manas Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Z czego zrobisz skrzydełka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Z czego zrobisz skrzydełka ? nie mam pomysłu,reszki blaszek,blaszka ofsetowa,plastik /opakowania/ nie mam pojęcia Głowne wnęki sobie daruję/zbyt powazna operacja i "pacjent"może zejść ,ale przednie chyba coś pokombinuję bo faktycznie za płytkie-prymitywne. a i zapewne malowanie będzie przyzwoite i tu kolejny problem;miał byc tygrysi a będzie srebrny lub szary Problem jest z godłami i numerami w posiadaniu moim są następujące: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 jak malowałeś w żywicznych panelach zegary Sposobów na to jest kilka, z tym, że w 72ce ciężko będzie je zrealizować a zwłaszcza drugą metodę. W skali 1/48 robię w następujący sposób. W żywicznej tablicy przyrządów nawiercam odpowiedniej średnicy otwory w miejscach zegarów. Potem jest szlifowanie na drobnym papierze ściernym tak, żeby nie przesadzić i nie zetrzeć całkowicie żywicy. Po uzyskaniu odpowiedniej grubości maluje tablice na czarno aerografem podkładając pod nią białą płytkę styrenu. Biała płytka posłuży później za tarcze zegarów, gdyż zostaną na niej czarne kółka po malowaniu. Potem maluje tablice na wymagany kolor. Na wcześniej wspomnianej płytce wydrapuje "coś" co swoim wyglądem przypomina "zegar(-y)", a dalej postępuję jak z klisza od blaszki fototrawionej [foto 1], czyli lakier bezbarwny - połysk, kolory i podklejenie jej pod żywiczna tablice, zapuszczenie lakierem otworów itp zabiegi. Innym sposobem jest (tak zrobiłem w Su-15TM) podklejenie "wskaźnik po wskaźniku" pociętej kliszy z zegarami [kliszy od blaszki f-traw] pod przygotowaną tablicę jak w sposobie pierwszym (zajmuje to znacznie więcej czasu ale efekt jest jak dla mnie o klasę lepszy). [foto 2]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Robercie skrzydełka do OCP proponuję z cienkiego plastiku z jakiegoś opakowania po serku na przykład lub z dobrej jakości papieru kredowego Kalkomanie jakie masz z zeszytów Intechu na 99% w większości rozejdą się w wodzie... taki ich urok Jeszcze jedno, IFF na stateczniku pionowym wytnij i zrób od nowa, wygląda fatalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Witam! skrzydełka do OCP proponuję [...] z dobrej jakości papieru kredowego Kredy to jednak nie polecam, przy lakierowaniu lubi "puchnąć". Brystol, kartka z zeszytu - nasączone i przyklejone superglutem są jak laminat. I odpowiednio cienkie. Pozdrawiam! Przemek Klimala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Albo po prostu cienki arkusz pleksi 0.1mm Wiotki, ale łatwy do klejenia i lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2010 Grzes IFF na pewno zmienię.Co do kalek to znam ich uroki ale jest na to rada lakier bezbarwny/choć czasami nie pomaga,u mnie na morskim Bisie/ zobacz że na arkuszach są braki ,wszystkie są na modelach. Ze skrzydełkami spróbuję z papieru nasączonego glutem i z platiku z opakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 blaszka ze swieczek na skrszydelka przy OCP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 blaszka ze swieczek na skrszydelka przy OCP Marku, przy 1:72 elementy tej wielkości co skrzydełka OCP naprawdę trudno precyzyjnie dociąć z blaszki i dopasować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 trudno precyzyjnie dociąć z blaszki Czy Ty aby nie przesadzasz? Ona sie tnie tak samo jak papier, ja bym robil z blaszki a wykonawca modelu zrobi z czego mu bedzie wygodniej, sprobowac zawsze mozna jak nie wyjdzie zrobic z czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Wykonanie tego elementu według mnie w skali 1/72 nie jest aż takie trudne. Wierzę w Ciebie,że dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Wierzę w Ciebie,że dasz radę. Postaram się Dziękuje za rady,Panowie jeszcze kwestia malowania,chodzi mi o wykożystanie tych godeł które mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Robercie według mnie najlepszym sposobem na wykonanie tych skrzydełek od OCP ,a także nadajnika kątów natarcia DUA-3. Jest użycie blaszki z róźno dostępnych elementów. Np. może być to jak wcześniej pisali koledzy od świeczki lub od kleju super-glue. Ja stosuje drugą metodę czyli gdy zawartość kleju S-G się skończyła ucinam sprasowany na dole element a także część górną gdzie jest nakrętka. I wypalam klej z środka i mamy czystą blaszkę z której tylko trzeba oczyśćić nadruki itp. za pomocą papieru ściernego. - POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Piotrze, jak czytałem Twoj post to mi się włosy na karku zjezyły (a troche ich tam jest ) NIE WYPALA SIĘ SG ! No chyba że chcesz sobie albo otoczeniu zafundowac jakis nowotwór (najszybciej płuc) Jest jeszcze opcja że może nastapić zgon od razu gdyż spalając CA wydziela sie tlenek cyjanku... nie muszę mówić ile ryzykujesz taką metodą pozyskiwania blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Najmocniej przepraszam za dreszczyk Co do pozyskiwania blaszek prze ze mnie to słyszałem o tym ,że podczas wypalania CA wydziela się właśnie tlenek cyjanku. Chodź ja stosuję już ten sposób dość długo około 2-3 lat to na SZCZĘŚCIE żyję i prowadzę zdrowy tryb życia. Hehe a co do płuc to raczej są czyste bo w swoim czasie udało się przejść Lotniczo-Lekarską komisję w WIMLu itd. Ale za niebezpieczeństwo i ryzyko podczas uzyskiwania blaszek każdy odpowiada za siebie. Ja jedynie Proszę o zachowanie szczególnej OSTROŻNOŚCI nad niebezpieczeństwem. A także w takim razie zachęcam do używania odzieży ochronnej itp. Lub stosowania innego rodzaju i metod pozyskiwania blaszek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Piotrze, jak czytałem Twoj post to mi się włosy na karku zjezyły (a troche ich tam jest Very Happy )NIE WYPALA SIĘ SG ! No chyba że chcesz sobie albo otoczeniu zafundowac jakis nowotwór (najszybciej płuc) Jest jeszcze opcja że może nastapić zgon od razu gdyż spalając CA wydziela sie tlenek cyjanku... nie muszę mówić ile ryzykujesz taką metodą pozyskiwania blaszek Neutral Trochę mnie to przeraziło mam zwyczaj wypalania kleju z igły która go nakładam, czy w takiej ilości może być szkodliwy? Sorry za OT, ale może jakiegoś modelarza te rady uratują ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Zrobiłem OCP i skrzydełka/z opakowania po margarynie;cieniutkie/ i antenę na stateczniku,myślę że jest dobrze/Sory za jakość zdjęć ale nie chciało mi się całego "atelie"rozkładać do tych fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Nie za duży ten mniejszy? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Za duży wiem ale taki jest w zestawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Sory za jakość zdjęć ale nie chciało mi się całego "atelie"rozkładać do tych fotek Sądzę, że do fotek "warsztatowych" mata jest całkiem fajnym tłem. Poza tym masz całkiem wyraźne fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Całkiem ładnie poradziłeś sobie z OCP i skrzydełkami znajdującymi się na tej rurce. Ale jeśli masz czas to prosiłbym o zrobienie skrzydełka od nadajnika kątów natarcia DUA-3. A tak po za tym to naprawdę super model się szykuje. Pozdrawia miłośnik 21-ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Ale jeśli masz czas to prosiłbym o zrobienie skrzydełka od nadajnika kątów natarcia DUA-3. A tak po za tym to naprawdę super model się szykuje. Pozdrawia miłośnik 21-ego To będzie trudne w tej skali. Jeśli Robertowi sie uda to i ja sprubuje w swoim. Robert, powiedz jak zrobiłeś przednią częśc OCP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Zgadzam się z tym ,że jest to dość mały element któremu trzeba poświęcić więcej uwagi a za razem wykazać się wielką cierpliwością. W szczególności w tej skali. Ale wierzyłem ,że UDA mu się zrobić to na OCP i udało się z czego jestem DUMNY Wychodzi na to ,że powiedzenie dla "chcącego nic trudnego" jest prawdą. A po drugie koledzy nie martwcie się mnie to także czeka w swoim bisie w 1/72. A tobie Łukaszu życzę tak samo wytrwałości i powodzenia w dorobieniu tych o to elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Spróbuję ,Piotr jak byś miał dokładną fotkę tego elementu,najlepiej z góry/właśnie takiej mi brakuje/ Łukasz cały OCP wykorzystałem ze zvezdowskiego BISA/to co zostało/dokleiłem tylko skrzydełka. Ciesze się również że mi się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 No to może jutro sie zabiorę za te maleństwa. Co prawda ocp mam juz przyklejone ale zmienię to bo gra mi na nerwach. Robert zdjęcie było juz w tym poście koło 30 str mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi