Kacperek315 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Model prezentuje się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Świetny model, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Co tu dużo dodać. Model wykonany czysto, estetycznie , szczegółowo przedewszystkim podobaja mi sie te karabiny. Farba dobrze połozona (nie ma gluta) dobrane barwy. Kalkomanie sie fajnie prezentuja, bezbłędnie położone. Kurcze niewiedziełem tylko że w Łosiu szyby otwierały sie jak w myśliwcu na bok:)miłe zaskoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziu Napisano 24 Maja 2010 Share Napisano 24 Maja 2010 Super, mam się na czym wzorować, zabieram się za siedemdwójkę, to dopiero wyzwanie! Mam nadzieję że nie polegnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 24 Maja 2010 Autor Share Napisano 24 Maja 2010 Życzę powodzenia i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Taka uwaga do wszystkich budujących Łosie i Karasie - rozmawiałem kilka lat temu z facetem latającym na tych maszynach i powiedział, ze wnętrze było na 100% malowane w kabinach załogi na khaki identyczne z zewnętrznym kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 hmm... instrukcja łosia podaje szary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 instrukcja łosia podaje szary... instrukcja to ostatnia rzecz jakiej należy wierzyć w kwestiach malowania. Przekonałem się o tym zarówno w samolotach jak i pojazdach, niezależnie od firmy produkującej model. Najlepiej jest zobaczyć samemu, a jeśli sie nie da, są zdjęcia lub relacje innych osób, a na końcu publikacje. Nigdy jednak nie można wierzyć bezgranicznie instrukcji. Sm model ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 Kolego hadzi twoja uwaga jest informacją z pierwszej ręki, i w związku z tym nikt nie powinien jej podważać. Autorzy Monografii o Łosiu podają, że był to kolor szary. A oni chyba też, na czymś się opierali. Może najlepiej będzie przyjąć, że były egzemplarze malowane tak i tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Elementy kabiny Łosi pochodzące w wykopków są pokryte farbą khaki, więc potwierdza to tezę o malowaniu wnętrz przynajmniej tych widocznych przez oszklenie w kolorze kamuflażu. Co zresztą jest logiczne. Srebrne wnętrze samolotu widziane z góry działałoby ja lusterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pekin Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Taka uwaga do wszystkich budujących Łosie i Karasie - rozmawiałem kilka lat temu z facetem latającym na tych maszynach i powiedział, ze wnętrze było na 100% malowane w kabinach załogi na khaki identyczne z zewnętrznym kamo. Na kolorowych zdjęciach z 39r w monografii Łosia AJ pressu i parę lat temu w Skrzyldatej, Łosie, podobnie jak Wyżeł i bułgarski PZL 43 pomalowane są na kolor "ponury ciemnozielony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Takiego samego widziałem na forum modelarstwo.org a tu link: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?l=40852&highlight=pzl+++%A3o%B6 Ale ogółem fajny na błędy nie patrze bo sam ich mam pełno przy swoim Łosiu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Na kolorowych zdjęciach z 39r w monografii Łosia AJ pressu i parę lat temu w Skrzyldatej, Łosie, podobnie jak Wyżeł i bułgarski PZL 43 pomalowane są na kolor "ponury ciemnozielony". A nie wydaje wam się że kolory są przekłamane - filmy z tamtych lat nie były perfekcyjne, wszystkie barwy na tych zdjęciach ssą lekko zniekształcone - moim zdaniem. Co do wnętrza Łosia i Karasia, to na barwy ochronne malowano właśnie tylko widoczne przez oszklenie fragmenty wnętrza, reszta "alu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pekin Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 A nie wydaje wam się że kolory są przekłamane - filmy z tamtych lat nie były perfekcyjne, wszystkie barwy na tych zdjęciach ssą lekko zniekształcone Oczywiście, że kolory na tych zdjęciach są w jakiś sposób zniekształcone i to jest temat dla ludzi zajmujących się profesjonalnie starą fotografią. Z drugiej strony czy zniekształcenie jest aż tak duże żeby kolor ciemnozielony na fotografii zamieniał się w kolor jasny zginłozielony na modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Kolego GEM czego używałeś do brudzenia tego Łosia? Czy Łoś A nie powienien mieć wydechów silnika skierowanych do "wewnątrz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2010 Kolego GEM czego używałeś do brudzenia tego Łosia?Czy Łoś A nie powienien mieć wydechów silnika skierowanych do "wewnątrz"? Wydechy od strony wewnętrznej miały Łosie z serii PZL 37 B II Miało to służyć zmniejszeniu widoczności wydobywających się płomieni z rur wydechowych w czasie lotów w nocy. Brudzenie robiłem w bardzo brutalny sposób. Czarna Pactra rozrobiona z wodą i płynem do naczyń, zamoczony palec i tak sobie "mazałem". Potem mokra szmatka, to, czego było za dużo zmyłem. Na końcu okopcenia robione Pactrą z aerografu. Przed brudzeniem właściwa farba była oczywiście zabezpieczona lakierem. I tak to jakoś wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi