Maletak Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Ok, poskładałem wnetrze do kupy. Gdzieniegdzie trzeba jeszcze conieco poprawić ale to drobiazgi. Od razu przepraszam za zdjęcia, ale lepszych nie mogłem zrobić przy sztucznym świetle. Jutro rano postaram się zrobić bardziej ostre przy dziennym świetle i pokazać całość. Srebrny pupit dostał lekkiego washa w zakamarki wykonanego z czarnej farby olejnej i benzyny lakowej, po uprzednim popryskaniu całej deski rozdzielczej Sidoluxem. Drzwi dostały czerwone odblaski w postaci kalkomanii. Klamki, podłokietnik i chwytak pomalowane Mr. Metal Color Chrome Silver., całość pryśnięta jedną warstwą Sidoluxu i bardzo delikatny wash. Kilka zdjęć złożonego wnętrza (bez jednych drzwi). I jeszcze chłodnica po washu tym samym co na desce rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Wygląda bardzo fajnie, powoli nabiera to wszystko kształtu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 koksik750 dzięki, specjalnie dla Ciebie poprawiłem też znaczek na tylnej półce . Reszta jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 No i tak ma byc Nie dla mnie powinieneś go poprawiać, lecz dla siebie! Ja właśnie wygrałem aukcję 350z Tamki + zestaw fototrawiony Crazy Modelersa. Tak więc projekt Amuse powoli się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 To czekam, czekam, bardzo chętnie popatrzę na Twój świetny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Dorzucam obiecane zdjęcia. Właściwie to o wiele lepsze wcale nie są, za oknem ciągle pochmurno :/. Poskładałem już całe wnętrze i dokleiłem do podwozia. Do środka wejdzie jeszcze tylko lusterko pod przednią szybę. Dziś może zabiorę się za polerkę, nie wiem tylko czy malować uszczelki przed polerka czy po niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Malowanie uszczelek zawsze po polerce. Co do przodu - jak możesz zdemontuj chłodnicę i pomaluj wszystko na czarno. Ja w swoim nismo zrobiłem ten sam błąd i nie pomalowałem całej komory na czarno :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 koksik750 dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Ładnie i czysto wyszło to wnętrze. Jeśli możesz, opisz polerkę krok po kroku. Materiały itd. Miło by było mieć takie małe "How to." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Kabanos polerka była przewijana nie w jednym wątku na forum. Nic specjalnego: 1. Lakierowanie karoserii lakierem bezbarwnym 2. Szlifowanie papierem 2000 na mokro 3. Polerowanie modelarskimi pastami polerującymi ( Tamiya, Gunze ) 4. Po pomalowaniu uszczelek woskowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 (edytowane) Dokładnie tak jak opisał to koksik750. Ja z ostatniego punktu zrezygnuje bo nie mam wosku. Zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie mam przeszlifowana całą kastę na mokro papierem 2000. Ok zrobię taką mini-instrukcję wg wskazówek koksa: 1. Matowienie papierem ściernym o gradacji 2000 maczanym co chwilę w wodzie. Wcześniej kasta była polakierowana bezbarwnym lakierem błyszczącym Deco Color (kilka warstw). Należy to robić ostrożnie szczególnie na wszelkich wystających kantach bo nawet tak drobnym papierem można przetrzeć się do warstw farby. Edytowane 26 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 2. Polerowanie zaczynamy od pasty TAMIYA Compound COARSE. Do polerowania używam małych ściereczek do czyszczenia okularów. Do każdej pasty używam innej ściereczki. Wykonujemy to kolistymi ruchami lub jak kto woli posuwisto - zwrotnymi . Ważne żeby ciągle robić to w tym samym rodzajem ruchu. 3. Kolejna polerka - TAMIYA Compound FINE, zmiana ściereczki i jedziemy znowu. Polerujemy tak długo aż cała pasta zniknie, trzeba się sporo namachać. 4. Końcowa polerka - TAMIYA Compound FINISH. Tutaj również dobrze polerujemy aż do zniknięcia pasty. Na tym etapie staram się polerować najdłużej zarówno dociskając ściereczkę, jak wykonując na sam koniec tylko muśnięcia polerowanej powierzchni. 5. Woskowanie...- nie mam wosku i nigdy nie używałem więc się nie wypowiadam. Uzyskany efekt: Ktoś kiedyś powiedział na tym forum, że dobra polerka jest wtedy, kiedy możemy w odbiciu zobaczyć instrukcję więc proszę Jest to moja druga w życiu polerka i jeśli coś robię nie tak to proszę mnie poprawić, nie chcę się wymądrzać pisząc te porady. Pierwszą polerkę robiłem na Suprze bez wcześniejszego matowienia i wyszła tragicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Wygląda całkiem całkiem, ale widzę, że szlifowanie nie było zbyt dokładne. Widać to najlepiej przy liniach podziału paneli, ale to Twoja druga polerka więc wybaczamy Achh te zalane linie podziału rażą, ale cóż.... następnym razem będziesz wiedział co robić przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 koksik750 Następnym razem zainwestuje w porządne farby modelarskie i lakiery bo te samochodowe spraye mi się nie podobają :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Witam. Czas na kolejne postępy. Powoli zbliżam się do finiszu. W miarę dobrze udało mi się pomalować uszczelki. Zostało parę szczegółów do zrobienia i złożenie wszystko w całość. Myślę, że jutro mocniej ruszę z kopyta bo chwilowo nie miałem czasu na model. Zdjęcia wieczorową porą... Uszczelki malowane aerografem za pomocą PACTRY A46 Black Matt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 Kolejna porcja zdjęć. Doszły: szyby z lusterkiem, wewnętrzne części lamp... oraz siatka na tylnim spojlerze... Zrobiłem też próbę wpuszczenia czarnego washa w nieszczęsne linie podziałowe i niestety są tak zalane, że wash się nie trzyma. Nie wiem teraz co z tym zrobić. Albo zostawię bez zalewania, albo może delikatnie postaram się pogłębić. Nie chcę zepsuć modelu na sam koniec ale innej możliwości nie widzę... Może ma ktoś jakiś dobry pomysł na washa? Nie mogę go zrobić jak zawsze z farby olejnej i benzyny lakowej bo benzyna rozpuszcza farby Deco Color. Gdy zrobiłem go z Pactry i kranówki to mam wrażenie, że woda ma zbyt duże napięcie powierzchniowe i nie chce wchodzić w szpary nawet mimo zalanych linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Kurczę, teraz dopiero zauważyłem wielkiego babola.....źle pomalowałeś tylny zderzak. Czarna powinna być tylko dolna część zderzaka: Co do linii podziału - jeśli nie da się farbą, spróbuj markerem do linii podziału. Ale na twoim miejscu malowałbym jeszcze raz. Gdy spróbujesz pogłębić tylko popsujesz lakier. Ja swojego lexusa wrzuciłem do Dota tylko dlatego, że gdy dawałem warstwę clearu dosłownie kilka opiłków metalu z poprzedniej farby zostało w aero i pojawiło się na karoserii. W sumie na zdjęciach by nic nie było widać, ale mnie to przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2009 koksik750 doskonale wiem, że dokładka z tyłu powinna być jak u Ciebie ale tak mi się nie podobało i pomalowałem wyżej, w końcu malowanie to i tak custom mój własny. To w zasadzie rzecz gustu. Popróbuje z liniami ale malować już nie będę, nie ma sensu, człowiek uczy się na błędach przecież . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 człowiek uczy się na błędach przecież Święta racja Model jak dla mnie i tak prezentuje się świetnie. Zestawienie kolorów i wzór super. Co do tylnego zderzaka,rzecz gustu. Czekam na końcową galerie tego Nismo Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 3 Grudnia 2009 Share Napisano 3 Grudnia 2009 Hm..a jakby tak mniej rozcieńczoną pactrą.? Ładny Ci ten nissan wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Właśnie ciągle próbuje z tymi liniami i nic nie wychodzi. Obecnie jako tako przeryłem linie od nowa i będę je maltretować pisakiem. Wyjdzie, jak wyjdzie i tyle :P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 Te linie po tragedia :( ale nauczka na życie aby uważać, ale polerka wyszła Ci dosyć dobrze, profi podejście do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2009 Dobra przyznaję się... sp...łem linie totalnie, tylko nie bijcie. Mam ochotę nissana wyrzucić do kosza :(. Niepotrzebnie kombinowałem z ryciem i washowaniem, zastanawiam się czy w ogóle jest sens kontynuuować relację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 Może jednak zmyjesz farbę i od nowa ? Nie łam się, nam też wiele nie wychodzi . A przynajmniej nauczyłeś się polerowania, wykonywanie tribali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 Jeżeli to Ci nie daje spać, to do kreta go i maluj od nowa. Trochę szkoda bo polerka ładna moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi