Mariusz 72 Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 To się tak błyszczy od lampki. W realu tego nie widać. Chociaż to chyba od tego plastiku, który jest jak z dinozaura - lekko gumowy. Zestaw jest wyjątkowo podły. Zwłaszcza dziwaczne wcięcia w tali, układ nóg (jakby mieli powiązane j....), głowy za małe,a twarze dziwaczne... szelki za grube, itd. Dla równowagi pochwalę "plecaczek", wiszące hełmy i podciągniete rękawy. Generalnie radzę sprzedać ten zestaw Mina jest poparta solidnymi kwitami. Trudno było znaleźć stronę wewnętrzną ale w końcu się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archilkr Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Mam takie pytanie, mianowicie jak zrobiłeś te buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Lutego 2010 Autor Share Napisano 3 Lutego 2010 Te na czołgu? To są żywiczne. Wywierciłem w nich otwory, żeby wyglądało, że da się w nie nogę włożyć. Potem pomalowałem i nakleiłem na czołg. Na koniec z bardzo cieniutkiej nitki plastiku uplotłem sznurowadła i wstępnie pomalowane nakleiłem. Potem retusz i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Kurde cuda czynisz piękna praca . Jakiej firmy jest twoja trawa bo bardzo mi się podoba ? Kiedy mniej więcej koniec planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Lutego 2010 Autor Share Napisano 4 Lutego 2010 Cześć. Trawa Heki Modellbahnzubehor Nr.3367 + humbrole. Przyjechały i nabałaganiły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Cześć Wracając do modelu... kilka zmian. Im dalej w las tym więcej „krzajów”. Znajduję błędy które bardzo trudno poprawić na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Ja Cię proszę, kończ już Waść ... Tak bardzo staram się poprawić na maksa wózki Ausf. A Tristara, bo śrubek brakuje, bo piór za mało, bo korpusy mają zły kształt... słowem chcę to zrobić lepeij niż Ty w Befehlu A... a tu nagle Mario wyskakuje z kolejną odsłoną "trójczyny" i cały entuzjazm znika jak ręką odjął . Jest jakaś śrubka, której jeszcze nie przykleiłeś ? P.S. Friulki na Ciebie czekają, wołają "gdzie Mario?". Masz zapier... w robocie, że się nie wybierasz do Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Jest jakaś śrubka, której jeszcze nie przykleiłeś ? Myslę, że kilka by się znalazło. Najbardziej męczy mnie koło napinające ale boję się je ruszyć... ot... Dam Ci znać Kazio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Prace na czołgiem posuwają się powoli. Głównie łatanie kamo po przeróbkach i washowanie. Tymczasem popchnąłem do przodu figurkę i przedstawiam drugą (z czterech przewidzianych). Jeszcze troszkę picowania, kalki i będą gotowe. Pan szefunio Pan pakerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Czołg po lekkim tuningu ale to jeszcze nie koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 Cześć Nadal maluję figurki. Kaprale są w zasadzie skończeni. Szeregowcy jeszcze wymagają... Niestety zdjęcia oddają tylko częściowo stan faktyczny. Jakoś większość cieniowania gdzieś znika. Pancerniaka również pomalowałem w formacji elitarnej, uznawanej za szczególnie niegrzeczną i dlatego nie należy wymieniać jej 2-literowej nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 swietny osprzeta maja te figurki i detal tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Figuranci mistrzowscy, jak żywi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Świetnie ci to wychodzi , na pewno coś przegapiłem jakich używasz farb do figurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 jakich używasz farb do figurek? Ja nie Mario, ale odpowiem za niego . Figuranci maziani w 100 % Humbrolami, żadnych Vallejo czy innych wynalazków dla artystów. Efekt rzeczywiście świetny. Właśnie dzisiaj sobie ucięliśmy z Mariuszem pogawędkę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Ale olejne chyba tez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Ale olejne chyba tez ? Humbrole to też farby olejne . Olejów artystycznych nie używał, nawet łosz na wykończenie twarzy był z czerownego Humbrola... Dziwi Cię Mirku, że można osiągnąc fajny efekt tymi ponoć nielubianymi "Humbrolkami"? Mario jak na razie nie używał na szerszą skalę akryli i migochemii w swoich pracach, jak ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 Mnie Kaziu nie dziwi gdyż w 80 % ja maluję swoje modele śmierdziuszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszek81 Napisano 24 Lutego 2010 Share Napisano 24 Lutego 2010 To juz nie modelarstwo to juz sztuka, poezja - wybornie sie oglada;) Ps . Moze kiedys dojde do takiej wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 24 Lutego 2010 Autor Share Napisano 24 Lutego 2010 Cieszę się, że Ci się podoba. W realu ładniej wypadają niż na fotach. Tymniemniej widziałem lepsze produkcje. Mam zamiar robić lepsze, zwłaszcza po zakupie nowocześniejszych farbek. Jeśli będziesz wytrwały i pracowity to Ci się uda. P.S. Kazio thx za występ adwokacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Ja humbrolami osiągam wszystko ! Cieniowanie, washe itp !!!! Ostatnio zacząłem uzywać też MIG-a Abteilung olejny, ale dalej stosuje też humbrole do washa, albo meszanke olejartystyczny + humbrol. Są najlepsze do rozcieńczania, mieszania barw. Ja je lubię najbardziej i nie wiem, czemu są nielubiane, skoro w sklepie schodzą bardzo dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 25 Lutego 2010 Autor Share Napisano 25 Lutego 2010 Nie lubię Humbroli za jedno: Wysychają... Żeby nie schły nie należy ich mieszać w puszce tylko wydłubywać z dna wykałaczką. Jak zniknie ten olej z powierzchni to już po farbie. Nigdy nie ma więc pewności czy farba będzie matowa czy połyskliwa... i to mnie wkurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Ja humbrolami osiągam wszystko Bez rewelacji. Ja je lubię najbardziej i nie wiem, czemu są nielubiane, skoro w sklepie schodzą bardzo dobrze ? Odpowiedź jest prosta - Humbrole są tańsze od dobrych farb modelarskich. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Ja humbrolami osiągam wszystko ! Nieprawda. Zostawiasz mazy po pędzlu na niektórych kolorach i nie robisz miękkich przejść między kolorami kamuflażu. Ja też lubię humbrole i dużo ich używam (poza plamami kamuflażu na ostatnim modelu właściwie pracowałem tylko z humbrolami), ale znam ich poważne ograniczenia i wady. Oprócz irytującego wysychania w puszce lubią się jeszcze zeżreć z innymi modelarskimi chemikaliami. Nie tworzą też tak trwałej powłoki jak akryle. Jednak największą wadą humbroli jest fakt, że nie trzymają wzorców kolorystycznych. Ostatnio boleśnie przekonałem się o tym na przykładzie farb 93 i 121. Natomiast największą zaletą tych farb jest to, że genialnie reagują z olejami artystycznymi. Wcierane oleje (prosto z tuby, bez terpentyny, albo white spirit) idealnie cieniują się z dobrze, naprawdę DOBRZE, wyschniętymi matowymi humbrolami. Podejrzewam, że gruby pigment humbroli odgrywa tutaj decydującą rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 25 Lutego 2010 Share Napisano 25 Lutego 2010 Humbrole mają strasznie gruby pigment, bardzo dobrze nadają się na suchopędzlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi