Jump to content

[G] Mi-2R z eskadry rozpoznawczej, Inowrocław 1982 (1:72)

stroju
 Share

Recommended Posts

No to w końcu galeria, na razie samego modelu, później jeszcze dorobię podstawkę na wzór zdjęcia.

W skrócie:

Model przedstawia śmigłowiec Mi-2R (wersja rozpoznawcza), egzemplarz o numerze 5827 z eskadry rozpoznawczej pułku lotnictwa wojsk lądowych stacjonującego w Inowrocławiu. Na tym śmigłowcu mój tata służył od czerwca do grudnia 1982 roku jako mechanik pokładowy, jak odbywał zasadniczą służbę wojskową. Aktualnie ten egzemplarz znajduje się w muzeum techniki wojskowej w fortach w Warszawie.

Z tamtego czasu zachowały się zdjęcia śmigłowca (robione potajemnie mglistym porankiem).

Do budowy wykorzystałem zestawy mastercraft, intech, airmo i part. Jest to mój pierwszy i zarazem ostatni śmigłowiec w tej skali...

Najpierw oryginał:

000038350003.jpg

000038350001.jpg

Stan aktualny:

PA260601.jpg

No i model:

Ogół:

Mi-2_Galeria001.jpg

Mi-2_Galeria006.jpg

Mi-2_Galeria007.jpg

Mi-2_Galeria010.jpg

Mi-2098.jpg

Mi-2099.jpg

Mi-2101.jpg

Szczegół:

Mi-2_Galeria002.jpg

Mi-2_Galeria003.jpg

Mi-2_Galeria004.jpg

Mi-2_Galeria005.jpg

Mi-2_Galeria008.jpg

Mi-2_Galeria009.jpg

Na koniec porównanie:

000038350003.jpg

KopiaMi-2_Galeria001.jpg

Trochę kształt plam się rozminął z oryginałem ale tacie się podoba .

Z baboli to oczywiście ten numer i rejon pod szybą przednią, brak jeszcze reflektorów, lądowania.

Model będzie można zobaczyć w Lublinie w weekend...

Ogólnie bardzo fajnie, skala powala, ot taki rym

Lubie mocny wash, jednak tu w niektórych miejscach jest go za dużo, to co wspomniałeś - numer itp.

Najbardziej do gustu przypadła mi kolorystyka

Ocena:

5

Bardzo ładnie, 3- . Kawał dobrej roboty z tym Mi-2. Kolorki też fajnie wyszły. Rzeczywiście w niektórych miejscach za mocny wash i przednia szyba trochę dziwna. Zdaję sobie sprawę, że to trudny i niewielki model bo sam przez to przechodziłem i widzę tego mikrusa na półce, dlatego duże

Powiem szczerze, numer wszystko psuje :/ Nawet ta szybka jest to przejścia... ale numer jednak szpeci. Ale rozumiem, że czasem się po prostu czegoś nie chce poprawiać ;)

Skoro już tak idziemy w oceny to ja bym postawił solidne 4, może 4,5.

Może jakaś fotka z groszem albo piątakiem?

pzdr

Ale rozumiem, że czasem się po prostu czegoś nie chce poprawiać ;)

A żebyś wiedział jak dość mam już tego modelu...

Może jakaś fotka z groszem albo piątakiem?

Proszę, ale z dwoma groszami:

Mi-2_Galeria.jpg

• 2 months later...

Witam. Znalazłem w końcu galerie i poprustu nie bede tego komentował ponieważ brak mi słów , nie jestem godzien tego oceniać. Ja ze swoim nie daje rady, a do takiego stopnia to nawet nie wierze że sie uda mi zrobić.

Ocena

5

Zeby go poprawnie ocenić trzeba by go było zobaczyć na wystawie w Warszawie. Byłem, widziałem i powiem że zdięcia zaniżaja mu ocenę. To trzeba poprostu zobaczyć na żywo. "Cenka opada", poprostu cenka opada . Stroju myślałeś o karierze Makrochirurga ? Za całosć solidne