Jaśko2002 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Witam kolegów modelarzy po długiej przerwie! Jest to mój pierwszy konkurs modelarski w jakim startuje Model to mig 21 mf w polskich barwach, od academy (blachy też ) Zaczynam od inboxa , a w następnym tygodniu zacznę faktyczną relację z BUDOWY Wybrałem ten model głównie z tego powodu , że na tych numerach latał mój dziadek Będzie trochę zabawy z kalkami i kokpitem, ale jestem pozytywnie nastawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Czekam na wyniki i życzę powodzenia i co najważniejsze fajnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Rybek naturalnie będzie malowany, nie kalkomania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Dodatków do akademika przyda Ci się więcej, bo zestaw to taki retro hi-tec ;) Nie tam, że nieładny, ale się nagimnastykujesz nielicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Sam zadaje sobie to pytanie, ale rozważałem 3 opcje: 1.mig z 22blt z tym numerem z pudła przed malowaniem 2.mig po odejściu z 22blt z kalkami 3. (to będzie wyzwanie ,ale poczytam trochę forum i się zobaczy) to oczywiście mig z rybka malowaną odręcznie (pewnie aero i pędzel) Decyzje podejmę w trakcie pracy, bo najpierw kokpit. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Dodatków do akademika przyda Ci się więcej, bo zestaw to taki retro hi-tec ;) Nie tam, że nieładny, ale się nagimnastykujesz nielicho. Powiem nieśmiało , że to mój pierwszy model z blaszkami , więc myślę, że z blaszek wystarczy , ale na pewno będę dorabiał coś z milliputa tutaj oryginał: Jaką farbkę polecacie do wnętrza ? chodzi mi konkretnie o numer farbki z tamiyi , bo w sklepie widziałem kilka odcieni i nie wiem , który daje efekt najbardziej zbliżony do oryginału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Z Tamiyi to nie, ale Gunze H25 i H36 pół na pół daje bardzo dobre rezultaty. (Na drążek wklejony tył na przód nie ma co patrzeć ;) ) http://aeroscale.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=172972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Dzięki, no to zamawiam jeszcze pytanie , czym rozcieńczac te farbki? bo po raz pierwszy się z nimi stykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 Gunze C, H i Tamiye akrylową możesz wszystkie rozcieńczać tym: Gunze Leveling Thinner. Ludzie czasem sami robią sobie rozcieńczalniki, kupują bez retardera itp, ale jak się w alchemię bawić nie chcesz to tym jednym bezstresowo rozcieńczysz obie serie z Gunze i Tamiyę. Dodatkowo śmiało możesz mieszać je między sobą i nie powinno być żadnych szopek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 19 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2016 Ok, ale czy działa to wstecz ? to znaczy czy rozcieńczalnikiem z tamiyi (x22 chyba ) mogę mr.color rozczieńczac? Sęk w tym ,że mam całą butlę tego tamiya thinner'a albo czy ten się nada , bo to chyba nie jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Czerwca 2016 Share Napisano 19 Czerwca 2016 To jest właśnie ten bez retardera, którym się maluje gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 A nie Akan? Na aptekarstwo jeszcze przyjdzie czas, niech chłopak najpierw ładnie model zrobi. Małymi kroczkami ;) I który to ten "naj"? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Dziękuje bardzo serdecznie za te wszystkie porady , myśle ze zdecyduje sie na mr.colorki, i thinnrer z retaiderem jeśli chodzi o kolor bazowy , to TAMIYA albo rownież mr color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Na pewno z gunze przyda Ci się jeszcze zielony C66, szary C13 i przynajmniej ze dwa metalizery w odcieniach stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Miałem sie pytać właśnie o kolor bazowy (szary ) ale odpowiedz już dostałem co do metizerów , jakie polecacie do aero? Mam chrome Silver z Tamiyi , ale słoiczek ma z 10 lat jak nie więcej i kiepsko sie nią maluje . Słyszałem , ze maja dobre z valejo i AK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Od siebie chciałbym uprzejmie donieść, że Academy perfidnie nakłamało na pudełku pisząc, że w środku jest model MF-a. Faktycznie jest tam Bis w powiększonym grzbietem i dołożoną kalkomanią MF-a. Jeśli faktycznie zależy Ci na MF-ie to warto się zaopatrzyć w zestaw korekcyjny, np. taki Aires: http://www.mojehobby.pl/products/MiG-21MF-vertical-tail-area-ACA.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 A kalki z miecznikiem skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Przepraszam za wprowadzenie w błąd Szczerze mówiąc zależy mi na rybce Czy będzie to aż tak widoczne ? Pozdrawiam Kalki były w zestawie chciałbym jednak tą rybkę namalować aero Mój plan był taki , żeby może kalki zeskanować i wyciąć szablony , ale jeszcz sie zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Toteż swego czasu wziąłem sobie właśnie Eduarda. Jednak Eduard jest ciut inny wymiarowo, co w przypadku "rybki" z Academy ma znaczenie. Mi się udało to jakość pożenić, ale bez podmalówek się nie obeszło (np. pasy kalkomanii biegnące na skrzydłach są o jakieś 4-5 mm za krótkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Czy będzie to aż tak widoczne ? Jeśli ktoś wie gdzie szukać to różnica pomiędzy grzbietem Bis a MF jest widoczna na pierwszy rzut oka. Grzbiet Bis-a jest szerszy i wcina się głębiej w statecznik, dochodząc prawie do pojemnika na spadochron. Dlatego zestaw korekcyjny zwiera grzbiet i nowy statecznik właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Ja myślę, że 14-latek to niech najpierw sklei to, co ma w pudle i się do czystości i staranności wykonania przyłoży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 OK to już nie mieszam. Zmyliło mnie to, że na początku była mowa o wycinaniu własnych szablonów i malowaniu rybki z aerka, czyli o dość zaawansowanych czynnościach biorąc pod uwagę wielkość grafiki. Za wiele sobie wtedy pomyślałem... Dodam tylko, że największa kalkomania z "rybką" wcale nie jest prosta do nałożenia i wypadałoby ją podzielić jeszcze przed nałożeniem na mniejsze kawałki (np. polecam odcięcie od pyska ryby szpikulca z numerem i przyklejanie go osobno, bo potrafi się zawinąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 20 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2016 Najpierw , jak uda się zrobić szablony , spróbuję namalować miecznik na kartce czy kawałku plastiku , ale i tak kartka nie odzwierciedla mi płaszczyzny samolotu na razie skupię się na kabinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Pierwsze kroki Wspominałem już, że model ten to SF. Ukuł mnie widok PŁASKIEGO fotela z pasami Oszlifowałem go i dorobiłem obicie, jak podeschnie , to zrobię pasy przed: pozdrawiam Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaśko2002 Napisano 21 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2016 Sorki, już jest chyba ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi