Jump to content

Scania 143 M - italeri 1:24

tornado
 Share

Recommended Posts

Postanowiłem zrobić sobie małą przerwę z Western Star'em i dla relaksu zabrałem się za euro-ciągnik, a jest nim Scania 143 M Topline. Po za małymi dodatkami model jak i kalkomanie będą z pudła. Jak narazie skleiłem do kupy blachy kabiny i wiekszość podwozia:

a7184f8aa30aa29e.jpg

d9b24f820d5bfb5e.jpg

0670cda989ea97b5.jpg

c01bc58a631e8656.jpg

07cb8fd512ec7f2f.jpg

9aa7eadd7660c00b.jpg

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:D fajnie fajnie po pudełku sądziłem że będzie tandem z obiema napędowymi a tu okazuje się że jedna wleczona ona jest bliźniak czy pojedyńcza?

Początkowo planowałem tandem, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że będzie to ciagnik z naczepą. Koła na osi wleczonej są bliźniakami.

Zaszła zmiana planów, postanowiłem zrobić zestaw z przyczepą. A więc spowrotem przeciąłem ramę (wcześniej była skracana), wstawiłem elementy które wcześniej wyciąłem i dodałem kawałki (czarne) z innej podłużnicy, natomiast tylne kńcówki ramy dodałem z zestawu akcesorii z windą (będzie montowana). Rama narazie jest nie poszpachlowana i bedzie wstawiona jeszcze jedna poprzeczka z podporą na wał napędowy:

78ce520f8df88f94.jpg

c2549b78d463a936.jpg

1969645d1cbfa0a2.jpg

Prawie dokończyłem też sklejanie silnika, brakuje w nim jeszcze filtrów i wentylatora:

266289d909617f86.jpg

Na koniec zrobiłem mała przymiarkę z kabiną:

2e6442826415b40a.jpg

ecf5edc442d523c9.jpg

Co do barw w jakich będzie wykonany model to jeszcze sie zastanawiam, a tak w przybliżeniu będzie wyglądał zestaw po sklejeniu:

21b223524dacf90b.jpg

tornado fajny model widze ze bedzie postawal powiedz mi z czego zrobiles zaczep wiesz ze szykuje sie do podobnego modelu a i z czego zrobisz skretna os do przyczepy moze zdradzisz romka tajemnice ??

powiedz mi z czego zrobiles zaczep wiesz ze szykuje sie do podobnego modelu a i z czego zrobisz skretna os do przyczepy moze zdradzisz romka tajemnice ??

Zaczep i pakę mam z zestawu Volvo FH 16, które przerobiłem na betoniarkę, natomiast dyszel z obrotnicą zaczerpnę z przyczepy od MB.

69160b103f645a68.jpg

no to ja tam niewiem bo nie sklejalem te volvo tylko ty ,a dyszel nie lepiej zrobiz z PCV-ki i niebrac z innego modelu ?? i jak mozna znalesc to PCV-lke i czy mozna z niej zrobic kawalek rame np. dorobic cos w tym stylu

no to ja tam niewiem bo nie sklejalem te volvo tylko ty ,a dyszel nie lepiej zrobiz z PCV-ki i niebrac z innego modelu ??

Przyczepy mam dwie takie same, tą miałem zamiar już dawno temu przerobić a teraz nadarzyła się okazja

no to chyba ze a co o moje pytanie z PCV-ka ??

Piszesz tak, że nie wiadomo czy to jest pytanie czy stwierdzenie, postaraj się układać poprawne stylistycznie zdania to i będziesz bardziej zrozumiały

Płytki PCV często można kupić na allegro, oczywiście nadają się do zrobienia ramy itp. W sklepach modelarskich można też kupić tamiyowskie kształtowniki o różnej średnicy i przekroju, można z nich zrobić np. dyszel lub osie.

Okazało się że źle wyliczyłem rozstaw osi Po dokładniejszym przestudiowaniu planów (foto) i ponownym przeliczeniu skali znowu pociąłem ramę i kawałki podłużnic przeniosłem z przed mostu za tylną oś. Pomalowałem także felgi, piasty kół będą pomalowane pod kolor podwozia.

111bfadd5b057d75m.jpg1414ccf970f70f7em.jpg

e7e3b60d79bce47f.jpg

69524d49b494a720.jpg

a te felgi czym malowane? Bo na metalizer nie wygląda

Felgi pomalowałem Alcladem, wcześniej dałem szary podkład z puszki a na niego czarną Pactrę A1.

okonek napisał:

Tornado Twoje chromy mnie dobijaja

Bez przesady chromy choć są malowane Alcladem to i tak nie są takie jak bym chciał

Widac, ze bedzie ladny model a tornado mozesz powiedziec czym tniesz plyte PCV no i plastik ?

Dłuższe kawałki nacinam nożykiem modelrskim/skalpelem a mniejsze przecinam piłką zrobioną z ostrza żyletki.

To masz taka reke ze Ci nie drzy jak tniesz, ze tak prosto wychodzi??:P WIem, że pytanie nie na miejscu bo mistrza nie powinno sie pytac czy mu reka drzy, bo to jest oczywsiete ze nie. ALle co tam...

Oczywiscie korzystam z metalowej linijki, obawiam się że bez niej mogłyby wyjść esy-floresy