grzesioj Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 No..., ciekawy, trochę INNY NIŻ MÓJ sposób zakładania gąsienic. Wyszło całkiem, całkiem. Co do Twojego pytania, to są to chyba przetłoczenia na końcu jednego elementu błotnika, zasłaniające początek kolejnego elementu i chyba do niego spawane (czyli elementy robione na tzw. zakładkę). Jeśli coś uda Ci się tu zobaczyć, to dobrze... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Będziesz go skubał jakoś, czy funkel nówka nietłuczona zostanie? Raczej funkel nówka nie śmigana... Może jakieś minimalne odpryski przy krawędziach... Strasznie żałuje Katowic Jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze No..., ciekawy, trochę INNY NIŻ MÓJ sposób zakładania gąsienic. Twój sposób jest na pewno bardziej poprawny warsztatowo daje też niewątpliwie lepszy efekt, ale wydaje się bardziej pracochłonny Dzięki za fotkę, troszkę jeszcze poszperam, na razie tak na 90% wydaje mi się, że ciachnąć powinienem po linii czerwonej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 wydaje mi się, że ciachnąć powinienem po linii czerwonej... Ha!!! A mnie według tego zdjęcia wydaje się, że powinieneś ciachnąć po linii zielonej. Ot, co! Patrząc od przodu pojazdu zakładka była wytłoczona na końcu elementu i przykrywała początek następnego... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Ha!!! A mnie według tego zdjęcia wydaje się, że powinieneś ciachnąć po linii zielonej. Tak, masz rację!!!! Zauważyłeś mojego farfocla zanim zdążyłem wyedytować swego posta ;) Ta fotka rozwiewa wszystkie wątpliwości: Fotka z netu. Widać przetłoczkę, z innej fotki wiadomo (co zresztą tu też widać, ale może słabo), że brakuje ostatniej sekcji błotnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 No, to powodzenia w ciachaniu . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Model coraz bardziej mi się podoba. Czekam na kolejne etapy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Kolejne pytanie za sto punktów. Czy właz ładowniczego można było zablokować w jakiejś innej pozycji niż kompletnie otwarta? Chciałem go wkleić lekko uniesionego do góry, ale po pobieżnym przeglądnięciu materiałów nie znalazłem odpowiedzi czy nie strzelił bym w ten sposób solidnego bąbla. Coś mi się wydaje, że chyba to nie przejdzie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 wklejając mini łapkę z mini rączką, mało co, ale widoczną...może nawet mini główka(jej kawałek, do mininoska) - sobie Helmut śpiewa...wychylylybymy(się) ;) p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2009 Przyszedł Miś Kołajek Najpierw przynióśł to: Figurki bardzo ładnie wydetalowane ale podobnie jak to było z przy załogancie z teciak "troszkę" przeskalowane... Obok czołgu, czy nawet na kadłubie, delikwent jeszcze by uszedł, ale we włazie wieży to już by lekka karykatura była. Dziadek Mróz pofatygował się więc jeszcze raz i tym razem wyciągnął z wora taki oto zestawik: Tu rozmiarówka pasuje już bardziej... Inbox'a zrobię jak już się zdecyduję kogo gdzie posadzić. Skoro mam figurki to właz będzie otwarty: zastanawiałem się nad tym z zestawu ale raczej chyba będzie ten: Chyba, że jest za chudy? To tyle na razie. Idę przykleić pukawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 ładnie ładnie się rozwija temacik. niestety figurki CMK sa przeskalowane i bliżej im chyba do 48 :-((( sam to przerabiam niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 Właściwie można uznać, że wieża jest sklejona w całość. MG raczej nie będzie, chociaż na 100% tego nie wykluczam na razie. Wygląda to tak: W porównaniu z wieżą Henschla strop jakiś taki ubogi w pierdułki... Przynajmniej nic się nie urwie podczas malunków Teraz muszę wydumać z czego dorobić osłony wentylatorów na klapie silnika które z takim entuzjazmem odesłałem w niebyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 MG to bardzo ładny element zdobniczy, jakby co to mam trochę fototrawionej taśmy z nabojami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2009 MG to bardzo ładny element zdobniczy, jakby co to mam trochę fototrawionej taśmy z nabojami. Zobaczę na końcu jak to będzie wyglądać, jak pisałem, nie wykluczam obecności MG. Ale na razie jakoś mi się on nie widzi. Zataśmowane pestki mam, Part całkiem przytomnie daje ten detal do prawie każdej blaszki z detalami niemieckiej pancerki Ale oczywiście dziękuje za propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Grudnia 2009 Share Napisano 10 Grudnia 2009 Jeśli mnie pamięć nie myli, mam siatki na grille z Dragonowskiego Tigera II Henschla... możemy się dogadać na PW pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2009 Jeśli mnie pamięć nie myli, mam siatki na grille Dzięki za propozycję Po drugiej takiej (Andrzej ) doszedłem do wniosku, że chyba żle sformułowałem poprzedniego posta Myśląc o pokrywach wentylatorów miałem na myśli te trzy kopułki na środkowym panelu... W sumie nic trudnego muszę tylko znaleść odpowiedni kaliber ramki. Tak czy siak, jeszcze raz chłopaki dzięki za propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Drobna aktualizacja: Błotniki z przodu: Troszkę zmian z tyłu: - przerobione wydechy na "starszy model" - kopułki wlewów wróciły na swoje miejsce - błotniki Wydech i błotniki na razie na ślinie się trzymają... Posklejam wszystko w całość jak dorobię osłony wydechów. Chyba przerobię błotniki z tyłu tak aby te "skrzydełka" były pod kątem zbliżonym do prostego... Po przymiarce do wozu jakoś dziwnie to wygląda, przy braku bocznych osłon wystają poza obrys czołgu ni to z gruszki ni z pietruszki... Edytowane 24 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Widzę prace posuwają się do przodu. Ładnie wyszły wydechy, zobiłeś je sam czy podwędziłeś z jakiegoś Tygrysa I? Chyba przerobię błotniki z tyłu tak aby te "skrzydełka" były pod kątem zbliżonym do prostego... Po przymiarce do wozu jakoś dziwnie to wygląda, przy braku bocznych osłon wystają poza obrys czołgu ni to z gruszki ni z pietruszki... Faktycznie trochę dziwnie to wygląda. Ja zamiast przerabiać tylne błotniki dodałbym boczne, ale bez niektórych segmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Tomek wydechy to kawałek ramki, trochę drutu i wycięte wybijakiem kółeczko. Błotniki już zagiąłem do kąta prostego... Fartuchy... Tu mam zagwozdkę, na fotce od Ciebie widać, że kamo jest na całej burcie, czyli malowane bez założonych błotników. Nasuwa się pytanie czy w takim razie błotniki powinny być w "ciapy" czy tylko w kolorze bazowym? O ile w ogóle ten czołg je miał. Jeśli kamo nie było nakładane w fabryce to czy załogantom chciało by się je odkręcać do malowania??? Tak czy siak do maziania farbą jeszcze daleko, mam czas do namysłu Na dzień dzisiejszy to plan jest taki, że dwie, trzy sekcje będą przykręcone a reszta wala się wokół czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Rafcio, logika podpowie..a odpowiedź już zauważyłem w Twoim poście. Rozprawki merytorycznej będzie nie, ale skoro zdejmujesz..to letko podciągnąć pod publikę i dać minię w ich braki? Błotników się znaczy. Błotniki już zagiąłem do kąta prostego... Ja miałem okazję widzieć złość młodzika, który walczy z odciętym - jak fotka stanowi...sami siebie nie widzimy - tylko czy wyraz złości na twarzy dorosłego różni sie od przyszłego mężczyzny czymkolwiek? Ostatnio dziwiły mnie pytania gdy lepię...która skalę robisz i co - przy odpowiedzi PE i siedem dwa..zawsze sam zostaję...hm... Musimy być straszni, z boku to wygląda nieciekawie jak sądzę. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Ja miałem okazję widzieć złość młodzika, który walczy z odciętym - jak fotka stanowi... Rzuciłem jeszcze raz okiem do jego relacji, istotnie, ten błotniczek ciekawie ułożony... Nie zazdroszczę Ostatnio dziwiły mnie pytania gdy lepię...która skalę robisz i co - przy odpowiedzi PE i siedem dwa..zawsze sam zostaję...hm...Musimy być straszni, z boku to wygląda nieciekawie jak sądzę. E tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 zewnętrzne części błotników można po prostu zdemontować i to chyba jest najsensowniejsze. czy wydechy trzymają pion i symetrię? bo tak coś dziwnie na zdjęciu widać. jak zawsze kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matiq Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 No widzę, że będzie coś fajnego z tego oby tak dalej i kibicuję zwłaszcza, że jesteśmy prawie sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Tomek wydechy to kawałek ramki, trochę drutu i wycięte wybijakiem kółeczko. To powiem, że całkiem fajnie wyglądają, jak na samoróbki. O ile w ogóle ten czołg je miał. Jeśli kamo nie było nakładane w fabryce to czy załogantom chciało by się je odkręcać do malowania??? To że na fotce nie ma błotników, nie znaczy że nie zostały one założone po zmianie gąsienic z transportowych na właściwe. Znaczy to że błotniki zostały ściągnięte do transportu, żeby nie przekroczyć skrajni kolejowej. Fartuchy... Tu mam zagwozdkę, na fotce od Ciebie widać, że kamo jest na całej burcie, czyli malowane bez założonych błotników. Nasuwa się pytanie czy w takim razie błotniki powinny być w "ciapy" czy tylko w kolorze bazowym? Wg. mnie kamo zostało namalowane przez załogę, ale po ściągnięciu błotników. Czyli w sprawie błotników możesz sobie pozwolić na dowolność Może ta fotka Ci pomoże w wyborze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 czy wydechy trzymają pion i symetrię? bo tak coś dziwnie na zdjęciu widać. jak zawsze kibicuję. Co do pionu to zdecydowanie nie Na fotce trzymają się po prostu na plastelinie Co do symetrii są "mniej więcej" podobne, w sumie będą za osłonami i będzie je widać tylko od góry... No widzę, że będzie coś fajnego z tego oby tak dalej i kibicuję zwłaszcza, że jesteśmy prawie sąsiadami Jak wyjdzie to się okaże na końcu Pozdrawiam po sąsiedzku Może ta fotka Ci pomoże w wyborze: Hehe, no tak. Nie należy mierzyć ludzi swoją miarą. Wychodzi na to, że nie wszyscy są tak leniwi jak ja. Mnie by się nie chciało dwa razy malować tego żelastwa ;) Aaaa... "wnętrze" błotników to oczywiście minia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Aaaa... "wnętrze" błotników to oczywiście minia? Minia, albo wszystkie kolory kurzu i błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi