Skocz do zawartości

T-34/85 Zvezda 1:35

Rafał Kobiela

Rekomendowane odpowiedzi

A więc ruszam z warsztatem z modelem Zvezdy T-34/85.

3533.jpg

Model będzie w malowaniu zimowym razem z małą dioramką.

Planuję go waloryzować jednak jeszcze nie wybrałem zestawów blaszek.

Czy te blaszki będą nadawały się do tego modelu. Jeżeli nie to powiedzcie jakie blachy polecacie.

A więc model prezentuje się tak:

DSC06088.jpg

Faktura odlewu KOSZMAR do zrobienia od nowa.

DSC06106.jpg

Lina tak samo. Też do zrobienia.

DSC06108.jpg

Chyba najlepszym elementem modelu jest lufa ponieważ jest odlana z jednego kawałka. Raczej nie trzeba wymieniać

Bardzo fajny model, mam go w szafce, czeka na lepsze czasy. Nie wiem jak z blaszkami, trzeba looknąć na np. Abera. Może tak Polaka lepiej zrobić w wersji Berlińskiej ?

Mały "apdejt"

Całość wygląda następująco:

DSC06111.jpg

Zrobiłem od nowa fakturę odlewu

DSC06118.jpg

Model ogólnie składa się dobrze. Tylko trochę szpachli poszło na tylną płytę. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że Zvezda dała możliwość zrobienia ruchomych kół. Bardzo mi to pomoże przy robieniu dioramki.

Właśnie faktura wieży wykonana przez Zvezde jest bardzo dobra, ja w swojej "tetecce" zostawiłem standardowy odlew.

Dumo zvezdowa faktura wcale nie przypomina rzeczywistego wyrobu. Proszę porównaj sobie zdjęcia

Mogłeś trochę przypiłować tą wieżą, poniżej zdjęcie również T-34/85, ale późniejszej produkcji.

Nie śpiesz się !!

t34859.jpg

Ona nie jest jeszcze do końca skończona. Trzeba trochę ją przytrzeć papierem ściernym.

A co Wy macie z tym, że jeden model ma dobry efekt odlewu a inny nie. T-34 było tyle i do produkcji odlewanych wież użyto tyle form, że nie ważne jak zrobi się efekt odlewu, to i tak będzie on poprawny. Zresztą w drugim tomie Mitycznej Broni jest powojenne zdjęcie, gdzie widać T-34/85- składaka w polskich barwach, który posiada glutowatą fakturę odlewu, praktycznie taką, jaką zaproponowała Zwezda w swoim modelu.

Kolajna dawka prac.

"łinter kamo" juz zrobione. proszę o komentarze bo robione pierwszy raz.

Całkiem całkiem, choć miejscami robi wrażenie dość grubej warstwy. Jak je robiłeś, na lakier do włosów, czy po prostu maziałeś pędzlem?

Trochę po niewczasie się odzywam, ale szkoda, że nie wymieniłeś kotew do mocowania nakładek przeciwślizgowych na prawym błotniku na druciane. Te Zwiezdowe wyglądają marnie.

Jak je robiłeś, na lakier do włosów, czy po prostu maziałeś pędzlem?

Na kolor bazowy naniaosłem kilka warstw matowego lakieru olejnego. następnie całość pokryłem nierównomierną warstwą akrylowego koloru białego (gdzieniegdzie prześwity, gdzieniegdzie dość gruba warstwa). Gdy całość wyschła pędzlem nasączonym airbrush cleanerem firmy Vallejo ściarałem z niektórych miejsc farbę.

Model oczywiście będzie dalej brudzony.

Model już praktycznie skończony. Pobawiłem się trochę ustawieniem aparatu i zrobiłem zdjęcia które lepiej oddają kolory, ale wciąż nie idealnie . Jeżeli jest coś nie tak proszę o wytknięcie mi tego błędu.

DSC06198.jpg

DSC06201.jpg

DSC06204.jpg

DSC06206.jpg

DSC06209.jpg

DSC06212.jpg

DSC06216.jpg

DSC06218.jpg

DSC06222.jpg

DSC06231.jpg