koksik750 Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Teraz to musztarda po obiedzie. Zostaw je tak jak jest. Trudno. Co do vinylu to na masce wygląda nieźle, ale te boki jakoś mi nie podchodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Co do vinylu to na masce wygląda nieźle, ale te boki jakoś mi nie podchodzą... A mnie się właśnie bardziej podoba ten z boku. W necie są miliony wzorków ale to tak naprawdę rzecz gustu... Moja siostra np. powiedziała, że fajnego motylka namalowałem na masce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Żeby odpocząć od niefortunnej kasty, zabrałem się za malowanie podwozia. Składa się ono aż z... 2 części nie licząc kółek i hamulców . Najpierw na całość poszła TAMIYA TS-6 Następnie niektóre elementy zostały pomalowane MR. METAL COLOR Aluminium oraz Vallejo Model Color Gold 70996. Używając suchego pędzla przetarłem też krawędzie w/w Aluminium. W zakamarki wlałem czarnego washa zrobionego z olejnej farby dla plastyków Van Gogh Ivory Black i benzyny lakowej. Wydech pomalowany MR. METAL COLOR Aluminium i polerowany szmatką... Kółka pozostały niemalowane prosto z pudła... W zakamarki na felgach poszedł ten sam wash z czarnej olejnej farby... Zaciski hamulcowe malowane Vallejo Model Color Gold 70996 z naniesionymi kalkomaniami brembo. Tarcze hamulcowe malowane Pactra A54 Gunmetal... No i to by było na razie na tyle. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Zawsze mnie ten Wash ciekawi. Muszę kiedyś sprówbować, a ty to opisujesz że to takie łatwe Co do budy to myślę że efekt ogólny może wyjdzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Wash washem, ale co do felg akurat ja np. miał bym w mojej koncepcji czyste wręcz świecące jak psu... dlaczego?? bo znam kilku maniaków temu podobnych bryczek i jak szykują się na lekki objazd po mieście, to fele są jak lustra, zaś samo auto uuuuu, no mucha nie da rady się na masce utrzymać, taka polera! powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Model jeszcze nie był polerowany . Ja wiem, że wszyscy tunerzy felgi trzymają w należytej czystości, sam w samochodzie staram się mieć zawsze czyste felgi bo to one oddają wg mnie piękno samochodu. Tutaj zastosowałem washa tylko w jednym celu - aby wydobyć szczegóły felg. Zdjęcia bardzo wyolbrzymiają ten efekt ale naprawdę patrząc na nie zwykłym, nieuzbrojonym okiem nie zauważa się brudu tylko właśnie wyostrzone szczegóły. W skali 1/24 modele są naprawdę małe . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Podwozie wyszło super. Bardzo mi się podoba. Co do felg to rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Zabrałem się znów za Nissana. Zacząłem od czegoś lekkiego więc pomalowałem sobie obwódki kloszy od świateł. Wszystko szło pięknie dopóki nie wziąłem się za szyby... Po wykorzystaniu szablonów zamieszczonych w modelu, zakleiłem reszte zwykłą taśmą malarską, z której zawsze korzystam. Niestety okazało się, że farba w sprayu, która malowałem podciekła jakimś cudem pod taśmę. Tak to teraz wygląda... Teraz pytanie do Was koledzy - jak sobie z tym poradzić? Jak zacznę ścierać jakimś rozpuszczalnikiem to szybka mi się zmatowi. Ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Pasta polerska np tamiya bardzo drobna, patyczek do uszu i dajesz. Ja miałem tak na kloszu, mi się nie chciało tego jeszcze czyścić ręcznie, możesz patyczek zaczepić do mini wiertarki i tak polerować. U mnie klosz dostał małych wklęśnięć ale był przeźroczysty, muszę dodać że ja maiłem klosz zbrudzony z kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 OK jakoś dałem sobie radę. Pół godziny roboty wykałaczką i dało się wszystko zdrapać. Porobiłem trochę małych rysek i się zastanawiam czy to szlifować papierem 2000 i później dać polerkę? Co myślicie? Wygląda tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Porobiłem trochę małych rysek i się zastanawiam czy to szlifować papierem 2000 i później dać polerkę? [...] Jeżeli zaczniesz szlifować i potem polerować, to musisz CAŁĄ szybę zrobić (ten panel, który będziesz ruszać). Nie sądzę, żeby Ci się udało każdy etap robić na dokładnie takim samym obszarze, więc dostaniesz piękne kółko o innym stopniu przezroczystości niż reszta szyby. Jeżeli te rysy nie są zbytnio widoczne i nie wkurzają się za bardzo, to zostaw to w spokoju Jeżeli chcesz coś z tym robić, to tak jak mówię... caaaała szyba aż po uszczelkę. Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki za rady. Miałem zamiar zrobić całą szybę. Uszczelki malowane są od wewnątrz a rysy na zewnątrz, tam gdzie szybka jest przezroczysta więc nie powinno być problemu. Zastanawiam się tylko czy po polerce da się uzyskać ładny efekt przezroczystości? Jeżeli ktoś miałby zdjęcia polerowanych elementów przezroczystych to byłbym wdzięczny za wklejenie ich tutaj. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Co do polerowanych szyb, to robiłem to kilka razy... z lepszym i gorszym rezultatem... nie udało mi się jeszcze ustalić kiedy jaki efekt wychodzi. W Gallardo polerowałem boczną szybę jedną, bo mi skalpel zeskoczył i zarysowałem. Wyszło OK Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 18 Listopada 2009 Autor Share Napisano 18 Listopada 2009 Mors Twoje Gallardo jest przednie więc zaryzykuje i zrobię polerkę. A tak btw szykujesz coś na konkurs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Ja bym na Twoim miejscu nie robił papierem tylko odrazu pasta i polerować, tak jak wyżej już pisałem wysokie obroty i możesz naprawdę polerować bardzo niewielkie i od razu dokładnie powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 18 Listopada 2009 Share Napisano 18 Listopada 2009 Osobiście odradzam używania mechanicznego polerowania ponieważ przy dużej prędkości obrotowej wydziela się sporo ciepła które może nadtopić/zniekształcić szybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 fliper_nx jeśli zrobisz to rozważnie to nie ma szans byś nadtopił. Nie raz tak robiłem i nigdy mi się nie zdarzyło nadtopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Ale dla bezpieczeństwa lepiej ręczną polerkę strzelić Obserwuje poczynania i jestem pod wrażeniem Szczególnie spodobały mi sie grafiki i wash na podwoziu Powodzenia w dalszych pracach Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 No dobra, polerka zrobiona. W sumie nie zmieniło to niczego za bardzo, może troszkę rysek zniknęło. Zostawię to tak jak jest żeby nie "przedobrzyć". Powoli przymierzam się do wnętrza czyt. mojej zmory, nie mam wprawy w malowaniu tych wszystkich drobiazgów ale cóż zobaczymy jak to wyjdzie. Pozdrawiam EDIT: godz. 4.07 Całe wnętrze pomalowałem farbą w sprayu TAMIYA TS-6. W chwili obecnej kończę prace modelarskie nad szczegółami. Jutro, tzn dzisiaj wstawię zdjęcia jak się zrobi jasno (po godzinie postu widać, że całkiem niedługo). Jak się ma wene to trzeba z niej korzystać . Dobranoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 Przepraszam, że post pod postem. Wstawiam zdjęcia malowanych pierdółek. Prace wciąż trwają... Poprawki malowane PACRA A46 Black Matt, a elementy metalowe MR.METAL COLOR Chrome Silver. Nałożyłem też kalkomanie imitujące głośniki za siedzeniami. Elementy deski rozdzielczej... Użyte farbki: PACRA A46 Black Matt, MR.METAL COLOR Chrome Silver, MR.METAL COLOR Alminume I chłodnica malowana MR.METAL COLOR Alminume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Znaczek Z na tylnej półce nie wygląda za specjalnie. Poza tym idzie całkiem nieźle. Sam teraz przygotowuję się do tego modelu, ale będę robił wersję Amuse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Chłodnica aż prosi się o washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 koksik750 szczerze mówiąc ten znaczek wygląda ok, a dopiero na zdjęciu w makro zobaczyłem te plamy, nie mam pojęcia co to ale na żywo tego w ogóle nie widać, sam się zdziwiłem podczas wstawiania zdjęć. Pafica nikt nie powiedział, że to koniec malowania chłodnicy. Wash będzie ale później, tak samo na desce rozdzielczej i jeszcze paru innych miejscach. Na razie muszę skończyć kleić reszte elementów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Zapomniałem dorzucić jeszcze 2 zdjęcia. Drzwi jeszcze będą malowane, siedzonka chyba takie zostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Fotele oraz drzwi wyszły fajnie. Wnętrze zestawione w czerni i srebrze wygląda b.dobrze. Mój Evo też będzie miał wnętrze w tej kolorystyce Czekam na koniec prac by ujrzec to cudo w całości Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi