Skocz do zawartości

K.T. 505 z dioramką

wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Fajna diorka, figsy też ok. Natomiast sam KT o ile wcześniej wydawał się bardzo fany, to teraz mam wrażenie że jednak zacieki jakies by sie zdały i łosz na kołach mocniejszy.

Ale pozatym wszystko superanckie

pozdr

No teraz to mi się już bardziej podoba. Ale te gąski na wieży to Mogłeś usunąć, bo Wiesz jak to wygląda. A jak widzę tą łopatkę w plastikowym futerale to mi ręce opadają. Chyba Ci prześlę jakiś komplet blaszek fototrawionych pod choinkę, bo mi się serce kraje. Szkoda marnować takiej roboty,to tak jak byś pomalował BARDZO ŁADNIE pokój i zostawił na ścianie stare KONTAKTY. Każdy popatrzy na te niewymienione stare kontakty. To psuje cały efekt świetnej pracy. A nieraz kontakty są śmiesznie tanie w porównaniu do zakupu farb i wkładu pracy.

Edytowane przez Gość

Ja wiem ale Wojtek stosując takie oszczędnośći Sam obniża sobie poprzeczkę . Szkoda mi bo jak by były wszystkie te zapinki (wygląda to wtedy proporcjionalnie do skali 1;35) to upajał bym sie widokiem chwaląc autora .

Wojtek piekna robota, dio prezentuje sie wspaniale.

Ja również mam na warsztacie KT (ralacja na innym forum).

Artur model bez blaszek tez może wyglądać super, a jeszcze lepiej gdy samemu się coś dorobi do modelu.

Ale te gąski na wierzy to Mogłeś usunąć

Po pierwsze nie wierza lecz wieża. Po drugie wszystkie ogniwa na niej zawieszone to friulki. Czepiasz się ich jak pijany płota.

ralacja na innym forum

Co to ma znaczyc?

Nie ma problemu mogę i tu zapodac fotki z relacji.

Ale prace nad KT idą w żółwim tempie, jak chcesz ogladać to OK

Atak po za tym dlaczego na wiezy nie mogą byc zapasowe ogniwka?

Dla mnie model wtedy traci urok

Jak najbardziej fajowe wszystko! Bardzo mi się podoba zarówno kocur jak i podstawka pod niego Od razu nasuwają się pytania: jak robione drzewko i skąd pochodzą figsy? jakieś zestawowe, czy przerabiane? Bo są naprawdę fajne!

Co do zapinek, itp. to czy one rzeczywiście robią aż taką różnicę? Fakt, że diabeł tkwi w szczegółach, ale przy takim dużym, pełnym szczegółów modelu, w dodatku wykonanym na tak wysokim poziomie, to chyba kilka zapinek i futerał do łopatki nie zmieniają ogólnego świetnego wrażenia. To moje, acz subiektywne, zdanie. Jeszcze raz gratuluję znakomitej roboty zarówno przy czołgu jak i przy dioramce! pozdrawiam, Radek

Drzewko to jakiś korzeń , gałązki to cieńkie korzonki poprzyklejane do "pnia" klejem CA. Figsy najzupełniej zestawowe. W wieży ludki z Dragona, a ten czarny typ pochodzi z Tamiyowskiego Mobelwagena.

To nie żywopłot . Raczej coś w rodzaju porośniętej trawą skarpy. Styropian-wikol zmieszany z przesianym piaskiem-trawka Heki-klej w sprayu i znowu trawka.

no to ja mam takie "ale"

"trafka" za czolgiem bardzo mi przypomina pole golfowe - a ten Tygrysek jednak troche wazyl... i nacisk gaski na podloze byl spooory.

Podobnie z tymi klodami powinna byc zdrowo okorowana (chyba) w okolicy gasienicy (rym ). Szkoda mi tego szeregowca - czy jak mu tam dali - nogi bedzie mial polamane na bank. Brak wojennych zasad BHP.

To tyle moich watpliwosci - dodam ze do tej pory nie zbudowalem jeszcze zadnej dioramki, wiec...

Pozdr.

Pawel

dioramka mi się podoba kolorystycznie, ma fajne sielankowe kolory

jedynie jak przedmówca mam wątpliwości co do śladu zostawionego przez takiego kolosa....

poprosiłbym jeszcze o jakieś fotki np. z drugiej strony (jakoś tak oszczędnie kolega zaprezentował całkiem fajną pracę)

pozdrawiam, Jędrek

Wojtek

KT - śliczny, łąka - też.

Ale mam zastrzeżenia do połączenia obu obiektów.

Raz - nie ma śladów jak ten kotek tam wjechał.

Dwa - taki czołguś to "trochę" waży, a twój wjechał na zwaloną kłode drewna i...

Ona powinna byc poszarpana tam gdzie miała kontakt z gąskami. Odarta z kory, oraz wgnieciona w podłoże. Ziema w tym miejscu powinna byc rozryta. Co więcej wygląda to tak ze Tygrysek stoi sobie na tej kłodzie i dalej gąska nie dotyka podłoża tylko sobie wisi w powietrzu.

Przez to straciłes wrażenie potęgi tego czołgusia.

Frulidy mają otwory w górnej częśći gąski a tu na fotce jasno widać że ich nie ma . Co Ty na to?

Arturze zrelaksuj się, zupełnie niepotrzebnie napinasz mięśnie.

Jeszcze jak mógłbyś wyjaśnić, jaka to jest ta „górna część gąsienicy”, to bylibyśmy bliżej.

Przyjąłem, że masz na myśli iż „górna...” jest w takiej pozycji jak przymocowane są ogniwa do wieży.

Pozwoliłem sobie zaznaczyć miejsce w których dobrze widoczne są otwory do łączenia gąsienic.

dbcae262a8b91efe.jpg

Jakie inne otwory mógłbyś mieć na myśli? Niestety mój skromny umysł nie jest w stanie dociec.

Może byłoby nam łatwiej jakbyś podał o który typ gąsienic Ci chodzi?

Były przynajmniej trzy typy bojowych:

Gg24/800/300

Gg26/800/300

Kgs73/800/152

Wszystkie produkuje Friulmodel, na który sądząc po fonetyce się powołujesz.

Pozdrawiam

Friulki użyte w tym K.T. to ten zestaw:

atl16lj0xo0.th.jpg

I po raz kolejny KULTURALNIE piszę,że na wieży też są te ogniwa.

Co do śladów terenowych oraz okorowania leżącej kłody : pierwotnie dioramka nie była przeznaczona dla tego modelu. Dlatego trudno byłoby wykonać ślady do dla KT skoro miało stać tam coś innego.

Wojtek,

To nie pozostaje Ci nic innego jak wykonac nową, do tego modelu. Taką ze zdarta darnią, mokra ziemią, postrzępionymi kłodami drewna, niech będzie widac ze to cięzki czołg!!!