Skocz do zawartości

Berlin 1945/Panther II DML/1:35

Lipa

Rekomendowane odpowiedzi

Inbox modelu. Jak się zastanowię nad figurkami to wrzucę inboxa w trakcie prac.

28071671.jpg

87174614.jpg

48611335.jpg

39262094.jpg

Dokumentacja-Ze strony producenta blaszek jeśli dobrze pamiętam zassałem sobie skany instrukcji do waloryzacji... Samego pojazdu zdjęć nie znalazłem. Nic prócz składaka z kadłuba pantery II i wieży ausf G stojącego w muzeum w Stanach. Podobno czołgi te nie brały udziału w walkach i amerykanie zdobyli dwa kadłuby bez wież...

20566749.jpg

20205144.jpg

32997715.jpg

Zapraszam do śledzenia relacji.

Pozdr.

Tak tym razem to projekt "na poważnie" więc mam nadzieję, że obejdzie się bez robienia na odp.. . Machnąłem jakiś zarys dioramki żeby uniknąć lewitujących kół na wybojach podczas montowania podwozia.

Koncept jest taki. Przyjechała "straż pożarna". Zaczęła pękać obrona na tej ulicy więc przesunięto z innego odcinka panterę by zatrzymać postępy ruskiego natarcia. Więc przebiła się gruzowiskiem z sąsiedniej ulicy i stanęła by oddać strzał. No i tu jest moja scenka. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jeśli macie jakieś pomysły jak zagospodarować teren po lewej strony pantery nad lejem to chętnie wysłucham bo moja wizja to morze gruzu i jakiś dziadziuś biegnący z karabinem obok pantery...

W leju chyba umieszczę klęczącego volksturmistę z panzerfaustem z zestawu figurek spakowanego razem z panterą. Zobaczymy dalej...

53620700.jpg

Pzdr

Skoro zapytałeś to pozwalam sobie odpowiedzieć. Daj po prawej stronie czołgu ruiny. Bądźniemieckiej apteki Mini Art, bądź narożnik kościoła.

Apteka powinna wejść lekko skośnie, co by oznaczało że Pantera ustawiła się wzdłuż ulicy.

Daj sporo gruzu, może jakieś przywleczone na czołgu fragmenty ogrodzenia, drutu kolczastegi itp.

W ruinach budynku możesz dać jedną figurkę Folksturmu, umieszczenie jednej w leju to też świetny pomysł.

Oto linki do proponowanych ruin:

http://www.hobbysta.pl/ruiny-niemieckiej-apteki-p-13852.html

lub:

http://www.hobbysta.pl/ruiny-kosciola-p-12127.html

Dzięki . Dwa ciekawe i konstruktywne pomysły. Ja wybiorę narożnik z kościoła. Jak nie zdobędę go gdzieś w modelarskim w Kato to coś sam spróbuję wydłubać.

Tymczasem... Jeszcze trochę szpachli, dorobić jakieś imitacje peryskopów i bodajże jeden element do przyklejenia i więżę będzie można uznać za zakończoną... Ciekawe czy te "motylki" przetrwają do końca budowy.

86227007.jpg

72659749.jpg

36319607.jpg

87891334.jpg

pzdr

Lipa, zobacz na Mikołowskiej, tam powinny być.

Na pewno ruiny koścoła są na allegro.

Fajny wybór z kościołem Możesz zaszaleć i zrobić porozbijane witraże w oknach. Foto witraża zciągnij z netu lub jeśli chcesz podeślę Ci mailem fajny. Potem wystarczy że drukjniesz takie cuś na folii, odpowiednio "potrzaskasz" i piękny zniszczony witraż masz Na pewno doda on ciekawego wykończenia dioramki.

Ten na Mikołowskiej mam akurat po drodze z roboty. Byłem tam ostatnio i jakieś pudełka z Miniartu sobie leżały na półkach. Zobacze jutro. Modelarski obok ronda za to wyczyszczony z Miniartu i tych vacu form z jakiegoś noname'u.

Jak podeślesz witraż to nie pogardze Trzeba jakąś specjalną folię do drukarki?

Podaj maila na PW to witraż podeślę. W dużej rozdzielczości. Możesz go sobie przeskalować po wymierzeniu okna w kościele. Drukujesz to na normalnej folii do drukowania. Można chyba kupić na sztuki. Jeśli nie dostaniesz nigdzie to gdzieś mam kilka sztuk to podeślę jak co. Nie ma problemu.

Jak byś potrzebował do figurek jakiegoś wyposażenia to mam sporo złomu. Np między innymi otwarte ładownice do mausera, MP 38 i sporo skrzynek amunicyjnych, taśm do MG, bębnów itp. Oddam za free bo mi są zbędne.

Nalatałem się po sklepach i jedynie udało mi się tą aptekę dorwać. Myślę, że jakoś połowę zmieszczę na dioramce. Myślę, że złom powinieneś zostawić dla siebie bo może sam będziesz robił diorkę i Ci braknie a ja mam też jakieś "śmieci" które mogę wykorzystać(panzerschrecki, panzerfausty, granaty i takie tam)

Teraz inbox. Może już dziś jakiś postęp będzie.

inboxdiorka.th.jpg

pzdr

Apteka też fajna.

Mówiąc o złomie miałem na myśli np komplet fajnych otwartych ładownic, magi i taśmy do mg z kilku zdekompletowanych pudeł Dragona gen 2.

Czasem jest tak że użyję 2 figurek a reszta zalega

A gdybyś tak panterę schował za ścianą apteki, by wystawał kawałek lufy? Lej może być od wnętrza budynku, a figurki za apteczną ścianą ?

Bardzo podoba mi się ten model i pomysł z dioramką

• 2 weeks later...

Witam po dłuższej przerwie. Zmogła mnie najpierw choroba a potem nawała innych obowiązków więc czasu nie było. Narazie tyle nadłubałem. Koła w lekkim łuku bo docelowo pantera stać będzie na gruzowisku. Budynek jeszcze czeka na skrobanie i szpachlowanie. Inbox figuranta gratis.

46724809.jpg

11253499.jpg

28757037.jpg

kleczakinbox.jpg

Mówiąc o złomie miałem na myśli np komplet fajnych otwartych ładownic, magi i taśmy do mg z kilku zdekompletowanych pudeł Dragona gen 2.

Czasem jest tak że użyję 2 figurek a reszta zalega

I ja tak miewam Mam pozatym od cholery nie zaczętych jeszcze zestawów figurek z dml. Coś z tego powyciągam Ale mimo wszystko dziękuję za ofertę

A gdybyś tak panterę schował za ścianą apteki, by wystawał kawałek lufy? Lej może być od wnętrza budynku, a figurki za apteczną ścianą ?

Zostaniemy przy wyjezdzie zza winkla. Bardziej mi się podoba Bedę musiał chyba poszerzyć trochę diorkę na prawo od leja bo lufa wystaje poza obrys po przymiarce.

pzdr

• 2 weeks later...

Witam

Żeby nie było, że paliłem Jana kilka fotek z postępów. W ruinach budynku planowany mały składzik na otwieracze do puszek, troche amunicji i skrzyń. Projekt nabiera powoli rumieńców...

12326882.th.jpg

48671086.th.jpg

93108190.th.jpg

39385584.th.jpg

pzdr

Pracuję, pracuję. Powoli ale do przodu. Dodłubałem część narzędzi. Fototrawiony łancuszek podprowadziłem z innego zestawu.

86882659.th.jpg

pzdr

Musisz zrobić konkretne rumowisko w takim ustawieniu.

Lewa część budynku Apteki nie mogła wyparować.

Myślałem że dasz budynek ścianą frontową do boku czołgu, by lufa wystawała za róg apteki.

Tak też będzie. Wkrótce ruszy produkcja cegieł z gipsu. Jakąś potrzaskaną cegłę mam już z poprzednich dioramek. Bądzmy dobrej myśli.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam

Trochę postepów. Żeby nie było, że się cały czas obijałem Km w kadłubie złamany ale potem coś na to poradzimy.

91630219.th.jpg

57566883.th.jpg

60637780.th.jpg

60594754.th.jpg

pzdr

Ładnie Widać, że malowanie już lada chwila

Kupiłem "F", wahałem się jeszcze nad Premium "D" ale, że to stosunkowo nowo wypuszczony zestaw na rynek to będzie jeszcze okazja kupić. A dwa, że strasznie podoba mi się ta wieża z "II" i "F".

Pozd.

• 3 weeks later...