Pafica Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Był mroźny październikowy poranek. Nasz bohater obudził się o 6:30. W domu nie było prądu. Nie było też słychać żadnych głosów, jedynie ciche szczekanie psa gdzieś w oddali. Wszyscy jeszcze spali. Wyjrzał za okno. Przy tej ilości światła ledwo zauważył, że ulica została przypruszona śniegiem. Fajnie-pomyślał, wlokąc się z powrotem do łóżka. Cztery godziny później był już w drodze. Śnieg zacinał z każdej strony. Jego brązowe, letnie buty były całkowicie przemoczone. Wiatr wiał niezwykle silnie, siekąc drobinkami zmrożonej wody po jego twarzy. Szedł dalej, z grymasem determinacji brnął przez błoto pośniegowe rozbryzgane po całym chodniku. Dotarł. Przemoczony i zmarznięty, ale jednak. Pewnym ruchem ściągnął kaptur, następnie czapkę. Otrzepał rękaw z śniegu. Nie zatrzymując się sunął w stronę regału z grami planszowymi i puzzlami. Wziął głeboki oddech, lustrując półki przenikliwym wzrokiem-znów nic... Już miał wychodzić, kiedy w jego oczy rzuciło się niebieskie pudełko z symbolem "UM"... Tak, TAK! Czy to może Marder, a może Pz38(t)? Jego oczom ukazał się napis M4(105) HVSS...Ryzyk fizyk-pmyślał, i oddał kasjerce 27zł, 50 gr otrzymując go już na własność... Wracając przemoczył do reszty już przemoczone buty, i nogawki jeansów. Tym razem jednak dało się u niego zauważyć nieco tzajemniczy uśmiech. Przebrał się, i ją rozrywać folię okrywającą wypraski. Niezłe-myślał. Ładnie wykonana wieża. Detale średniej jakości. Czy wybrnę jakoś z tej lufy? A jakie ma malowania?-Belgia. O Belgia, to w tym czasie tam była zima. Widok jak teraz za oknem-myślał, delikatnie obracając zielone kawałki plastyku w rękach... Widok, jak teraz za oknem... Niezłe-myślał... Ładnie wykonana wieża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Witaj w konkursie. Bardzo ciekawa historia. Będę podglądał Twój wątek warsztatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Bierz herbatkę i dajesz z tym maluchem. Opis przedni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Była mroźna pazdziernikowa środa godzina 19:40. O 18:00 usiadłem obejrzeć film. 1,5godziny pózniej usiadłem na modelworku . Wchodze patrze huurrrra ktoś klei Shermana. Tak więc usiadłem, dałem komentarz, i zwielka ciekawością oglądam relacje. Pozdrowiłem wszystkich Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Marnujesz sie przy tych modelach Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 widzę, że rozwijasz się literacko. zaczyna się jak niezły kryminał... będę tu zaglądał żeby poczytać kolejne rozdziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Chwilowo nie mam weny, ani czasu, ale nadrobię :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Bedziesz malował areo? Ze tak sklejasz i nic nie malujesz? Modele um chyba sa stosunkowo tanie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Bedziesz malował areo? Rozgryzłeś mnie :] Chciałem wam powiedzieć na koniec :] w każdym razie układ jezdny pomaluję, jak mi się nie uda całości... Modele um chyba sa stosunkowo tanie? Tak, dość tanie, ten mnie przykładowo kosztował 27,50 w papierniczym (w Suwałkach to najlepsze źródło dla modelarza :]) Niestety, w większości przypadków przekłada się to na jakość-ale ten model akurat warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Co do cen modeli w Suwałkach to wychodzi taniej niż w Necie ,ale bez przesyłki i nie trzeba czekać A tak to świetnie ci idzie i gorąco kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Aś się pospieszył z budową... Niestety model UMa to tylko wyrób Shermano podobny. Jedyna uwaga jaką mam ( bo nie sądze żebyś teraz chciał wymieniać całą wieże ) to gąsienice - to wersja stosowana po wojnie, w tej konfiguracji model nadaje się na jakieś Koreańskie klimaty. Shermany z Belgii miały gąsienice w pełni stalowe ( takie jak daje Dragon lub Trumpeter/wersja drugo wojenna/ ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 A, jakbym robił całkowicie zgodnie z realiami to bym tak czy siak kupował tylko revelle/dragony i żywice/party/edki/ A to taki ot sobie modelik. Gąski zasłoni pewnie śnieg, a wieża-a niech se będzie. Tymczasem gąski poklejone, gotowe do malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Wstępne wypracowanie na 3- Za to czołgutek zapowiada się znacznie lepiej. Bardzo dobre wrażenie sprawia także warsztat fotograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Polonista? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 29 Października 2009 Share Napisano 29 Października 2009 Też pochwalę za fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Dobra Pafica, dawaj dalej, nie sztuką jest zrobić rewelacyjny model z blachami, lufami, gąskami itd.. Sztuką jest wyciągnięcie z tego oto modelu Szermana dużo więcej niż można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Jakimś sposobem wcięło mi fajnego posta, ze zdjęciami pomalowanego modelu (nie zapisałem?), tak więc pominę już ten rozdział, nieciekawy zresztą. Albo opowiem słownie. Pierwszy raz malowałem aerem-oszczędza czas, nerwy, tylko nie farby :] Z emocji troszkę zbyt grubą warstwą psikałem, i już byłem pewien, że mi cały model zaciekami się pokryje-a tu zonk, ładna warstwa farby, gładziutka, idealnie matowa. Aha, kolor to h 155 i duuużo białej, aby rozjaśnić. Model pokryłem sido w proporcjach 50:50 z wodą, pędzlem. Oczywiście, zacząłem washa, a o kalkach zapomniałem. Dodajmy, że wash z przodu jeszcze nie skończony, np. podpora działa, czy prawy uchwyt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 bardzo ładnie, dawaj do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Znowu sprawa tych obić na Shermanach... ale mnie tam się podobają Jakaś 'specjalna' technika, czy gąbeczka? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 3-włosowy pędzel i humbrole. Wash zrobiony, i biedronka też. Tzn. gdzie niegdzie to do przetarcia, to do dorobienia-najmniej podoba mi się ona na bokach kadłuba i wieży, przód wyszedł moim zdaniem najlepiej. Malowanie takie trochę SF. Gwiazdy nie lubią się brudzić, muszę je jakoś specjalnie potraktwać. Pomalować muszę narzędzia, ekwipunek z tyłu, wizjery, zrobić światła, i brudek układu jezdnego. Następnym krokiem w moim rozwoju musi być cieniowanie kadłuba, i ograniczenie roli rainsów jako "uatrakcyjniacza" płaskiech powierzchni. Zdjęcia wyglądają lepiej niż model w realu :] Niestety :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Mam wrażenie, że gwiazda z przodu jest krzywo... Reszta jak dla mnie ładna pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Dla mnie model wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polak92 Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Bardzo dobra robota. Malowanie i wathering bardzo przyjemne, tylko te gąski mi jakoś nie do końca kolorystycznie pasują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 21 Listopada 2009 Autor Share Napisano 21 Listopada 2009 :] Oczywiście gąski nie malowane, a gwiazdka faktycznie przekrzywiona, ale i tak zniknie pod warstwą syfu, która ma tu być duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 ogólne wrażenie bardzo pozytywne, obicia nieco chyba zbyt duże przynajmniej co poniektóre. koniecznie zrób jakieś zacieki i brudki na gwiazdach. a worki z piaskiem będziesz robił? gorąco zachęcam, to może być bardzo ciekawy akcent. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi