Skocz do zawartości

FlakPanzer 1 A w/. Ammo Trailer 1:35 pierwszy warsztat

rafik1213

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przejechałem parę razy papierem ściernym po lufie.

Przepraszam ze post pod postem ale prace poszły znacznie do przodu .

Zacząłem sklejać kadłub zaszpachlowałem szpachlom akrylowa wamodu szpary .

Oto fotki

Wnętrze.]

sprawdź jak to się pisze

Pzdr.

Dobrze Ci idzie. Pędzisz jak burza,a nawet jeszcze szybciej.

Dzikichomik chodziło mi o to, żę robi bardzo szybko...

Właśnie Rafik kładź więcej warstw a cieniutkich. Będzie lepszy efekt. I szlifuj bardziej części.

Pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł....

rafik1213 ile masz lat ?

Dokładnie, modelarstwo to hobby które wymaga precyzji, to nie wyścigi.

Malujesz humbrolkami? Rozcieńcz je jeszcze mocniej i dobrze rozmieszaj, bo są mazy jak widzę.

No to wymyj go w tym kreciku i maluj od nowa!

Bez wykrętów, że pierwszy model 1:35 i nie wyjdzie, właśnie większe lepiej maluje się.

Więc posłuchaj rad kolegów, myj go i jazda z nową warstwą farbki!

http://picasaweb.google.pl/zippo132/FlakpanzerIA# masz tutaj bonusa, oglądaj, może Cię to zainspiruje...

jeżeli chodzi o malowanie, to weź stary model jakiś szrot, umyj go i popróbuj na nim kilku technik a tego narazie zostaw w spokoju... masz jakąś koncepcje malowania? może wybierzesz jakiegoś białego? albo taki mocny feldgrau? może jakiś okurzony pigmentami?

zdecyduj sam i pytaj ludzi na forum, po to jest też relacja by mogli Ci doradzić

Witam model był wczoraj w krecie przez noc niestety miałem chyba pecha ,bo w nie których miejscach powstała taka chropowata powierzchnia .

Jeżeli chodzi o to co widać na pierwszym zdjęciu. To radze użyć papieru ściernego, jak już będzie równo to jeszcze drobniejszego żeby powierzchnia była gładka.

Jezeli malujesz pędzlem to wystarczy jedna warstwa ale dobrze połozona. Czyli cienka, ale farba niezbyt rozcienczona.

ooo dobre, czasami mam wrażenie, że pisząc takie rzeczy nie myślisz

Rafik farby nakładaj cienkimi warstwami, a farbę dobrze rozcieńczaj. Lepiej to zrobić ostrożnie i pomału niż od razu "farbą niezbyt rozcieńczona" i bluzgać, że Ci zalało detale, w szczególności, że jak wspomniałeś malujesz dopiero od roku. Czasami trzeba poprawić ze drugi lub trzeci raz ale efekt będzie zadowalający.

Co do tej chropowatej warstwy to ja np. nie miewam takich problemów, wkładam model do cleanuxa na 2 dni a następnie ściągam farbę szczoteczką do zębów i jest elegancko. Ale nie mniej jednak powinieneś szlifować modele z takich rzeczy przed malowaniem a nie po. Ale czy jeżeli włożyłeś go do kreta to nie zeszła farba z wnętrza? Będziesz wnętrze od nowa malował czy jak?

Jak robisz fotki przy lampce to oświetlaj model z przodu a nie z góry bo podwozia nie widać po za czarnym, ale z tego co widać to gąski ładnie nałożone. Ze swojego doświadczenia wiem więc radze, połóż lampkę albo wygnij ją tak aby oświetlała przód modelu a aparat wtedy trzymaj nad lampką i rób z flashem, będzie lepiej i kolory będą jak w realu i będzie wyraźnie ;)