MikeP Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Model zrobiony jakiś czas temu jako pierwsza próba w 1/48. Jest to część zestawu dualcombo, malowanie z 896 sqn. Fleet Air Arm, East Indies Fleet, Ocean Indyjski, IV 45'. Dodane tylko lusterko i malowanie niepudełkowe. Numer poskładany z kalek Techmodu do 1/72. Kalki 2A zrobione na czystym arkuszu kalkomanii. Koardy część malowana przy użyciu masek, część z wykorzystaniem kalkomanii z zestawu. Szału nie ma, ale wstydu - mam nadzieję - też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Jak dla mnie bomba, pewnie ktos sie do czegos przyczepi ale ja nie zamierzam. Swietna robota, gratulacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Dla mnie też bardzo fajnie sklejony i pomalowany Jedynie trochę Ci balans bieli zaszalał Powiedz jak się składało ten zestaw Eduarda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Fotki to porażka, zestaw Eduarda to rewelacja (pomijając małe błędy merytotuczne (silnik). Składalność w stylu "tamigawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OSKAR Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Świetny model. Nic dodać nic ująć. Sam mam Hellcata od Eduarda i powiem szczerze że w malowaniu brytyjskim bardziej mi się jakoś podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Kalki 2A zrobione na czystym arkuszu kalkomanii. - a mogłbyś napisać jak zrobiłeś te kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 (edytowane) Czysta kalka pryśnięta aerografem na "sky". Potem wyciąłem skalpelem kształt i na model z płynami zmiękczającymi. Są trochę za duże w stosunku do oryginału, ale położyły się ładnie. Edytowane 11 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Witam! Modelik cód - miód! Mnie się bardzo podoba. Sam na warsztacie mam tenże właśnie samolot - również od Eduarda i przyznam, że spasowanie elementów jest doskonałe! Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Czysta kalka pryśnięta aerografem na "sky". Potem wyciąłem skalpelem kształt i na model z płynami zmiękczającymi. Są trochę za duże w stosunku do oryginału, ale położyły się ładnie. - dzięki za pokazanie tej techniki. 2A wyszło bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 dla mnie super Fotki to porażka, zestaw Eduarda to rewelacja (pomijając małe błędy merytotuczne (silnik). Składalność w stylu "tamigawy". a może coś więcej byś napisał Czysta kalka pry?ni?ta aerografem na "sky". Potem wyci??em skalpelem kszta?t i na model z p?ynami zmi?kczaj?cymi. Sa troch? za du?e w stosunku do orygina?u, ale po?o?y?y si? ?adnie. a to po polskiemu Edit: Posty zostały scalone - Nexus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Model FAN, 3 posty w 3 minuty , nieźle. Może skorzystaj na przyszłość z opcji zmiany treści postu A pytajniki w poście Mike'a P to efekt awarii forum, po prostu polskie znaki nie wchodziły... tuż przed twoim postem #1 Pilex7 zacytował zresztą tę wypowiedź "po polskiemu". Pozdro. MikeP - bardzo mi się podoba twój model, eleganckie wypłowienie i brudzenie , można prosić o jakieś foto całego modelu od góry? No i pytanie- jakie planujesz malowanko dla drugiego samolociszcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 Model FAN-Grzegorz, poprawiłem polskie znaki. Nie wiem, co więcej mogę napisać o składalności zestawu - porównywalna z klockami Lego. Jeśli chodzi o błędy merytoryczne, to po prostu chodzi o to, że Eduard uprościł sprawę i do F-3 (mk. I) i F-5 (mk. II) dał taki sam motor P&W 2800 i ani w jednym, ani w drugim przypadku nie jest to przesadnie wierna replika. Można kupić żywiczne zestawy dla obu wersji, ale ja jestem w stanie przeboleć zestawowe uproszczenia. W kabinie też mogłoby być trochę wierniej skoro dali już blaszki, ale i tak jest to najlepszy hellcat na rynku. Drażniło mnie też to, że Eduard podpuścił modelarzy w sprawie klap (osobne części, ale bez sporych modyfikacji nie można ich zrobić w pozycji wychylonej). Natomiast godne uznania jest poprawne opisanie kolorystyki wnętrza (Grumman Grey za płytą w F-3 (mk.I), możliwość poprawnego wykonania modelu wszystkich serii F-3 (osłona rur wydechowych, klapki chłodzące na dole osłony silnika), inny podział blach na skrzydłach F-3 i F-5. Dla wersji Mk. II FAA producent nie przewidział lusterka na wiatrochronie, a jest to element charakterystyczny dla brytyjskich Hellcatów (w Mk I pojawia się rzadziej, ale też się zdarzało).Zasadniczo, nie ma się do czego przyczepić. Słowem gorąco polecam ten model. LordDisneyland Parę fotek, w tym z góry: Drugi będzie już amerykański. Waham się między "My own Joan" z wysp salomona, a dwoma maszynami z VF-1 (zestawową "9" i "21" (do którego montex robi maski). Na pewno gwiazdy z kalkomanii do amerykańskich Hellcatów eduarda są za jasne - będą malowane od masek, ale to jeszcze dość odległa przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Dzięki za dodatkową porcję fotek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Tak naprawdę ładny Hellcat. Ponieważ robie też Hellcata F6F-3 (Eduard) pierwszy raz to nie bardzo wiem jak zrobić okopcenia. Najlepiej powiedzcie czym ew. jaką techniką. Czy zwykła Pactra czarna rozcieńczona czy jakaś pastela czy pigment czarny czy co ? Dodam ze model malowany jest aerografem farbkami Vallejo Model Air. Mam tu na myśli okopcenia z wydechów silnika i karabinowe na skrzydle. Mój Hellcat ma zdecydowanie ciemniejsze kolory niż ten tutaj dlatego będę musiał chyba użyć ciemniejszego koloru żeby coś było widać. Proszę o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 12 Października 2009 Autor Share Napisano 12 Października 2009 Mój Hellcat ma zdecydowanie ciemniejsze kolory niż ten tutaj dlatego będę musiał chyba użyć ciemniejszego koloru żeby coś było widać. Nie ciemniejszego, a jaśniejszego. Żaden Hellcat nie kopcił na czarno. Jasnoszary z dodatkiem żółci, rdzawego. Może być jakaś domieszka czarnej sadzy. Ja zrobiłem na swoim okopcenia głównie suchymi pastelami. Nie są niestety idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Model bardzo fajny. Heh czy ja przypadkiem nie nabyłem drugiej części tego dual combo na allegro ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Aż sprawdziłem..., ale nie -druga połowa czeka na lepsze czasy :-). Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Pomimo, że nie przepadam za Hellcatami w obcej służbie, to muszę przyznać, że Twój robi bardzo pozytywne wrażenie. Bardzo delikatnie odbicia lakieru dodają mu realizmu. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi