Michalw Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 A więc stało się. Jeżeli konkurs zimowy to zacznę coś związanego z tą porą roku. Cytując Wikipedie: "AT-AT (także: Imperial Walker, pełna nazwa: All Terrain Armored Transport - Uniwersalny Lądowy Transporter Opancerzony) to potężna maszyna krocząca. Służy do transportu piechoty, skuterów repulsorowych oraz niszczenia celów naziemnych". Postanowiłem zrobić AT AT w tej skali bo w sumie byłoby na co popatrzeć . Plany na których będę się wzorował i przeskalowywał model znalazłem oczywiście na necie http://chomikuj.pl/Oldfrost/Star+Wars+Modele/AT-AT Plany te są wykonane w skali 1:100 Będę się też opierał na masie zdjęć z internetu i oczywiście na V części Gwiezdnych Wojen i bitwie o Hoth. Pierwsze zdjęcia już niebawem. Wykonuje go z plastiku 0,5 mm i 1mm, oprócz tego wykorzystuje do budowy wszelki plastik jaki znajdę w domu typu: plastikowe opakowania i doniczki .Na pewno będą jeszcze dodatki z innych materiałów ale to w trakcie budowy będę prezentował. Na pewno nogi maszyny kroczącej będą czymś wzmocnione bo kadłub może trochę ważyć. P.S. Jeżeli coś nie jest według regulaminu to prosiłbym o zwrócenie mi uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 w 1:35?? przecie to większe od ciebie będzie :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 w 1:35?? przecie to większe od ciebie będzie :] Długość plus-minus około 50 cm. Nie powiem dokładnie bo bym musiał zajrzeć w notatki. Wysokości nie podam bo jeszcze nie zmierzyłem/przeskalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ło matko!! Toż to będzie wielki mech!! Ogromny. Będę podpatrywał wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 . Wysokości nie podam bo jeszcze nie zmierzyłem/przeskalowałem. no dobra.. mi wysokość wyszła w 1:35 około 65 cm - w filmie wydały mi się dużo większe.. moja mea culpa trzymam kciuki w takim razie za tą konstrukcję planujesz figurki szturmowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Trzymam kciuki za pomyślność prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AT_Cobra_Lublin Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Fantastyczny pomysł gratuluję!!! Będę śledził wątek codziennie w końcu takie projekty często się nie zdarzają!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whiteeagle Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ja również trzymam kciuki za ten projekt Że będzie to wyjątkowy temat, to chyba oczywiste Nie dzielmy skóry na niedźwiedziu, ale gdzie Ty go postawisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Pierwszorzędny pomysł, jako kolejny już kibic i ja trzymam kciuki za powodzenie projektu! Mam tylko jedną wątpliwość- ten 1mm plastiku przy tej wielkości niektórych elementów to może być chyba trochę za mało... Przy okazji, mnie również wydawało się, że to jednak będzie większe ;) Aha - oczywiście robisz z wnętrzem ? http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/static/html/features/starwars/technology_gallery/images/AT-AT%20Cutaway.jpg Pozdro i niech cośtamcośtam będzie z tobą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Witam, Ja również życzę powodzenia w budowie. Pełen podziw za podejście do tematu od podstaw. Będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Nie noo projekt pierwsza klasa. Lecę po więcej popkornu i sześciopak guinnessa. Kolejny projekt który będzie się liczył w głosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ja też popatrzę.A co do plastiku 1 mm...wystarczy.Naprawdę jest to diabelnie sztywne a jeśli będzie usztywnione i np poklejone krawędziowo to już kopara nie ruszy Oczywiście usztywnienia są wskazanie (proponuję szprychy rowerowe:) spisują się doskonale ) oraz wszelkie rurki.Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 W mordę ......... . Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Wariat, tylko jedno pytanie: czy nie latwiej by bylo kupic model AMT lub nawet easy kit Revella i zwaloryzowac, taka budowa od podstaw, nawet z planami potrafi psychicznie wykonczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Widzialem w necie (fakt ze lata temu) calkiem zgrabny model "papierzasty" AT-AT. Moze warto poszukac i uzyc wycinanke jako punkt wyjsciowy? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 http://www.ketzer.com/starwars/free_atats.jpg Może od razu zadziałać z większym rozmachem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ładnego linka zapodałeś Lordzie "Stolen image" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Uuuupss, przepraszam...u mnie działa ;) . Tak to jest, jak się działa na szybkiego Wystarczy wejść na www.ketzer.com i wpisać at-at , a otrzymujemy miłe stadko Ale znalazłem cuś jeszcze - tyż fajne: http://www.geekologie.com/2007/12/star_wars_atat_wins_modeling_c.php Jak i to nie wchodzi, to już nie wiem, co czynić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Lordzie pokazując fotki tego zniszczonego AT_AT chcesz zachęcic czy zniechęcic kolegę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Bardzo się cieszę, że projekt się podoba, bo ja sie tak nakręciłem na niego że heeeeej . Odpowiadając na pytania. Gdzie go postawię-->nie mam zielonego pojęcia Wnętrze-->nie, nie będę robił, projekt jest według mnie na tyle wymagający że nie dam rady teraz jeszcze zrobić wnętrza. Zresztą mam za mało rysunków. Ten zniszczony AT AT-->on tez jest z tego co mi wiadomo w skali 1:35. Dobra czas coś pokazać co nabroiłem (jeszcze dużo pracy nad "główką", więc nie czepiajcie się bardzo ) Głowa jest całkowicie wykonana z dwóch pudełek po lodach i jednego po maśle . Nie które części są już zaszpachlowane ale wymagają powtórnego użycia szpachlówki. Porównanie z Shermanem Okno wklejone na próbę taśmą klejącą, chciałem zobaczyć jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Niieeeeee, no zachęcić rzecz jasna Tamtemu modelarzowi nawet już się nie chciało wszystkich nóg zrobić, a ewentualne niedoróbki tłumaczy serią uszkodzeń odniesionych podczas niewłaściwej eksploatacji sprzętu przez durnych trepów z armii imperialnej ;) Ale dość moich wtrętów- czekam na relację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 23 Października 2009 Autor Share Napisano 23 Października 2009 Odpowiadając na kolejne pytania. Czy będą figurki szturmowców-->może ale nie obiecuje, w sumie szukałem i nie mogłem znależć w 1:35. Czy nie łatwiej kupić model AMT i się wzorować na nim-->sądzę że nie ma takiej potrzeby, model z wycinanki na którym się opieram ma wszystko pokazane...porównywałem ze zdjęciami (których mam około 100--oczywiście wszystkie z neta) że wycinanka jest zrobiona dobrze. Lord i link ze stadkiem AT AT-->jak miałbym zrobić tyle AT AT to prędzej bym się albo powiesił albo otworzył fabrykę AT AT A co do zdjęcia ogólnie to większość może nie zauważyć, ale są tam inne AT AT, niż mój. Przestudiowałem dość dokładnie ich wygląd i mogę powiedzieć że ja robię I oficjalną wersję Imperial Walker'a, te na zdjęciu Lorda są z II nowszej wersji. Jedyna znaczną różnicą jest "główka". Mianowicie... : I-->głowa wydłużona i standardowe wyposażenie na niej, zwykłe działka laserowe. II-->głowa bardziej zbliżona do kwadratu (węższa),więcej "jakichś dziwnych dodatków na niej" i przy bocznych działkach laserowych sa jeszcze takie dod. nakładki nad działka(wygląda jakby to były specjalne celowniki). To tyle na razie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 No no ciekawy projekt. To zę będzie to wielkie może robić wielki efekt. Widziałem raz "model" obcego w skali 1:1 i naprawdę robił wrażenie. Nie powiem projekt bardzo ale to bardzo wymagający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyneck Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 No wspaniale,Michalw,moja ulubiona maszyna ze starwarsów i miałem z nią wystartować w tej edycji konkursu a tu lipa,nie dość że budujesz go od podstaw ,to ja jeszcze nie skończyłem modelu z poprzedniej edycji ... A tak poważnie to ekstra pomysł ,życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Co ja tu będę się rozpisywał. Temat . Chociaż mogłeś wybrać 1/48 zamiast 1/35. Właśnie wydali Snowspeeder’a w 48. Fajnie by się komponował z AT. Będzie do tego jakaś podstawka? Jeśli tak to głosuje za Hoth . No i oczywiście czekam niecierpliwie co będzie dalej. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi