru bazowego? A wracając do Twojego teciaka; ciekawi mnie skąd się wziął pomysł na takie malowanie. Czy ma to imitować pnie drzew w zimowym lesie? Edit: Na fotkach z epoki rzuca się w oczy, że te linie tworzące kratkę są pofalowane. Cytuj
reggy Napisano 7 Listopada 2009 Autor Napisano 7 Listopada 2009 Może w washu zmienić szeroko stosowany brąz VD na jakąś czerń kostną w wypadku ciemnego koloru bazowego? Jak kto woli. Ja czerń używam tylko na szare kolory. Na brązy i zielenie i piaskowe wole brąz van dycke. Czyli nie warto eksperymentować z pigmentem w aero. Niektórzy używają tej metody, ja jej po prostu nie lubię Nie spróbujesz, to się nie dowiesz! Na fotkach z epoki rzuca się w oczy, że te linie tworzące kratkę są pofalowane. Na niektórych fotkach archiwalnych na pierwszej stronie tego wątku są i proste linie. Cytuj
mart72 Napisano 8 Listopada 2009 Napisano 8 Listopada 2009 Na niektórych fotkach archiwalnych na pierwszej stronie tego wątku są i proste linie. No, mooooże Teciak jest imponujący, ten zimowy kamuflaż wyszedł bardzo wiarygodnie. Zazwyczaj modele w takim malowaniu mi się nie podobają, bo wyglądają, jakby przejechały przez skład wapna, a tu jest git Cytuj
reggy Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 La galeryja: viewtopic.php?p=285592#285592 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi