ZIO BY NAITT Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Tak sobie siedziałem i zastanawiałem się co by tu sobie skleić - założenia były takie : 1. Samolot miał być związany z Lotnictwem Polskim (dziwne , prawda ?). 2. Miał być wielosilnikowy. 3. RAF lub Armee de'l Air. Faworytami były Martin Maryland z Azura i Blenheim Mk.I z MPM-u , jednak mój wzrok zatrzymał się na dużym pudełku opatrzonym logiem Hellera i napisem DH.89 . Uznałem że jest to wybór idealny - nie dość że model spełnia wszystkie założenia , to jeszcze jest szmatopłatem Dla zainteresowanych krótki opis maszyny z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Dragon_Rapide A tutaj inbox samego zestawu , konfekcjonowanego obecnie przez Airfixa : http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Airfix/Airfix_DH89A_Dragon_Rapide/Airfix_DH89.html Polscy lotnicy spotkali się z tym typem samolotu ( oraz z jego zmilitaryzowaną wersją Dominie) w : No.18 Maitenance Unit Dumfries No.4 Ferry Pilots Pool Kemble No.10 Ferry Pilots Pool Hullavington No.6 Anti Aircraft Co-Operation Unit Ringway No.2 Signal School No.10 A.O.S. Navigation Squadron Dumfries No.11 Ferry Pilots Pool Dumfries No.16 Ferry Pilots Pool Staverton No.38 Maintenance Unit Llandow Ponadto maszyna nr. HK862 była oddana jako maszyna dyspozycyjna generała Andersa i właśnie miniaturę tej właśnie maszyny postanowiłem popełnić . Samo malowanie to nic ciekawego - ot , DE/MS/AB i roundelki , ale też ma swój urok . Fotki warsztatowe w miarę rozwoju sytuacji . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Tak sobie siedziałem i zastanawiałem się co by tu sobie skleić Tak sobie człowiek siedzi i duma co by tu skleić i jak już wyduma aby było coś oryginalnego, to taki ZIO wyrośnie spod ziemi zarzuci pomysłem, a człowiekowi pozostaje znowu dumać... P.S Oprócz Hellera ktoś jeszcze robi ten model w wiadomej skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Pięknie, pięknie! maszyna zaiste urokliwa i pełna tego brytyjskiego czaru, kurczowo uczepionego konserwatywnej koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Łoooo, jakie fajne latadło Będę zaglądał pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Już myślałem, że nikt nigdy tego tematu (Dragon R) nie ruszy i sam będę musiał skleić...Gratuluję wyboru ZIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Uwielbiam takie inne oryginalne latadełka. Gratuluje pomysłu a odnośnie wykonania jestem pewien, że kolega jak zwykle zrobi to na wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Samo malowanie to nic ciekawego - ot , DE/MS/AB Sorry, co to oznacza "DE/MS/AB" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Dark Earth/ Middle Stone/ Azure Blue. Barwy jednego ze schematów malowania RAF. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Września 2009 Autor Share Napisano 13 Września 2009 Dark Earth/ Middle Stone/ Azure Blue.Barwy jednego ze schematów malowania RAF. Dokładnie to właśnie oznacza - dzięki Kiemlicz . Tymczasem model wygląda tak : Górny płat założony tymczasowo . Na razie zestaw składa się przyjemnie , ale bez szpachlówki się nie obejdzie - szczególnie w okolicach dolnego centropłata . Przy okazji pytanie : czy dobrze mi się wydaje że górna część owiewki kabiny pilota jest pomalowana PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Przy okazji pytanie : czy dobrze mi się wydaje że górna część owiewki kabiny pilota jest pomalowana Taka opcja chyba była możliwa. Na fotkach cywilnych Dragon Rapid-ów używanych w Afryce w latach 50-tych można zobaczyć zakryty sufit kokpitu. Fotka ze strony http://www.mccrow.org.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 Nie spiesząc się ( w międzyczasie polepiłem Jaka ) ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 No to mamy kamo - w łikend dodam Azure Blue . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 Dragon Rapide Monoplane PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Trzeba przyznać, że ma sympatyczną sylwetkę ten jednopłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 To będzie pytanie z serii głupich i mało wnoszących, ale: nakładałeś jakieś filtry na samolot czy tylko jakieś inne ustawienia bieli są? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Pastele i jeszcze raz pastele - samolot był użytkowany na pustyni , więc nie wypadało go nie przykurzyć . Dzisiaj postaram się dolepić górny płat i zrobić rigging - jeśli starczy woli i ochoty do końca miesiąca dziada skończę . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 No to koniec : Galeria w ... przyszłości . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi